svestenik
1.050 OG, 4,91% ABV
|
Razmjena kvasaca
Pozdrav narode,
interesuje me koliko nas ispira sorte kvasca koje se teze dobavljaju u BiH i ima li zainteresovanih za razmjenu pojedinacnih sorti ?
Volim eksperimentisati sa kvascima na manjim kolicinama sladovine pa sam u proteklih godinu dana uspio skupiti neku zalihu od 4-5 tecnih kvasaca, obicno prva generacija nakon fermentacije iz originalne kesice.
U decembru ove godine sam dobio i 4 sorte norveskih seoskih kvasaca, razmnozenih od clanova grupe Kveik World Order pa ako ima zainteresovanih, mogli bi da definisemo neki "standard" za razmnozavanje i razmjenu kvasaca.
Ideja mi je da napravimo kvalitetan, zdrav fond tesko dobavljivih (ili skupih ) kvasaca, sve u svrhu unapredjenja homebrewinga kod nas.
|
|
|
Stane
1.100 OG, 10% ABV
|
|
|
bhgr1
1.060 OG, 5,91% ABV
|
RE: Razmjena kvasaca
Ja imam oprani Wyeast 1051, a bice u skorije vrijeme London Ale III i West Coast IPA.
Sto se tice razmjene, mogu odvojiti dio ako neko zeli probati...
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
|
|
|
Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
|
(06.02.2018, 05:02 )svestenik Wrote: Pozdrav narode,
interesuje me koliko nas ispira sorte kvasca koje se teze dobavljaju u BiH i ima li zainteresovanih za razmjenu pojedinacnih sorti ?
Volim eksperimentisati sa kvascima na manjim kolicinama sladovine pa sam u proteklih godinu dana uspio skupiti neku zalihu od 4-5 tecnih kvasaca, obicno prva generacija nakon fermentacije iz originalne kesice.
U decembru ove godine sam dobio i 4 sorte norveskih seoskih kvasaca, razmnozenih od clanova grupe Kveik World Order pa ako ima zainteresovanih, mogli bi da definisemo neki "standard" za razmnozavanje i razmjenu kvasaca.
Ideja mi je da napravimo kvalitetan, zdrav fond tesko dobavljivih (ili skupih ) kvasaca, sve u svrhu unapredjenja homebrewinga kod nas.
Postojala je ideja da napravimo zajedničku "banku" kvasaca. ne znam gdje je zapelo to. Nisam siguran jel @P.Ivo bio inicijator ili @mange_tout
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|
svestenik
1.050 OG, 4,91% ABV
|
Ja trenutno imam oprane sljedece:
Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat (1. generacija)
Wyeast 1318 London Ale III (2. generacija)
WLP007 Dry English Ale (1. generacija)
A18 Imperial Joystick (2. generacija)
i par sorti Kveika koji ceka razmnozavanje.
Uvijek zainteresovan za razmjenu.
|
|
|