Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prvi koraci pivara pocetnika
PejaPivopija Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Prvi koraci pivara pocetnika
(31.08.2018, 10:01 )zlimfur Wrote: ja sam ponukan pozitivnim iskustvima kupio one iz kine, male:

https://www.aliexpress.com/item/Solar-Wa...04764.html

Da li si dobio i adapter za struju?
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

Njet. Ima samo onaj dzek ko na maticnoj. Bilo bi previse da je I adapter..

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 31.08.2018, 08:50 by Swup.
Pumpa radi na 12v 0.7A to je smesno takvi trafoi mogu da se nadju za malo para ili ako imas neko staro napajanje za komp i ono ce vrsiti posao vise nego dobro.
LED trake rade na takvim trafoima sa mnogo vise ampera
Protok od 8l u min. je po meni ok za tako malo ulaganje hvala na predlogu zlimfur
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
Find Odgovori
PejaPivopija Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(31.08.2018, 08:46 )Swup Wrote: Pumpa radi na 12v 0.7A to je smesno takvi trafoi mogu da se nadju za malo para ili ako imas neko staro napajanje za komp i ono ce vrsiti posao vise nego dobro.
LED trake rade na takvim trafoima sa mnogo vise ampera
Protok od 8l u min. je po meni ok za tako malo ulaganje hvala na predlogu zlimfur

OK, hvala ekipo!
Find Odgovori
loshme10 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav ljudi. Nov sam u kucnom pivarstvu i jos nisam ni jednu turu napravio, tek juce mi je stigla oprema. Krenucu od starter kit-a, uzeo sam Australian Pale Ale. Moje pitanje je vezano za dodavanje hmelja u pripremi iz starter kit-a. Gledao sam po YT i citao koliko sam stigao, ali nigde nisam nasao kako se radi dry hopping kod pripreme iz starter kit-a. Da li smem recimo petog ili sestog dana fermentacije da otvorim fermentor i ubacim gazu sa citrom, ili se to radi nekako drugacije?

Izvinjavam se na noobovskim pitanjima unapred, nadam se da mi necete zameriti Wink
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ne bih se ja još zezao sa dry hopom da sam na tvom mjestu. Radi najobicnije recepte, bar prvih 10ak kuvanja. Bez žurbe. Savladaj osnovne radnje pa onda kreni dalje. ?
Find Odgovori
dandrug Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Možeš ti svaki dan otvarati fermentor samo to dobro sve dezinfikuj. Dry hopovati možeš sve i vino i sok i cider... Kupi u apoteci sterilnu gazu a ako ces neku drugu gazu ili krpenu vrećicu koristiti ti prokuvaj to 15 minuta. Neki dry hopuju 7 dana neki kraće a neki duže sam odredi. Stavi i nešto teško da taj hmelj moze potonuti i ostavi prostora u toj gazi jer kad se hmelj napije piva on ce jedno 3 puta povećati zapreminu.

Ja bih lično uradio sljedeće: pošto je citra dobra za biotransformaciju stavio bi 1/3 citre drugi dan fermentacije na pjenu (krauzen) i 2/3 tri dana prije flaširanja.
Find Odgovori
loshme10 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala na odgovorima.

@galabl - pekao sam rakiju ranije, tako da nisam bas pocetnik sto se tice nekih procesa Wink

U prostoriji gde ce da se vrsi fermentacija mi je konstantno 22-23C. Da li bih mogao ovako da uradim: 7-8 dana da se odvija fermentacija, ubacim citru(naravno sterilna gaza) i ostavim jos 3 dana, znaci ukupno nekih 10 dana, pa onda flasiranje?
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 08.09.2018, 09:26 by spageti.
Fermentacija ti neće završiti u 10 dana tako da ništa od toga. Flaširati ćeš kad fermentacija završi.
Kantu ne otvaraš svako malo već samo po potrebi suhog hmeljenja jer kada se fermentacija stiša i bude pri kraju pivo ne smiješ izlagati kisiku, tj. moraš to svesti na najmanju moguću mjeru.

I 23C je previše za fermentaciju, preporučam ti da spustiš temperaturu na 18C, ako možeš.

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
Find Odgovori
loshme10 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(08.09.2018, 09:23 )spageti Wrote: Fermentacija ti neće završiti u 10 dana tako da ništa od toga. Flaširati ćeš kad fermentacija završi.

Kako nece za 10 dana? Pa i na uputstvu na pakovanju pise da je fermentacija gotova za 5-7 dana...
Find Odgovori
dandrug Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Temperatura ti je najveci problem kvas će još podici temperaturu za 3 stepena pa ćeš imati temperaturu od 26 stepeni koja će noću pasti na 23 a danju doći na 26, ovo je jedna od najgorih stvari koje možeš da uradiš. Na tako visokim temperaturama zvršiće tebi fermentacija i za 3 dana samo dosta ces imati loših ukusa zbog toga.

Pravićeš ti takva piva još dugo i pokušavati da poboljšaš i recept i sastojke i proces i opremu ali ti to neće nikako uspjevati dok god ne središ vodu i napraviš komoru za stalnu temperaturu fermentacije i riješiš se oksidacije.

P.S. šta bi dao kad bi mogao ovu poruku poslati sebi u prošlost prije jedno 2 godine.
Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Dandrug sta mislis pod resis se oksidacije?
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 8 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools