Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Flasiranje
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Flasiranje
probali smo jucer jos jednu flasu. pivo ima fantastican ukus, nema traga infekciji, ali karbonizacija je minimalna. ne preostaje nista nego da ocekam malo duze.
WWW Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Pozdrav. Nadam se da je ovo pravo mjesto za pitanje. Novi sam u ovome, odnosno nabavljam opremu jos uvijek, pa me interesuje moze li se kod nas negdje nabaviti vinator. Takodjer, gdje svi nabavljate ovu bačvicu iz koje na kraju tocite pivo u flase?

Sent from my ZUK Z2121 using Tapatalk
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(14.02.2018, 07:30 )mirren Wrote: Pozdrav. Nadam se da je ovo pravo mjesto za pitanje. Novi sam u ovome, odnosno nabavljam opremu jos uvijek, pa me interesuje moze li se kod nas negdje nabaviti vinator. Takodjer, gdje svi nabavljate ovu bačvicu iz koje na kraju tocite pivo u flase?

pozdrav drug vidim da si iz Tuzle , i da si novi pa pošto smo komšije dobro došo -i bit ce nekad prilike da se družimo.

A što se tiče točenja pive u flaše možeš na razne načine,zavisi kako se snadješ
(najvažnije je da je praktično i da je sistem takav da se pivo koje je fermentiralo što manje izlaže kisiku)
imaš npr, na šićkom u garden centru razne plastike -moze poslužiti ovako nesto
http://cocina-creativa.com/tienda/843-th...bucket.jpg
na plasticno bure, a od ovog ventila crijevo i na kraju crijeva neku tvrdu plasticnu cijev (kao deblju slamku) u duzini flase i preko tog točiš ,
ja sam npr. u početku tako radio -za ovu plastiku sam npr. iskoristio futrolu od nekog velikog borera Smile.
Posle sam flaširao iz posude za ukomljavanje -pošto mi je i ona imala česmu,
sad flaširam preko točionika,,a na putu sam da dobijem i neke poluatomatkse dizne za flaširanje.
-il možda da razmisliš odma o nekom inoxu sa česmom, koji možeš korstiti i kao fermentor
(tako da varijanti imaš )
-a vinator ako je to ona naprava za pranja flaša nisam baš siguran da ce poslužiti/zakon je ona klasična četka za pranje flaša i ožeži ribaj.
beer
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Flasiras preko tocionika gazirano ili negazirano pivo ? Mozes li u par crta objasniti svoj proces ?
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(15.02.2018, 08:40 )svestenik Wrote: Flasiras preko tocionika gazirano ili negazirano pivo ? Mozes li u par crta objasniti svoj proces ?

Negaziano pivo,
Dezinfekcija kega, couplera crijeva i točionika prije točenja
i onda iz fermentora pivu u keg uz dodavanje šećera za naknadnu karbonizaciju, sa co2 istjeram prvo zrak iz kega i onda nekim manjim pritiskom (naštimaš kako ti odgovara brzina uglavnom ispod 1bar) -tjeram pivu kroz sistem sa co2 u flaše preko točionika (točionik može biti uključen a i ne mora).
Ovo isto mislim da može preko neke česme, parti tapa, beer guna isl-al ja nisam to kupovo-a vjerovatno je jednostavnije-zbog čišćenja točionika itd.
Do sad 2 ture punio ovako i nije bilo problema sa pivom.

Poz
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(14.02.2018, 10:48 )adisrebrenik Wrote:
(14.02.2018, 07:30 )mirren Wrote: Pozdrav. Nadam se da je ovo pravo mjesto za pitanje. Novi sam u ovome, odnosno nabavljam opremu jos uvijek, pa me interesuje moze li se kod nas negdje nabaviti vinator. Takodjer, gdje svi nabavljate ovu bačvicu iz koje na kraju tocite pivo u flase?

pozdrav drug vidim da si iz Tuzle , i da si novi pa pošto smo komšije dobro došo -i bit ce nekad prilike da se družimo.

A što se tiče točenja pive u flaše možeš na razne načine,zavisi kako se snadješ
(najvažnije je da je praktično i da je sistem takav da se pivo koje je fermentiralo što manje izlaže kisiku)
imaš npr, na šićkom u garden centru razne plastike -moze poslužiti ovako nesto
http://cocina-creativa.com/tienda/843-th...bucket.jpg
na plasticno bure, a od ovog ventila crijevo i na kraju crijeva neku tvrdu plasticnu cijev (kao deblju slamku) u duzini flase i preko tog točiš ,
ja sam npr. u početku tako radio -za ovu plastiku sam npr. iskoristio futrolu od nekog velikog borera Smile.
Posle sam flaširao iz posude za ukomljavanje -pošto mi je i ona imala česmu,
sad flaširam preko točionika,,a na putu sam da dobijem i neke poluatomatkse dizne za flaširanje.
-il možda da razmisliš odma o nekom inoxu sa česmom, koji možeš korstiti i kao fermentor
(tako da varijanti imaš )
-a vinator ako je to ona naprava za pranja flaša nisam baš siguran da ce poslužiti/zakon je ona klasična četka za pranje flaša i ožeži ribaj.
beer

Hvala za ovo. Vec sam narucio bottling stick, pa mi treba neko burence na koje ću ga prikacit. Trenutno je ovo oprema koju mogu priustit, pa cu se snalazit. Inoxi dolaze u nekom kasnijem stadiju Smile A sto se vinatora tiče njim bih samo sterilizirao flase, svi nekako govore da je tako brze i jednostavnije, pa ga pokušavam pribavit.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

http://www.svezapivo.hr/proizvod/107
Ako hoćeš kada ja ili kolega budemo išli možemo ti ponijeti
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Flasiranje
Vinator možeš zamijeniti klasičnim uranjajem flaša u StarSan. Njegova uloga je da flaše dezinfikuje iznutra. Uranjanje duže traje ali je rezultat isti.

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Find Odgovori
bezrabotni Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Eh raja, opet ja sa pitanjima. Smile

Prva tura se skuhala, mjerio sam mu fg nakon 7 dana po brkinoj preporuci i sve djeluje dobro, tako da kontam da će bit' piva za flaširanja. E sad, sa opremom je sljedeća situacija:

- pivo mi se fermentira u onoj ezio inox bačvi sa česmom na 4cm od dna
- kao posudu za pretakanje sam kontao da koristim onaj mr. malt fermentor od 25l
- imam bottling stick

Koliko je okej iz fermentora pomoću česme (i nekog crijeva) istočiti pivo u posudu za pretakanje (da ne uzimam autosifon)?
Gdje se može kupiti čepilica u okolini Sarajeva (ona što se fino na sto montira) i ocjeđivač za flaše, a eto ni vinator ne bi bio na odmet. Smile
Iz ovog Mr. Malta kontam sa bottle stickom to fino da u flaše prebacujem, kontam da je i to okej.

Ja se još jedared izvinjavam na smaranju, prva je tura, kontam da poslije ovoga i neću toliko više. Smile
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 07.05.2018, 07:35 by Stane.
(07.05.2018, 01:36 )bezrabotni Wrote: Eh raja, opet ja sa pitanjima. Smile

Prva tura se skuhala, mjerio sam mu fg nakon 7 dana po brkinoj preporuci i sve djeluje dobro, tako da kontam da će bit' piva za flaširanja. E sad, sa opremom je sljedeća situacija:

- pivo mi se fermentira u onoj ezio inox bačvi sa česmom na 4cm od dna
- kao posudu za pretakanje sam kontao da koristim onaj mr. malt fermentor od 25l
- imam bottling stick

Koliko je okej iz fermentora pomoću česme (i nekog crijeva) istočiti pivo u posudu za pretakanje (da ne uzimam autosifon)?
Gdje se može kupiti čepilica u okolini Sarajeva (ona što se fino na sto montira) i ocjeđivač za flaše, a eto ni vinator ne bi bio na odmet. Smile
Iz ovog Mr. Malta kontam sa bottle stickom to fino da u flaše prebacujem, kontam da je i to okej.

Ja se još jedared izvinjavam na smaranju, prva je tura, kontam da poslije ovoga i neću toliko više. Smile
Čestitam na prvoj turi, nadam se ne i zadnjojBig Grin
Posuda za fermentaciju je super, česma 4cm od dna je po meni nisko (povući će taloga, pogotovo kod zahmeljenijih piva), talog nije problem ako je pivo dobro.
Dobro pa imaš bottling stick
Ok je iz fermentora crijevom preko česme ali je bolja opcija autosifon
Čepilicu možeš kupiti u svakoj poljoapoteki
Avinator i drvce za cijeđenje u nekoj trgovini pivarskom opremom
Samo smaraj ako će na kraju biti rezultata:thumbsup:
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 19.05.2018, 08:22 by mirren.
Pozdrav, pivari.

Sljedece sedmice mi slijedi flasiranje, pa da razbijem nekoliko nedoumica.

U beersmithu mi je preporuceno da stavim secera 110 grama, na oko 19 litara nakon fermentacije. Je li ovo OK kolicina, i je li to sto sam fulao OG (sa planiranih 1051 na 1039) ovdje igra kakvu ulogu? Je li dovoljno secera?

Mislio sam i ovo al udari send: koji je najbolji nacin, tehnika da se secer jednako izmijesa sa pivom?
Find Odgovori
ddelic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(19.05.2018, 08:20 )mirren Wrote: Pozdrav, pivari.

Sljedece sedmice mi slijedi flasiranje, pa da razbijem nekoliko nedoumica.

U beersmithu mi je preporuceno da stavim secera 110 grama, na oko 19 litara nakon fermentacije. Je li ovo OK kolicina, i je li to sto sam fulao OG (sa planiranih 1051 na 1039) ovdje igra kakvu ulogu? Je li dovoljno secera?

Mislio sam i ovo al udari send: koji je najbolji nacin, tehnika da se secer jednako izmijesa sa pivom?

Ja bih stavio 120g na tu količinu, da dobiješ malo preko 6gr/L to je neka srednja gaziranost. Najbolji način za dodavanje šećera je da ga dodaš u 2-3 deca vode i prokuhaš uz miješanje da se šećer rastopi, sačekaš da se malo ohladi i uliješ u posudu iz koje ćeš flaširati. Na to pretočiš pivo iz fermentora i na kraju laganim pokretima odozdo prema gore promiješaš sa steriliziranom kašikom ili što već imaš pri ruci i nakon toga puniš flaše.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools