Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna
(20.02.2018, 01:26 )mirren Wrote: Pozdrav. I ja imam pitanje koje se tiče veličine mash tuna. Jasno mi je da će doći tu i slad i voda i sve to, ali mene interesuje može li ova posuda biti prevelika, odnosno je li problem ukoliko je mash tun prevelik za količinu vode koju planiram sipati?

Ja ga planiran praviti od plastičnog bureta, obloziti ga stiroporom 5cm, pa onda za dodatnu izolaciju koristiti filc i slicno, ali sam mislio koristiti makar 60 litara zapremine, pa ne znam je li problem da u posdui za ukomljavanje ima previše zraka dok se ukomljava. Mislio sam sipati 30 ili 40 litara vode u mash tun.
Mash tun može biti prevelik i premali.
Visina ječmenog slada ne bi smjela biti ispod 10cm, a
Idealno bi bilo da je debljina ječmenog slada u mash tunu oko 30cm. Ako je mash tun preširok, debljina ječmenog slada će biti mala i filtracija neće biti efikasna, ako je mesh tun preuzak debljina ječmenog slada će biti prevelika i povećava se mogućnost zaštopavanja.

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna
ovo je informacija za one koji namjeravaju praviti male ture,jer smatram da ovaj frižider,budući ukomljivač može zadovoljiti i najveću malu turu.
Radi orjentacije u moj dosadašnji ukomljivač (već poznati od 32 L.) može stati
7 kg žita i 21-22 litre vode.Ali to je do ruba i skoro nemoguće je fino izmješati sladovinu.Kako vidite ovaj ima ravni poklopac ,hoće reći da će samo zbog toga primiti par litara vode više + 4 L. zapremine jer je deklarisan na 36 L.
Cijena mu je 39.95 KM a ima ga kupiti u "Jumbo" na Koreji bivši VF.Već je spomenuto nekoliko puta da apetiti brzo rastu pa smatram ako neko razmišlja o nabavci ukomljivača bolje je odmah dati par maraka više i imati konačno rješenje.
Za one koji nisu iz Sarajeva a zapelo im je ovako nešto mogao bih im ja kupiti pa bi to nekako i isporučili

Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools