Lesa021
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 10
Joined: Feb 2019
Reputation:
0
Location: Novi Sad
|
RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje
(13.03.2019, 02:04 )Beer Ranger Wrote: Nemoj da te bilo šta plaši ali moraš čitati kako bi ovladao procedurama.
U principu, za turu od 20 l piva, treba oko 5 kg slada i 32 l vode. Dio vode koji ide u mash će upiti slad a dio koji se doda spargingom će ukuhati.
Naravno, sve je ovo +/- 5% jer dosta toga zavisi i od tvoje opreme.
Recept koji sam ti dao je napravljen u BS3 i vjerujem da će odstupanja biti minimalna.
5 kg slada upije oko 4l vode. Na mom sistemu, prilikom kuhanja uvrije oko 4,5 litre a prilikom fermetracije izgubim oko 2,5 l.
Dakle, flaširam oko 21 l.
Tako bi, odprilike, trebalo da bude i u tvom slučaju.
Nađi na forumu proceduru kuhanja i savladaj to gradivo do vikenda a onda kuhaj..
Sa srećom ti bilo
Sent from my iPhone using Tapatalk
Izvini što davim, ali mi treba odgovor na još jedno pitanje.!!!
Da li kvasac mora odmah da se sipa u rashlađenu sladovinu ili to može da se uradi poslepar sati ili EVENTUALNO sutra. Sladovvina bi se nalazila u zatvorenom fermentoru. Hvala
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje
Prije dodavanja kvasca trebas ohladiti sladovinu na temperaturu fermentacije ili cak jedan stepen nize. Za pale npr ohladis na 17-18 I onda dodas kvasac (tzv. Pitching).
Iato tako je pozeljno aktivno hladjenje (immersion, counter flow, plate) chillerom, ali ako nemas tu mogucnost, mozes ostaviti da se hladi preko noci, ali to nije preporucljivo..
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
|
|
|
pemac
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 15
Joined: Jan 2018
Reputation:
0
Location: Hercegovac, Hrvatska
|
|
|
Lesa021
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 10
Joined: Feb 2019
Reputation:
0
Location: Novi Sad
|
RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje
Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje
Prije dodavanja kvasca trebas ohladiti sladovinu na temperaturu fermentacije ili cak jedan stepen nize. Za pale npr ohladis na 17-18 I onda dodas kvasac (tzv. Pitching).
Iato tako je pozeljno aktivno hladjenje (immersion, counter flow, plate) chillerom, ali ako nemas tu mogucnost, mozes ostaviti da se hladi preko noci, ali to nije preporucljivo..
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
Taj deo mi je jasan oko hlađenja imam chiller. Nego kad ga ohladim, da li odmah moram da dodam kvasac ili to može da se odradi koji sat kasnije ili sutra dan. Kuvam na vikendici, a prebacio bi sladovinu u stan pa ne znam da li moram odmah da stavim kvasac ili mogu kasnije zbog mućkanja prilikom transporta?
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje
(14.03.2019, 10:03 )Lesa021 Wrote: Nego kad ga ohladim, da li odmah moram da dodam kvasac ili to može da se odradi koji sat kasnije ili sutra dan. Kuvam na vikendici, a prebacio bi sladovinu u stan pa ne znam da li moram odmah da stavim kvasac ili mogu kasnije zbog mućkanja prilikom transporta?
mozes i kasnije dodati. npr. dosta sam cito da nijemci ne hlade aktivno, nego ostave sladovinu da se preko noci ohladi i kad dostigne zeljenu temperaturu, ubace kvasac.
ja sam do sad to jednom uradio i ispalo je dobro pivo.
aktivnim (naglim) hladjenjem se postize cold break, koji ima svojih prednosti.
https://beerandbrewing.com/cold-break/
|
|
|
Lesa021
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 10
Joined: Feb 2019
Reputation:
0
Location: Novi Sad
|
|
|
svestenik
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation:
3
Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
|
RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje
(14.03.2019, 10:45 )zlimfur Wrote: (14.03.2019, 10:03 )Lesa021 Wrote: Nego kad ga ohladim, da li odmah moram da dodam kvasac ili to može da se odradi koji sat kasnije ili sutra dan. Kuvam na vikendici, a prebacio bi sladovinu u stan pa ne znam da li moram odmah da stavim kvasac ili mogu kasnije zbog mućkanja prilikom transporta?
mozes i kasnije dodati. npr. dosta sam cito da nijemci ne hlade aktivno, nego ostave sladovinu da se preko noci ohladi i kad dostigne zeljenu temperaturu, ubace kvasac.
ja sam do sad to jednom uradio i ispalo je dobro pivo.
aktivnim (naglim) hladjenjem se postize cold break, koji ima svojih prednosti.
https://beerandbrewing.com/cold-break/
Kolega nas koji ima inox fermentore sa aktivnim hladjenjem koristi slican metod. Vrela sladovina ide direktno u fermentore i onda je hladi na pitching temperaturu sistemom koji koristi za kontrolu temperature u fermentoru, pa onda doda kvasac par sati kasnije, kad je sladovina ohladjena.
Definitivna prednost metode je sto vrelom sladovinom sigurno sterilise unutrasnjost fermentora i znatno smanjuje sanse za infekciju.
Problem moze biti kolicina taloga, posto nije bilo hladjenja i whirlpoola u samom kotlu, sav plutajuci talog prelazi u fermentor.
|
|
|
Lesa021
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 10
Joined: Feb 2019
Reputation:
0
Location: Novi Sad
|
|
|
pemac
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 15
Joined: Jan 2018
Reputation:
0
Location: Hercegovac, Hrvatska
|
RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje
This post was last modified: 17.03.2019, 05:30 by pemac.
(16.03.2019, 11:18 )Lesa021 Wrote: (16.03.2019, 08:48 )euro207 Wrote: (15.03.2019, 06:10 )Lesa021 Wrote: (14.03.2019, 08:19 )pemac Wrote: (13.03.2019, 12:07 )spageti Wrote: http://www.howtobrew.com/
https://drive.google.com/file/d/1ZH7MuuE...iyvg-/view
Nije sve od početka, ali je na hrv veći bitniji dio...
Odličan tekst! Hvala
Slažem se da je tekst odličan, a da li ima i ostali dio knjige preveden? Ako nema voljan sam da prevedem
Tražio sam na netu, ali nema!
Nema, to sam na hrv forumu sa jos jednim likom napravio kao projekt prijevoda i krenuo sam od onog dijela koji me najvise zanimao jer sam osnove neke znao. Dosao sam do dijela koji mi dalje nije bio zanimljiv i zbog svega ostalog taj projekt je stao.
Ako si voljan za ostatak javi mi se da skompletiramo sve. Nadi na nasem forumu "Palmer - prijevod na hrvatski" pogledaj kako sam radio i stavimo na kraju sve u taj pdf da imamo kompletnu tu enciklopediju pivarstva kako je mnogi zovu...
|
|
|
euro207
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 27
Joined: Jan 2019
Reputation:
1
Location: Bijeljina
|
RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje
Jasno mi je. Našao sam na pivarstvu kako si radio. Ja bih preveo ove dijelove što su ostali pa onda okačio. Ko bude imao primjedbe rado bih korigovao sve što treba. Imaš li samo negdje listu poglavlja koja su ostala neprevedena. Ja imam knjigu na engleskom jeziku tako da se mogu snaći bez ikakvih problema.
|
|
|