Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
|
RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna
Ne računaš prostor koji zauzme ječam u mash tunu + sva voda koju upije taj isti ječam...
Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|
JackyQ
1.020 OG, 1,95% ABV
|
hmhm ja imam prijenosni hladnjak od 25l
lonac od 13l i fermentor od 15l
koliko pive mogu kuhati
|
|
|
mirren
1.030 OG, 2,93% ABV
|
Pozdrav. I ja imam pitanje koje se tiče veličine mash tuna. Jasno mi je da će doći tu i slad i voda i sve to, ali mene interesuje može li ova posuda biti prevelika, odnosno je li problem ukoliko je mash tun prevelik za količinu vode koju planiram sipati?
Ja ga planiran praviti od plastičnog bureta, obloziti ga stiroporom 5cm, pa onda za dodatnu izolaciju koristiti filc i slicno, ali sam mislio koristiti makar 60 litara zapremine, pa ne znam je li problem da u posdui za ukomljavanje ima previše zraka dok se ukomljava. Mislio sam sipati 30 ili 40 litara vode u mash tun.
|
|
|
Das Bier
1.060 OG, 5,91% ABV
|
(20.02.2018, 01:26 )mirren Wrote: Pozdrav. I ja imam pitanje koje se tiče veličine mash tuna. Jasno mi je da će doći tu i slad i voda i sve to, ali mene interesuje može li ova posuda biti prevelika, odnosno je li problem ukoliko je mash tun prevelik za količinu vode koju planiram sipati?
Ja ga planiran praviti od plastičnog bureta, obloziti ga stiroporom 5cm, pa onda za dodatnu izolaciju koristiti filc i slicno, ali sam mislio koristiti makar 60 litara zapremine, pa ne znam je li problem da u posdui za ukomljavanje ima previše zraka dok se ukomljava. Mislio sam sipati 30 ili 40 litara vode u mash tun. Nije problem ako ti ostane previse zraka,jedino bi mogao gubiti temperaturu
|
|
|
Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
|
(20.02.2018, 01:26 )mirren Wrote: Pozdrav. I ja imam pitanje koje se tiče veličine mash tuna. Jasno mi je da će doći tu i slad i voda i sve to, ali mene interesuje može li ova posuda biti prevelika, odnosno je li problem ukoliko je mash tun prevelik za količinu vode koju planiram sipati?
Ja ga planiran praviti od plastičnog bureta, obloziti ga stiroporom 5cm, pa onda za dodatnu izolaciju koristiti filc i slicno, ali sam mislio koristiti makar 60 litara zapremine, pa ne znam je li problem da u posdui za ukomljavanje ima previše zraka dok se ukomljava. Mislio sam sipati 30 ili 40 litara vode u mash tun.
@das bier ti je već odgovorio, ali da se nadovežem. Da bi imao što manje gubitke temperature, izoliraj i dno i poklopac....
|
|
|
Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
|
mi smo naš prvi mas tun (obično plastično bure), izolirali sa onom spužvom što se stavlja ispod laminata, pa stiropor, pa alu folija, pa to sve učvrstili providnom folijom, da se aluminijska ne kida. Gubitak temperature je bio manji od 1 stupnja u sat vremena, a i to je bilo kad bi otvarali da provjerimo temperaturu
|
|
|