Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Dortmund profil
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
Dortmund profil
Evo i moje vode....



Gesamthärte
°dH
-
7,6
Karbonathärte
°dH
-
5,6
Härtebereich
-
-
weich


Calcium
mg/l
-
42


Magnesium
mg/l
-
7,1


Natrium
mg/l
200




Sulfat
mg/l
250

Chlorid
mg/l
250

Ovdje je jasno da su hloridi i sulfati u balansu. Dobra voda za balansirana piva...mekana. Ubila se za sljedeci dubbel koji je na redu.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Dortmund profil
Evo stigla je i meni analiza becke vode. Ovo je analiza za izvor sa Alpa broj 1(Wienerwasserquelle Nr.I), posto u grad idu dva.
Vec sam vjerovao vrijednostima koje stoje kod Palmera i gdje se jos spominje da su dortmundska i becka voda slicne, medjutim, analiza koju sam dobio, pokazuje da su njegove vrijednosti kompletno pogresne:

pH-Wert 7,92
Calcium mg/l 54
Magnesium mg/l 9,2
Natrium mg/l < 1,0
Chlorid mg/l 1,6
Sulfat mg/l 17
Hydrogencarbonat HCO3 mg/l 180

p.s. ocekivao sam meksu i kiseliju vodu, nisam bas zadovoljan Blush
Hloridi i sulfati - dva smo svijeta razlicita - ali neka gorcine...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dortmund profil
s tvojom ovom vodom se moze dosta kombinacija napraviti, kod mene je isto nešto slično, čak je i tvrđa. međutim ova voda od @illuminated mi je totalna misterija. ovoliko natrija (200 mg/l) i ovoliko Cl i SO4??!

ne mogu da vjerujem da ima ovoliko. Smile

s ovoliko Na voda bi sama po sebi mogla biti malo slankasta. kakvog je okusa voda kad se pije?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Dortmund profil
This post was last modified: 13.07.2013, 06:25 by ale ale.
Kad kazes kombinacija mislis da se moze "preparirati" na vise nacina (soli, kiseline itd.) ili se moze koristiti kakva jeste za pojedine kombinacije (recepte/stilove)?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dortmund profil
da to sam mislio. da se moze prilagoditi. s vodom je problem da iz nje ne mozes 'izvaditi' ako ima necega viska, ali je uvijek lako dodati ako ima manjka.

ovih tvojih 180 mg/l HCO3 i nije toliko strašno i sa nekih 30% destilirane vode se može svesti u prihvatljiv nivo čak i za svijetlija piva.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Dortmund profil
This post was last modified: 13.07.2013, 06:39 by illuminated.
(13.07.2013, 06:06 )pivska mušica Wrote: s tvojom ovom vodom se moze dosta kombinacija napraviti, kod mene je isto nešto slično, čak je i tvrđa. međutim ova voda od @illuminated mi je totalna misterija. ovoliko natrija (200 mg/l) i ovoliko Cl i SO4??!

ne mogu da vjerujem da ima ovoliko. Smile

s ovoliko Na voda bi sama po sebi mogla biti malo slankasta. kakvog je okusa voda kad se pije?


da, kad se bas koncentrisem osjetim malo slankasto.
Jedina mana.

(13.07.2013, 06:32 )pivska mušica Wrote: da to sam mislio. da se moze prilagoditi. s vodom je problem da iz nje ne mozes 'izvaditi' ako ima necega viska, ali je uvijek lako dodati ako ima manjka.

ovih tvojih 180 mg/l HCO3 i nije toliko strašno i sa nekih 30% destilirane vode se može svesti u prihvatljiv nivo čak i za svijetlija piva.

slicna je kao u Sarajevu s tim sto je u Sa jos vise karbonata.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Dortmund profil
This post was last modified: 13.07.2013, 06:41 by ale ale.
Sad sam se igrao malo sa ovim EZ kalkulatorom i fakat sa vrijednostima/kolicinama koje si vec spominjao na forumu za mljecnu kiselinu, gorku sol, kalcij hlorida itd. dodjem u granicne vrijednosti.

Imam samo jedno pitanje za destiliranu vodu - voda koju kupujem (npr. za StarSan) - skoro uvijek pise da je za peglanje, akvarijume itd. , ali ne za pice (?)

Naruzice nas @illuminated, zachatavamo temu Smile
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Dortmund profil
(13.07.2013, 06:40 )ale ale Wrote: Sad sam se igrao malo sa ovim EZ kalkulatorom i fakat sa vrijednostima/kolicinama koji si vec spominjao na forumu za mljecnu kiselinu, gorku sol, kalcij hlorida itd. dodjem u granicne vrijednosti.

Imam samo jedno pitanje za destiliranu vodu - voda koju kupujem (npr. za StarSan) - skoro uvijek pise da je za peglanje, akvarijume itd. , ali ne za pice (?)

Naruzice nas @illuminated, zachatavamo temu Smile


hehe tema je otvorena da se malo prica o vodi... manje vise generalno.

Destilovana voda koje se kupuje istina nije za pice sama po sebi. Ali mi je mijesamo u odredjenim omjerima sa obicnom. Tako da mozes uzmes bilo koju.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Dortmund profil
E super, malo bi bilo bezveze da potrujem komsiluk, fin svijet...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dortmund profil
@illuminated, mana koja se može pretvoriti u prednost. karamele su uvijek slane i to dosta slane. NaCl poboljšava okus karamele. na primjer one dr. werthers karamel bombone su jako slane, ali ako to ne znaš to i ne primjećuješ, a namjerno dodaju so jer time se naglašava okus karamele. znači, dodaj još carahella u dubbel Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Dortmund profil
This post was last modified: 13.07.2013, 07:01 by illuminated.
(13.07.2013, 06:51 )pivska mušica Wrote: @illuminated, mana koja se može pretvoriti u prednost. karamele su uvijek slane i to dosta slane. NaCl poboljšava okus karamele. na primjer one dr. werthers karamel bombone su jako slane, ali ako to ne znaš to i ne primjećuješ, a namjerno dodaju so jer time se naglašava okus karamele. znači, dodaj još carahella u dubbel Smile

mmmm....dobar tip Wink Znaci izaci ce karamel na povrsinu bas kao sto treba. super.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools