Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Savjet
Jale Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 44
Joined: May 2013
Reputation: 0 Location:
Savjet
This post was last modified: 03.07.2013, 02:13 by Jale.
pozdrav svima,

1. nakon kuhanja i hladjenja, da li presipanje tekucine slobodnim padom u fermentor utice na kvalitet piva??? Na koji nacin je to najbolje raditi?

2. Nakon dodavanja kvasca u fermentor da li je potrebno obaviti neko mijesanje ili ce se proces sam od sebe obaviti tokom 21 dana?

3. Postoji li nacin na koji se moze testirati ispravnost airlocka?

jos jedno pitanje.

Koliko je aeracija sladovine nakon hladjenja bitna? i kako to raditi u staklenim fermentorim a cije grlo i nije bas siroko?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Savjet
pozdrav jale,

evo ukratko:

1. presipanje slobodnim padom jedino i možeš uraditi jer pumpu, pretpostavljam da nemaš. da li ćeš to uraditi steriliziranim crijevom ili direktno kroz neki lijevak sipajući iz lonca, na tebi je da odlučiš. samo presipanje ne utiče na kvalitetu piva.

2. nakon dodavanja kvasca (rehidriranog ili nerehidriranog) nije potrebno ništa miješati, samo ostaviš tako i što prije zatvoriš fermentor.

3. airlock ne može biti neispravan, posebno ovi S-shape, može ti samo spoj airlocka sa fermentorom biti loš pa da propušta zrak. airlock napuni do oznake sterilnom vodom ili vodkom i spoji na fermentor i sve će biti uredu.

4. aeracija sladovine je jako, jako bitna. to sam uspio i dokazati u onom eksperimentu sa fermentacijom koji možeš vidjeti ovdje http://www.volimpivo.ba/showthread.php?tid=324

na OVOM linku imaš jedno fino rješenje za aerator koji može proći kroz grlić demižona. mada postoji i dosta drugih rješenja, ali ovo je po meni najjednostavnije. samo dobro, dobro pazi na sterilizaciju i ako ovo budeš pravio gledaj da bude inox+plastika
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Alivio Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Mar 2013
Reputation: 0 Location:
RE: Savjet
Već 3 godine za aeraciju piva koristim akvarijsku pumpicu za zrak bez ikakvih problema ..
Upalim i ostavim da radi 10-15 minuta ..
Cijena sitnica ; 60 kuna pumpa ,4 kune metar silikonskog crijeva ,4 kune raspršivač ..
Prije i nakon upotrebe oprati i sterilizirati crijevo i raspršivač a nakon nekog vremena ih zamjeniti za nove ..
Prolazi kroz sve grliće pa i od demižona ..
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Savjet
može i to, naravno, to sam zaboravio.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Savjet
Ja za aeraciju koristim to sto nakon kuvanja piva vozim autom fermentor od kuce na selu do stana i to jedno 1h30m. To se tako fino izbucka da mi bolja aeracija ne treba Smile Srecom pa su nam putevi pogodni za poskakivanje auta.
Ali za svaki slucaj koristim busilicu sa onim nastavkom za mijesanje prije zatvaranja fermentora. Tim vrtim jedno 5 minuta.
Find Odgovori
Jale Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 44
Joined: May 2013
Reputation: 0 Location:
RE: Savjet
hvala svima na odgovorima.

airlock sto sam kupio je S shape ali nema nikakve oznake. je li ok da naspem tekucinu do pola???
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Savjet
da do pola sipaš, možda čak i malo manje
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Savjet
Sve je dr. Musica pojasnio, a ja bih dodao da se nabavi filter zraka koji skida bakterije, nije skup, nekoliko Eur, jer inace pumpate zrak s bakterijama direkt u pivo.

@musica,
Iz eksperimenta se vidi da je FG veci ako se ne aerira. Kvasac je losijeg zdravlja. Koji su poz efekti aeracije. Ja bih namjernoo da ne aeriram da dobijem sladje pivo?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Savjet
(05.07.2013, 11:15 )illuminated Wrote: Sve je dr. Musica pojasnio, a ja bih dodao da se nabavi filter zraka koji skida bakterije, nije skup, nekoliko Eur, jer inace pumpate zrak s bakterijama direkt u pivo.

@musica,
Iz eksperimenta se vidi da je FG veci ako se ne aerira. Kvasac je losijeg zdravlja. Koji su poz efekti aeracije. Ja bih namjernoo da ne aeriram da dobijem sladje pivo?


nije dobro to raditi, jednostavno veći je napor kvasca i nećeš samo dobiti viši FG nego i masu estera drugih nepoželjnih okusa....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Jale Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 44
Joined: May 2013
Reputation: 0 Location:
RE: Savjet
This post was last modified: 08.07.2013, 12:24 by Jale.
Danas je konacno skuhano prvo pivo. Bilo je odredjenih poteskoca ali ja mislim da sam ispostovao proces. U nastavku cu u kratko opisati cjelokupni proces pa bih molio iskusnije da odgovore na moja pitanja koja ce se naci u tekstu ali i da skrenu paznju na moguce propuste. Recept je slijedeci:

Aurora Ale
10-A American Pale Ale

Količina: 26,0 L
Efikasnost: 73,0%
Atenuacija: 75,0%
Kalorije: 160,35 kcal po 0,33 l

Početna gustoća: 1,048 (1,045 - 1,060)
|===========#====================|
Završna gustoća: 1,012 (1,010 - 1,015)
|==============#=================|
Boja: 9,62 (5,0 - 14,0)
|================#===============|
Alkohol: 4,74% (4,5% - 6,0%)
|==========#=====================|
Gorčina: 40,6 (30,0 - 45,0)
|===================#============|

Sastojci:
5,3 kg (86,9%) 5,3 kg Pilsnerski slad - added during mash
0,3 kg (4,9%) 0,3 kg Crystal 120 EBC - added during mash
0,5 kg (8,2%) 0,5 kg Ječmene pahuljice - added during mash
15 g (15,0%) 15 g Aurora (8,55%) - added during boil, boiled 60 m
15 g (15,0%) 15 g Aurora (8,55%) - added during boil, boiled 30 m
10 g (10,0%) 10 g Aurora (8,55%) - added during boil, boiled 20 m
30 g (30,0%) 30 g Aurora (8,55%) - added during boil, boiled 10 m
30 g (30,0%) 30 g Cascade (4,3%) - added during boil, boiled 10 m
1 ea 1 ea Fermentis US-05 Safale US-05

1. kvasac- 2 dl vode prokuhano i ohladjeno na nekih 25 stepeni te sam potom dodao kvasac. Nakon nekih 15ak minuta sam ga promijesao, poklopio folijom i ostavio na sobnoj temperaturi. Nije nesto posebno nadosao. Koji je razlog za to i da li ce to imati veliki uticaj???
2. zatim 15 l zagrijano na nekih 74 stepena. Potom je ta tekucina usuta u rucni frizider zajedno sa samljevenim sladom. Nakon 60 min temperatura je bila nekih 65-66 stepeni. Tu nastaje problem. Zacepila se cesma na frizideru jer je smjesa bila jako gusta. Da li to treba tako ili???? Buduci da se to desilo odlucili smo da cijedimo preko sterilne gaze.
3. Nakon toga drugih 15l je zagrijano na nekih 75 stepeni i optes vraceno u fruzider na 15ak min. I opet procijedjeno kroz sterilnu gazu.
4. U tom trenutku je u loncu po slobodnoj procjeni bilo nekih 25l tekucine. Potom je ispostovana cjelokupna receptna procedura.
5. Poslije 60 m kuhanja smjesa je za nekih 20ak min ohladjena na 25 stepeni.
6. Zatim sam smjesu premjestio u fermentor gdje sam mikserom nekih 8min vrsio aeraciju. Usuo kvasac i brzo zatvorio fermentor.
7. naravno sve je bilo sterilizirano putem izosana

To bi bilo to ukratko. Pa kao sto sam vec napisao. Molio bih iskusnije da daju svoj komentar.


Unaprijed hvala

jos sam zaboravio napisati da je OG nakon hladjenja bio 1080 sto jako izlazi iz okvira navedenih u receptu. Da li je to problem? Jos jedna stvar je sto je dosta isparilo. Mislim da to mogu pripisati jako jako snaznoj vatri a i ambijentu jer se kuhalo vani. Da li se slazete?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Savjet
1. trebala je voda biti malo toplija za rehidraciju kvasca, zato ti nije nadošao, ali to nije strašno
2. ne treba tako, ne bi se smjelo dešavati. razlog tome može biti nekoliko stvari, ali najčešći uzrok je presitno samljeven slad. može biti i do izvedbe filtera.


što se OG-a tiče, prebacili ste momački. problem se pojavljuje u tome što sad s toliko alkohola i toliko ekstrakta, ove količine hmelja jednostavno nisu dovoljne da izbalansiraju pivo. drugi problem je što ovakvom pivu treba daleko više vremena da dozrije nego da ste imali predviđeni OG. pivo sa 1.080 OG nakon flaširanja ja ne bih dirao najmanje 3 mjeseca.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Savjet
This post was last modified: 08.07.2013, 10:35 by illuminated.
Dodati vode? To uostalom rade i velike pivare....
Ovo ce da obara s nogu....
ILI
Prokuhati hmelja pa zahmeljiti i ostaviti kako kaze musica.....


Ps po stepenu plata treba cca 2 grada Ibu, za balansirano pivo ...ima izuzetaka...a neko hoce namjerno da istakne malty ili hoppy karakter...
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools