PejaPivopija
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 48
Joined: Jun 2018
Reputation:
0
Location: Banja Luka
|
|
|
Swup
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation:
0
Location: Beograd
|
Prvi koraci pivara pocetnika
This post was last modified: 31.08.2018, 08:50 by Swup.
Pumpa radi na 12v 0.7A to je smesno takvi trafoi mogu da se nadju za malo para ili ako imas neko staro napajanje za komp i ono ce vrsiti posao vise nego dobro.
LED trake rade na takvim trafoima sa mnogo vise ampera
Protok od 8l u min. je po meni ok za tako malo ulaganje hvala na predlogu zlimfur
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
|
|
|
PejaPivopija
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 48
Joined: Jun 2018
Reputation:
0
Location: Banja Luka
|
RE: Prvi koraci pivara pocetnika
(31.08.2018, 08:46 )Swup Wrote: Pumpa radi na 12v 0.7A to je smesno takvi trafoi mogu da se nadju za malo para ili ako imas neko staro napajanje za komp i ono ce vrsiti posao vise nego dobro.
LED trake rade na takvim trafoima sa mnogo vise ampera
Protok od 8l u min. je po meni ok za tako malo ulaganje hvala na predlogu zlimfur
OK, hvala ekipo!
|
|
|
loshme10
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 3
Joined: Sep 2018
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Prvi koraci pivara pocetnika
Pozdrav ljudi. Nov sam u kucnom pivarstvu i jos nisam ni jednu turu napravio, tek juce mi je stigla oprema. Krenucu od starter kit-a, uzeo sam Australian Pale Ale. Moje pitanje je vezano za dodavanje hmelja u pripremi iz starter kit-a. Gledao sam po YT i citao koliko sam stigao, ali nigde nisam nasao kako se radi dry hopping kod pripreme iz starter kit-a. Da li smem recimo petog ili sestog dana fermentacije da otvorim fermentor i ubacim gazu sa citrom, ili se to radi nekako drugacije?
Izvinjavam se na noobovskim pitanjima unapred, nadam se da mi necete zameriti
|
|
|
dandrug
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 39
Joined: Sep 2016
Reputation:
1
Location: gradiska
|
RE: Prvi koraci pivara pocetnika
Možeš ti svaki dan otvarati fermentor samo to dobro sve dezinfikuj. Dry hopovati možeš sve i vino i sok i cider... Kupi u apoteci sterilnu gazu a ako ces neku drugu gazu ili krpenu vrećicu koristiti ti prokuvaj to 15 minuta. Neki dry hopuju 7 dana neki kraće a neki duže sam odredi. Stavi i nešto teško da taj hmelj moze potonuti i ostavi prostora u toj gazi jer kad se hmelj napije piva on ce jedno 3 puta povećati zapreminu.
Ja bih lično uradio sljedeće: pošto je citra dobra za biotransformaciju stavio bi 1/3 citre drugi dan fermentacije na pjenu (krauzen) i 2/3 tri dana prije flaširanja.
|
|
|
loshme10
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 3
Joined: Sep 2018
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Prvi koraci pivara pocetnika
Hvala na odgovorima.
@galabl - pekao sam rakiju ranije, tako da nisam bas pocetnik sto se tice nekih procesa
U prostoriji gde ce da se vrsi fermentacija mi je konstantno 22-23C. Da li bih mogao ovako da uradim: 7-8 dana da se odvija fermentacija, ubacim citru(naravno sterilna gaza) i ostavim jos 3 dana, znaci ukupno nekih 10 dana, pa onda flasiranje?
|
|
|
spageti
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: Zadar
|
Prvi koraci pivara pocetnika
This post was last modified: 08.09.2018, 09:26 by spageti.
Fermentacija ti neće završiti u 10 dana tako da ništa od toga. Flaširati ćeš kad fermentacija završi.
Kantu ne otvaraš svako malo već samo po potrebi suhog hmeljenja jer kada se fermentacija stiša i bude pri kraju pivo ne smiješ izlagati kisiku, tj. moraš to svesti na najmanju moguću mjeru.
I 23C je previše za fermentaciju, preporučam ti da spustiš temperaturu na 18C, ako možeš.
Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
|
|
|
loshme10
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 3
Joined: Sep 2018
Reputation:
0
Location: Srbija
|
RE: Prvi koraci pivara pocetnika
(08.09.2018, 09:23 )spageti Wrote: Fermentacija ti neće završiti u 10 dana tako da ništa od toga. Flaširati ćeš kad fermentacija završi.
Kako nece za 10 dana? Pa i na uputstvu na pakovanju pise da je fermentacija gotova za 5-7 dana...
|
|
|
dandrug
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 39
Joined: Sep 2016
Reputation:
1
Location: gradiska
|
RE: Prvi koraci pivara pocetnika
Temperatura ti je najveci problem kvas će još podici temperaturu za 3 stepena pa ćeš imati temperaturu od 26 stepeni koja će noću pasti na 23 a danju doći na 26, ovo je jedna od najgorih stvari koje možeš da uradiš. Na tako visokim temperaturama zvršiće tebi fermentacija i za 3 dana samo dosta ces imati loših ukusa zbog toga.
Pravićeš ti takva piva još dugo i pokušavati da poboljšaš i recept i sastojke i proces i opremu ali ti to neće nikako uspjevati dok god ne središ vodu i napraviš komoru za stalnu temperaturu fermentacije i riješiš se oksidacije.
P.S. šta bi dao kad bi mogao ovu poruku poslati sebi u prošlost prije jedno 2 godine.
|
|
|
Swup
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation:
0
Location: Beograd
|
Prvi koraci pivara pocetnika
Dandrug sta mislis pod resis se oksidacije?
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
|
|
|