Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 3.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
bezrabotni Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 36
Joined: Feb 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
This post was last modified: 19.06.2018, 07:51 by bezrabotni.
@pivdzija - filter je bazooka, kupio od spajdera, vjerujem da je sa tim sve ok, sad kad sam izvadio sav slad, nije ništa ušlo u nju

@zlimfur - samljeven od oldbridža. Nakon drugog puta bogami ide dosta lakše. Big Grin

EDIT: oko fotki, nije mi sad pri ruci, na vikendici je, pa slikam čim prije.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
nemoj odmah okrenuti slavinu na najjače. otvori skroz malo ispočetka, pa pomalo pojačavaj.
Moguće da je i do mljevenja što Zlimfur kaže...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
bezrabotni Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 36
Joined: Feb 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
Ne bih rekao ni da sam sada odmah na najjače, al' ko će ga znat. Smile Ništa, prije sljedećeg kuhanja ću ovo nekako istestirati, imam nešto viška slada, pa ću vidjeti da ukomim.
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation: 3 Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
This post was last modified: 19.06.2018, 09:11 by svestenik.
(19.06.2018, 07:50 )bezrabotni Wrote: @pivdzija - filter je bazooka, kupio od spajdera, vjerujem da je sa tim sve ok, sad kad sam izvadio sav slad, nije ništa ušlo u nju

@zlimfur - samljeven od oldbridža. Nakon drugog puta bogami ide dosta lakše. Big Grin

EDIT: oko fotki, nije mi sad pri ruci, na vikendici je, pa slikam čim prije.

Da li se mozda bazuka "spljosti" od tezine slada pa zbog toga ustopa? Ako nisi, probaj namotati par kolutova nerdjajuce zice unutar same bazuke, da joj drzi oblik.
Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
Sta raditi kad se probusi veca rupa na frizideru? :/


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
mozes probat krpit sa onom "zivom" plastikom.. ali nanosi u tanjim slojevima i pauzama da se osusi.
WWW Find Odgovori
Mornar Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Bijeljina
Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
Hvala Zlimfur.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne volim da me oblikuje društvo.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
(09.07.2018, 02:24 )zlimfur Wrote: mozes probat krpit sa onom "zivom" plastikom.. ali nanosi u tanjim slojevima i pauzama da se osusi.
Moze li malo info o cemu se radi, jel to food grade i otporno na visoke temperature?
WWW Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation: 3 Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
Nije ni jedno ni drugo. Posto radi na principu topljenja, cim dodje ponovo u kontakt sa visim temperaturama postane mekana. Bolja opcija je sanitarni silikon.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
This post was last modified: 11.07.2018, 11:21 by danny_boy.
(11.07.2018, 07:56 )svestenik Wrote: Nije ni jedno ni drugo. Posto radi na principu topljenja, cim dodje ponovo u kontakt sa visim temperaturama postane mekana. Bolja opcija je sanitarni silikon.
Pretpostavio sam Smile. Ja sam malo skeptican i prema tom sanitarnom silikonu, mislim da ni on nije prehrambeni. To se koristi za zaptivanje sanitarija, ali ne onoga sto se posredno koristi za hranu. Ispravi me ako grijesim.

Generalno, svakako treba pocetnicima pomoci savjetima, ali nije bitno samo tehnicko rjesenje nego ono mora biti i sigurno sa zdravstvenog aspekta. Svemu sto nije food grade i stabilno na visokim temperaturama nije mjesto u pivarstvu.
WWW Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation: 3 Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
This post was last modified: 11.07.2018, 11:28 by svestenik.
Znas kako kazu, zurio - vrat polomio.

Nisam ni mislio da se stavlja neki neprehrambeni materijal u kontakt sa sladovinom.

Iako su silikoni sami po sebi inertni i temperaturno/kiselinski stabilni pa se zato od njih rade gumice i ostale stvari za upotrebu u kuhinji.

Problem je u hemikalijama za stvrdnjavanje i davanje "mirisa". Treba pogledati u prodavnici na tubi samoj ima li oznaku da je dozvoljen u kuhinji.

U svakom slucaju, da razradim ideju: izmedju stijenke i niple se stavi gumeni ili silikonski o ring koji zaptiva prema sladovini a okolo toga ide silikon kao zaptivanje prema vani. U takvoj kombinaciji nema kontakt sa sladovinom.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Pomoc oko izrade posude za ukomljavanje
(11.07.2018, 11:22 )svestenik Wrote: Znas kako kazu, zurio - vrat polomio.

Nisam ni mislio da se stavlja neki neprehrambeno dozvoljen materijal u kontakt sa sladovinom, misleci da su neke stvari same po sebi jasne.

Da razradim ideju: izmedju stijenke i niple se stavi gumeni ili silikonski o ring koji zaptiva prema sladovini a okolo toga ide silikon kao zaptivanje prema vani. U takvoj kombinaciji nema kontakt sa sladovinom.
E to je svakako ok, ma jasno je da se direktan kontakt sladovine sa ovim mora izbjeci. Nikad se ne moze biti siguran ni kako se ovi nasi frizideri ponasaju u kiseloj sredini i vecim temperaturama (komina je skoro 100 puta kiselija od obicne vode), pa onda koristimo bakar za hladjenje ali eto... Ne moze se sve izbjeci ali treba rizik svesti na najmanju mogucu mjeru.
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools