Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
da, može perle mada ga ja ne volim. najbolje sorte za kolsch su plemenite njemačke Tettnang, Hallertauer ili najčešće korišteni u kolsch i alt pivu - Spalt!
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Sinoć jednu bocu SNPA otvorim i nakon par sekundi pjena ide van i brzo natočih u čašu!
To mi se već jednom dogodilo.
Isto tako otvorih nedavno jednu bocu i pjena u čaši nestane ko da je vraga vidjela!
Kakve su to pojave i misterije?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
@pope - može biti više uzroka. moguće je da ti je nepravilno raspoređen šećer za karbonizaciju, pa imaš neke boce prekarbonizirane, a neke podkarbonizirane. kako si dodavao šećer? na cijelu količinu piva ili u svaku bocu pojedinačno?

pjena u čaši može nestajati iz više razloga također. ako pivo nije dovoljno odležalo u bocama ili na primjer, ako pereš čaše u mašini za suđe.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(27.11.2012, 09:29 )Pivska Mušica Wrote: @pope - može biti više uzroka. moguće je da ti je nepravilno raspoređen šećer za karbonizaciju, pa imaš neke boce prekarbonizirane, a neke podkarbonizirane. kako si dodavao šećer? na cijelu količinu piva ili u svaku bocu pojedinačno?

pjena u čaši može nestajati iz više razloga također. ako pivo nije dovoljno odležalo u bocama ili na primjer, ako pereš čaše u mašini za suđe.

Šećer sam stavljao u svaku pojedinačnu bocu, variralo je od 4.7-5.0 grama.
Čaše perem u mašini za suđe.
Vjerovatno je što ti kažeš do karbonizacije i mislim da nije do čaše jer nekad je pjena super, a nekad nije.

I da...popravi ovaj sat što krivo govoriZivjeli
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Jedno pitanje vezano za proces ukomljavanja.
Kad se doda voda za ispiranje, treba li ponovo promijesati sve ili ne?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
da potrebno je dobro promiješati da bi se fino isprali ostaci šećera. kod cijeđenja kako prve sladovine tako i ove druge koju ispireš, prije samog puštanja u lonac treba se uraditi takozvani 'vorlauf' odnosno vratiti polako 1-2 l sladovine na vrh mash tun-a da bi izbistrio ocijeđenu sladovinu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
To oko vracanja 1-2 L sladovine sam bio uradio.

Ja sam radio konstantno dodavanje vruce vode, bez da sam cekao prva skroz iscuri. Dakle, kad bi nivo vode dosao do sladovine ja bih dodao tople vode, tako da je voda bila oko 2 cm iznad sladovine. Pazio sam da ne uznemirim sladovinu i polako sam dolijevao vodu kroz cjediljku.
Sta ti preferiras? I sta su mane jednog u odnosu na drugi metod?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
jedno se zove 'batch sparge' i to ja radim, a drugo, to što si ti radio se zove 'fly sparge' samo si ga ti pogrešno radio. kod batch sparge-a se prvo ocijedi sva sladovina, a onda se na ostatke slada dodaje nova voda odjednom i to se sve dobro promiješa, pa se opet pusti da iscuri.

s druge strane kod fly sparge-a se iz mash tun-a pusti da curi prva sladovina a u isto vrijeme se odozgo pušta vrela voda i to da teče istom brzinom i volumenom kao i sladovina iz mash tun-a.

ja jednostavno više volim ovaj batch sparge jer je jednostavniji. nema neke prevelike razlike u suštini, mada je moguće da se prilikom korištenja tehnike fly sparge-a izvuče nekoliko % više efikasnosti.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Pa negdje sam bio procitao da nivo vode ne smije pasti ispod nivo slada. Tim sam se vodio kad sam dodavao vodu.

Probat cu iduci put uraditi 'batch sparge'
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 27.11.2012, 11:50 by Sile.
može još jedno pitanje. vidim da kod dodavanja hmelja ima u receptima 7 dana u fermentoru. kako se taj hmelj naknadno dodaje nakon kuhanja? pretpostavljam da je za aromu.

primjer cascade za snpa.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(27.11.2012, 11:48 )rale Wrote: može još jedno pitanje. vidim da kod dodavanja hmelja ima u receptima 7 dana u fermentoru. kako se taj hmelj naknadno dodaje nakon kuhanja? pretpostavljam da je za aromu.

primjer cascade za snpa.

to je takozvana tehnika suhog hmeljenja, odnosno 'dry hopping'. ovom tehnikom dobijamo zaista snažnu i svježu aromu hmelja i na ovaj način vrlo je lako pretjerati. odnosno hmelj se može osjetiti toliko jako da može postati neugodan (mada meni nikad ne može postati neugodan, ali eto Big Grin )

hmelj se može dodati direktno u pivo ili sa vrećicom od gaze.

ostavlja se nekih 7 dana, mada ja ne volim tako dugo i ja ga ostavim 3-5 dana.

ova tehnika je malo rizična jer je moguće da hmelj inficira pivo, ali rijetko se dešava.

meni se nekoliko puta desilo pa sam počeo izbjegavati suho hmeljenje, ali zato to kompenziram dodavanjem velikih količina hmelja u zadnjih 5 minuta u lonac kod kuhanja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
aha..a ako recimo sladovini po kalkulatoru lupam napamet og bude 1.050 i sad ja dobijem 25l sladovine tokom ukomljavanja sa 30l vode. da li ću znatno poremetiti og dodavanjem vode u lonac na recimo 28l?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools