Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija)
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija)
Jedan eksperiment koji sam radio..
Pokušaj SMASH Session IPA
Smash (pilsner) dvije iste ture; 30L batch, 6 Kg Pilsnera, OG 1045 kod obje.
Jedna je rađena sa Columbus (14% AA), druga sa Polaris (21% AA)
Columbus hmeljen 60, 20, 0 min, ukupno 4 g/l (55 IBU) + 3 gl suho hmeljeno
Polaris hmeljen istim rasporedom, različitim količinama, također, ukupno 4 g/l (65 IBU)

Fermentirano u istoj komori na 19 C (5 dana) pa 3 na 21C, pa 7 dana na 18 C, skinuto s kvasca u sekundar, suho hmeljeno 2 dana na 18C, 3 dana cold crash na 4C.
Karbonizirana oba sa 5,9 g/l
E sad, što se toiče okusa, oba su za kurac Big Grin
Ovi hmeljevi, bar po meni, sami ne mogu ništa iznijeti.
Kad se pomiješaju ova dva piva; ne mogu reći da je faktazija, ali vrlo interesantno pivo.

E sad da se vratimo naslovu teme.
Na slici; lijevo je Columbus, desno, Polaris.
Columbus je osjetno gaziraniji, i kad se ostavi u boci ovako na pola, sam nastavi da pjeni.
Lijevo je Polaris, na kojem se vidi da nema pjene i dosta niže karboniziran.
E sad moje pitanje je; kako i zašto?


Attached Files Thumbnail(s)
   
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 501
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: citluk
RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija)
Sta je sa FG?Koliki je bio u jedne koliki u druge?
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija)
Isti. 1.010
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija)
ako ti nastavlja pjeniti, moguće je da ima neku "blagu" infekciju....
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija)
Ne. Pivo je normalno, pitko, nema nikakve infekcije
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Uticaj mhelja na karbonizaciju piva (refermentacija)
Oldbridz je imao jedno vrijeme tih problema. Ne osjeti se ništa u okusu, ali pjeni ko ludo. Ako se ne varam problem je bio inficiran dio opreme.
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools