Pop
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Slavonski Brod
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Sinoć jednu bocu SNPA otvorim i nakon par sekundi pjena ide van i brzo natočih u čašu!
To mi se već jednom dogodilo.
Isto tako otvorih nedavno jednu bocu i pjena u čaši nestane ko da je vraga vidjela!
Kakve su to pojave i misterije?
|
|
|
Pop
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Slavonski Brod
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(27.11.2012, 09:29 )Pivska Mušica Wrote: @pope - može biti više uzroka. moguće je da ti je nepravilno raspoređen šećer za karbonizaciju, pa imaš neke boce prekarbonizirane, a neke podkarbonizirane. kako si dodavao šećer? na cijelu količinu piva ili u svaku bocu pojedinačno?
pjena u čaši može nestajati iz više razloga također. ako pivo nije dovoljno odležalo u bocama ili na primjer, ako pereš čaše u mašini za suđe.
Šećer sam stavljao u svaku pojedinačnu bocu, variralo je od 4.7-5.0 grama.
Čaše perem u mašini za suđe.
Vjerovatno je što ti kažeš do karbonizacije i mislim da nije do čaše jer nekad je pjena super, a nekad nije.
I da...popravi ovaj sat što krivo govori
|
|
|
sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Jedno pitanje vezano za proces ukomljavanja.
Kad se doda voda za ispiranje, treba li ponovo promijesati sve ili ne?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|
sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
To oko vracanja 1-2 L sladovine sam bio uradio.
Ja sam radio konstantno dodavanje vruce vode, bez da sam cekao prva skroz iscuri. Dakle, kad bi nivo vode dosao do sladovine ja bih dodao tople vode, tako da je voda bila oko 2 cm iznad sladovine. Pazio sam da ne uznemirim sladovinu i polako sam dolijevao vodu kroz cjediljku.
Sta ti preferiras? I sta su mane jednog u odnosu na drugi metod?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|
sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Pa negdje sam bio procitao da nivo vode ne smije pasti ispod nivo slada. Tim sam se vodio kad sam dodavao vodu.
Probat cu iduci put uraditi 'batch sparge'
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(27.11.2012, 11:48 )rale Wrote: može još jedno pitanje. vidim da kod dodavanja hmelja ima u receptima 7 dana u fermentoru. kako se taj hmelj naknadno dodaje nakon kuhanja? pretpostavljam da je za aromu.
primjer cascade za snpa.
to je takozvana tehnika suhog hmeljenja, odnosno 'dry hopping'. ovom tehnikom dobijamo zaista snažnu i svježu aromu hmelja i na ovaj način vrlo je lako pretjerati. odnosno hmelj se može osjetiti toliko jako da može postati neugodan (mada meni nikad ne može postati neugodan, ali eto )
hmelj se može dodati direktno u pivo ili sa vrećicom od gaze.
ostavlja se nekih 7 dana, mada ja ne volim tako dugo i ja ga ostavim 3-5 dana.
ova tehnika je malo rizična jer je moguće da hmelj inficira pivo, ali rijetko se dešava.
meni se nekoliko puta desilo pa sam počeo izbjegavati suho hmeljenje, ali zato to kompenziram dodavanjem velikih količina hmelja u zadnjih 5 minuta u lonac kod kuhanja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|