Mornar
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Bijeljina
|
Ana's Birthday IPA
This post was last modified: 31.10.2018, 08:42 by Mornar.
Pozdrav kolegama. Kuvao sam IPU po svom receptu ( ), i pošto sam relativno malo tura do sad skuvao, i nemam iskustva, da li je moguće da wort nakon pretakanja u fermentor nema gorčinu? :S Uzeo sam uzorak za OG nakon što sam pitchovao kvasac i aerisao (trebao sam prije?), i probao nakon mjerenja da vidim kakav je ukus, uvijek to radim. Kao čaj je, a koliko znam trebalo bi da se osjeti gorčina...
Btw, OG sam umjesto 1.057 dobio 1.052.
Evo slike recepta:
IPA
Ne volim da me oblikuje društvo.
|
|
|
Beer Ranger
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 474
Joined: Sep 2014
Reputation:
4
Location: Sarajevo, BiH
|
Ana's Birthday IPA
Ništa neuobičajno što se tiče okusa "piva" prije fermentacije. Konačno, to još nije pivo..
Gorčina od 54 IBUs svakako će doći do izražaja nakon fermentacije i odležavanja. Sladovina je puna šećera (zato se tako i zove) i to daje taj slatkast "čajni" okus.
Što se tiče aeracije ona se radi nakon dodavanja kvasca da bi se njemu dalo kisika.
Biće to sve OK. Zaključujući po tvom receptu i parametrima koje si dobio za očekivati je da će pivo biti dobro.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
spageti
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: Zadar
|
Ana's Birthday IPA
Ne brini, nije to ni približan okus kakav ce biti nakon fermentacije.
Sladovina je sad prepuna šećera i ne možeš dobiti dojam kakav će okus biti na kraju, bar što se hmeljne strane tiče.
Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
|
|
|
dandrug
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 39
Joined: Sep 2016
Reputation:
1
Location: gradiska
|
RE: Ana's Birthday IPA
Biće ti ovo gorko ako si uradio sve ovo iz recepta. Ali nije ti ovo IPA, ne možaš 15-ak litara IPE napraviti sa 40 grama hmelja i od toga si 35 grama portošio na gorčinu a samo 5 grama na aromu.
|
|
|
Mornar
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Bijeljina
|
Ana's Birthday IPA
This post was last modified: 07.11.2018, 11:02 by Mornar.
(01.11.2018, 01:05 )dandrug Wrote: Biće ti ovo gorko ako si uradio sve ovo iz recepta. Ali nije ti ovo IPA, ne možaš 15-ak litara IPE napraviti sa 40 grama hmelja i od toga si 35 grama portošio na gorčinu a samo 5 grama na aromu.
Suho sam hmeljio. Opravdava li me to imalo?
Sent from my iPhone using Tapatalk
(01.11.2018, 12:53 )zlimfur Wrote: u ipi bi se gorcina morala malo osjetiti i u wortu, pored silne slatkoce.. ostaje ti svakako da sacekas sta ce biti kad kvasac odradi svoje.
To me je i zabrinulo, jer nisam osjetio gorcinu...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne volim da me oblikuje društvo.
|
|
|
Mornar
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 51
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Bijeljina
|
Ana's Birthday IPA
This post was last modified: 07.11.2018, 11:18 by Mornar.
(07.11.2018, 11:06 )zlimfur Wrote: Suho hmeljenje nece povecati ibu, samo ce dodati arome..
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
Znam da je za aromu, samo sam htio odgovoriti bratu da sam “dao” na aromu jos hmelja, jer je rekao da nisam napravio IPA-u.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne volim da me oblikuje društvo.
|
|
|