Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mash tun
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Mash tun
zanimljiv i jednostavan rad
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

(02.03.2013, 06:05 )mange_tout! Wrote:
(02.03.2013, 05:17 )raix Wrote: imam jos jedno "genijalno" pitanje. posto planiram da kupim fermentor, ne znam koju zapreminu da uzmem.
ako imam mash tune od 24l, koji je sastavljen. koliko maksimalno sladovine iz njega mogu da izvucem? sa dva, tri ispiranja, sta je bolje.

mi iz našeg mash tun-a od 25 l izvučemo 28 l sladovine sa dva ispiranja. obično radimo ukomljavanje sa 15-17 l, gdje ukomljavamo oko 5-6 kg samljevenog slada. znači iz ukomljavanja izvučemo nekih 10-11 l sladovine, a ostatak dobijemo ispiranjem. ispiremo u dva navrata, i obično podijelimo vodu u dvije ture, i to na taj način što u prvoj turi upotrijebimo 2/3 vode, a u drugoj 1/3 vode za ispiranje. beer

Danas mi je stigao piknik frizider. I naravno kako to biva u cudesnom svijetu marketinga, reklamiranih/narucenih 35L prima fizicki 25-25,5L neto (dupke pun). Angry Otisli su mi na zivce pravo.
Hocel' to biti sad peglanje raditi ove "standardne" ture 23-35l (batch size)? Vidio sam neke recepte gdje se radi ukomljavanje sa 18,5 i vise litara na ca. 6kg slada - ja nekako ne mogu sebi da predstavim da ce to pasati - da ne bude - promijesam, a ono curi na sve stranedrunk
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 14.05.2013, 09:32 by sarajevskopivo.
Zavisi zaista kolike ture ces praviti. Jer velika je razlika izmedju 23L i 35 L.
Takodjer ima uticaja i kolika ti je iskoristivost sistema, i koliko visok OG ce ti biti.

Formula koju mozes koristiti da izracunas velicinu mash tun-a:

(zeljeni OG x kolicina piva u gallonima) / (21 x efikasnost sistema) = velicina mash tun-a u quarts

Dakle ako pravis pivo ciji je OG: 1.060, i pravis 5 gallona = 19 litara, a efikasnost sistema ti je 70%:
(60*5)/(21*0.7)=20 qt. Dakle trebas cooler bar od 19 Litara.
Ili za recimo turu od 34 litara ili 9 gallona:
60*9/15=36 qt ili 34 Litre.

Nadam se da ovo pomaze.

Mozes koristiti i ovaj calculator da vidis oce li biti ok. Koristi samo kilograme koje stavljas u mash tun i mash thickness:

http://www.rackers.org/calcs.shtml
Idi na dio Can I mash it?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

This post was last modified: 14.05.2013, 09:38 by ale ale.
To sam vidio i na netu, tako da za turu od tih nekih 6.6 galona (ca. 25 L) koliko maksimalno planiram, sam na nekih 25l zapremine frizidera, sto ce reci, pozelim li malo jace pivo, knap je pravo?
Koliko iz iskustva zauzme zapremine 6 kg slada- moze li se racunati 1kg slada=1 litar vode?
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ja kad vagam slad iz kutije vadim soljom za bijelu kafu cca 2dl. 3 solje budu 1 lb. dakle malo jace od 6 solja po kg. Nadam se da ti ovo pomaze da docaras koliku zapreminu ce zauzeti 36 solja od 2 dl.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

This post was last modified: 14.05.2013, 10:08 by ale ale.
ok , jasan mi je omjer, super, hvala jos jednom.
To bi znacilo da npr. za zakomljavanje (ispiranje onda ide s manje) sa 18,5l i 6 kg slada, iskoristena zapremina frizidera je oko 25,7l. knap u mililitar.
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

18.5 L ti je otprilike 5 gallona. Ako ces praviti ture od 5 gallona to ce ti biti taman. I ta kolicina slada od 6 kg ti je otpirlike za te ture od 5 gallona tj. 19 Litara.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Bojim se da cu na kraju definitivno znati kad stavim slad i vodu, pa ako prelije, na popravni iz matematike Smile
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

najbolje nadji baždarenu kantu i mjeri koliko litara staje da ne prelije, to je najsigurnije. poslije lako, potrebno kg slada*3l vode + količina slada=....
kod mene je markentinških 28l a u stvarnosti je 24 da ne prelazi preko.
kad radim sa 6-6.5 kg slada idem sa manjom količinom vode, ali ne ispod 2.7l po kg slada
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(14.05.2013, 10:34 )ale ale Wrote: Bojim se da cu na kraju definitivno znati kad stavim slad i vodu, pa ako prelije, na popravni iz matematike Smile

ja ti mogu reći slijedeće - moj frižider ima zapreminu od 28 litara i u njega stane tačno 20 litara vode i 8 kg slada. kad tako uradim dođe do samog ruba frižidera i malo je nezgodno miješati jer se preljeva. zato ja nalijem nekih 18 litara vode dodam slad, promiješam i onda dodam još ostatak vode.

ali u zadnje vrijeme svakako kuham jedno pivo iz dvije ture tako da mi to nije ni najmanji problem jer jedna tura je cca 25 litara, tako da mi je sasvim dovoljno za takve ture ovaj frižider.

računaj da ti je 1kg slada = 1l volumena u frižideru
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Sve ovo znaci da ovaj mash tun ne odgovara za neka kompleksnija piva. Ja sam se zeznuo pa za svoje prvo all grain pivo izabrao Bock od 2,5kg Pilsnera, 2,5kg Municha i 500g Crystala.
Uz to radi se Protein Rest na 40 stepeni 20 minuta, nakon cega se dodaju nove kljucale vode za postizanje 60 i 70 stepeni potrebnih za Alfa i Beta konverziju.
Na kraju za Beta nisam imao prostora vec je stajalo na temperaturi koju sam do punog mash tuna uspio da postignem.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(10.10.2013, 11:17 )Ludi Konj Wrote: Sve ovo znaci da ovaj mash tun ne odgovara za neka kompleksnija piva. Ja sam se zeznuo pa za svoje prvo all grain pivo izabrao Bock od 2,5kg Pilsnera, 2,5kg Municha i 500g Crystala.
Uz to radi se Protein Rest na 40 stepeni 20 minuta, nakon cega se dodaju nove kljucale vode za postizanje 60 i 70 stepeni potrebnih za Alfa i Beta konverziju.
Na kraju za Beta nisam imao prostora vec je stajalo na temperaturi koju sam do punog mash tuna uspio da postignem.

Matematika, matematika.... Smile i ja sam se zezno tako jednom. Sa vrelom vodom moze se od prilike napraviti jedan skok od 10ak step... Ako neces previse vode u mash tunu....
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools