Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna
Brekulja Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna
This post was last modified: 20.03.2016, 08:48 by Brekulja.
posjedujem lonac od 50 l, fermentor takoder, dok mashtun planiram sloziti od piknik frižidera od nekih 26 l, zanima me kad se zbroji voda za ispiranje i pocetna voda, koja je maksimala do koje mogu doci za boil volume?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

veličina mash tun-a ti je manje-više, veličina lonca. znači ako imas mash tun od 26l, toliko otprilike i sladovine na kraju mozes dobiti. dakle ako planiras raditi ture od +/- 50l onda ti toliki mash tun i treba.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Brekulja Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

ali zasto recimo ne bi mogao recimo manji mash tun od lonca, recimo kolicina vode za ukomljavanje taman da napuni mash tun + kasnije vodu za ispiranje. s tom logikom bi se moglo u mash tun-u prijeć preko 35 l ako ne varam
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

Ne računaš prostor koji zauzme ječam u mash tunu + sva voda koju upije taj isti ječam...

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
JackyQ Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

hmhm ja imam prijenosni hladnjak od 25l
lonac od 13l i fermentor od 15l
koliko pive mogu kuhati Blush
Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Obzirom na zapreminu lonca i fermentora, ne više od desetak litara. Pokušaj nabaviti lonac od bar 30 litara, takođe i fermentor a onda kreni sa turama od 20-25 l.
Find Odgovori
JackyQ Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

To sam i mislija, za početak je dovoljno, pa ako krene dobro na vece kolicine beer-chugger
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Pozdrav. I ja imam pitanje koje se tiče veličine mash tuna. Jasno mi je da će doći tu i slad i voda i sve to, ali mene interesuje može li ova posuda biti prevelika, odnosno je li problem ukoliko je mash tun prevelik za količinu vode koju planiram sipati?

Ja ga planiran praviti od plastičnog bureta, obloziti ga stiroporom 5cm, pa onda za dodatnu izolaciju koristiti filc i slicno, ali sam mislio koristiti makar 60 litara zapremine, pa ne znam je li problem da u posdui za ukomljavanje ima previše zraka dok se ukomljava. Mislio sam sipati 30 ili 40 litara vode u mash tun.
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(20.02.2018, 01:26 )mirren Wrote: Pozdrav. I ja imam pitanje koje se tiče veličine mash tuna. Jasno mi je da će doći tu i slad i voda i sve to, ali mene interesuje može li ova posuda biti prevelika, odnosno je li problem ukoliko je mash tun prevelik za količinu vode koju planiram sipati?

Ja ga planiran praviti od plastičnog bureta, obloziti ga stiroporom 5cm, pa onda za dodatnu izolaciju koristiti filc i slicno, ali sam mislio koristiti makar 60 litara zapremine, pa ne znam je li problem da u posdui za ukomljavanje ima previše zraka dok se ukomljava. Mislio sam sipati 30 ili 40 litara vode u mash tun.
Nije problem ako ti ostane previse zraka,jedino bi mogao gubiti temperaturu
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

(20.02.2018, 01:26 )mirren Wrote: Pozdrav. I ja imam pitanje koje se tiče veličine mash tuna. Jasno mi je da će doći tu i slad i voda i sve to, ali mene interesuje može li ova posuda biti prevelika, odnosno je li problem ukoliko je mash tun prevelik za količinu vode koju planiram sipati?

@das bier ti je već odgovorio, ali da se nadovežem. Da bi imao što manje gubitke temperature, izoliraj i dno i poklopac....
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Hvala. Svakako sam mislio i dole i gore čak staviti i deblji stiropor, jer neću moć omotat filcom efikasno.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

mi smo naš prvi mas tun (obično plastično bure), izolirali sa onom spužvom što se stavlja ispod laminata, pa stiropor, pa alu folija, pa to sve učvrstili providnom folijom, da se aluminijska ne kida. Gubitak temperature je bio manji od 1 stupnja u sat vremena, a i to je bilo kad bi otvarali da provjerimo temperaturu Big Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools