ale ale
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Bec
|
RE: Mash tun
(02.03.2013, 06:05 )mange_tout! Wrote: (02.03.2013, 05:17 )raix Wrote: imam jos jedno "genijalno" pitanje. posto planiram da kupim fermentor, ne znam koju zapreminu da uzmem.
ako imam mash tune od 24l, koji je sastavljen. koliko maksimalno sladovine iz njega mogu da izvucem? sa dva, tri ispiranja, sta je bolje.
mi iz našeg mash tun-a od 25 l izvučemo 28 l sladovine sa dva ispiranja. obično radimo ukomljavanje sa 15-17 l, gdje ukomljavamo oko 5-6 kg samljevenog slada. znači iz ukomljavanja izvučemo nekih 10-11 l sladovine, a ostatak dobijemo ispiranjem. ispiremo u dva navrata, i obično podijelimo vodu u dvije ture, i to na taj način što u prvoj turi upotrijebimo 2/3 vode, a u drugoj 1/3 vode za ispiranje.
Danas mi je stigao piknik frizider. I naravno kako to biva u cudesnom svijetu marketinga, reklamiranih/narucenih 35L prima fizicki 25-25,5L neto (dupke pun). Otisli su mi na zivce pravo.
Hocel' to biti sad peglanje raditi ove "standardne" ture 23-35l (batch size)? Vidio sam neke recepte gdje se radi ukomljavanje sa 18,5 i vise litara na ca. 6kg slada - ja nekako ne mogu sebi da predstavim da ce to pasati - da ne bude - promijesam, a ono curi na sve strane
|
|
|
sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
RE: Mash tun
Zavisi zaista kolike ture ces praviti. Jer velika je razlika izmedju 23L i 35 L.
Takodjer ima uticaja i kolika ti je iskoristivost sistema, i koliko visok OG ce ti biti.
Formula koju mozes koristiti da izracunas velicinu mash tun-a:
(zeljeni OG x kolicina piva u gallonima) / (21 x efikasnost sistema) = velicina mash tun-a u quarts
Dakle ako pravis pivo ciji je OG: 1.060, i pravis 5 gallona = 19 litara, a efikasnost sistema ti je 70%:
(60*5)/(21*0.7)=20 qt. Dakle trebas cooler bar od 19 Litara.
Ili za recimo turu od 34 litara ili 9 gallona:
60*9/15=36 qt ili 34 Litre.
Nadam se da ovo pomaze.
Mozes koristiti i ovaj calculator da vidis oce li biti ok. Koristi samo kilograme koje stavljas u mash tun i mash thickness:
http://www.rackers.org/calcs.shtml
Idi na dio Can I mash it?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|
mentalist
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location:
|
RE: Mash tun
najbolje nadji baždarenu kantu i mjeri koliko litara staje da ne prelije, to je najsigurnije. poslije lako, potrebno kg slada*3l vode + količina slada=....
kod mene je markentinških 28l a u stvarnosti je 24 da ne prelazi preko.
kad radim sa 6-6.5 kg slada idem sa manjom količinom vode, ali ne ispod 2.7l po kg slada
|
|
|
Ludi Konj
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location:
|
RE: Mash tun
Sve ovo znaci da ovaj mash tun ne odgovara za neka kompleksnija piva. Ja sam se zeznuo pa za svoje prvo all grain pivo izabrao Bock od 2,5kg Pilsnera, 2,5kg Municha i 500g Crystala.
Uz to radi se Protein Rest na 40 stepeni 20 minuta, nakon cega se dodaju nove kljucale vode za postizanje 60 i 70 stepeni potrebnih za Alfa i Beta konverziju.
Na kraju za Beta nisam imao prostora vec je stajalo na temperaturi koju sam do punog mash tuna uspio da postignem.
|
|
|