Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


standardno, pomoć oko prvog kuvanja
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Samo da dam jedan tip:
Ja sam u pancirni slauf nagurao lanca! kad kupite crijevo kupite i duplo vise metara lanca ali tako da clanci pasu unutra. Ne treba bakrena zica a drzi oblik ko grom i kad je tona slada na crijevu.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Samo da lanac ne zahrdja. Nisam vidio nehrdjajuce, neoksidirajuce lance.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Moguce ali prije nego se to desi moze par godina da se kuha sigurno ....vidjecemo. Javicu rezultate.
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
(29.06.2013, 10:01 )pivska mušica Wrote: Uzvrnd, nisi baš nabavio sastojke od kojih se može napraviti neka kombinacija, ali pivo će ti sigurno biti dobro, ako ispoštuješ tehniku i sanitaciju do kraja. jedina stvar koju ti preporučujem je da nabaviš drugi kvasac. Taj brewferm stvarno nije čemu, eto pročitaj po internetu ima puno loših iskustava. s tim hmeljom bi ti išao S-04 i da pokušaš napraviti nešto slično engleskom bitteru.

Što se tiče frižidera, to ti je pet minuta posla i možda 10 maraka troška, a sa filterom ćeš imati puno konzistentniji proces i što je najvažnije imaš mogućnost da pravilno ispireš sladovinu što je s vrećom mala komplikacija i imaš mogućnost da radiš 'vorlauf', odnosno recirkulaciju sladovine radi bistrenja iste čime smanjuješ i hladni i topli lom poslije, odnosno nakupine proteina koje će ti biti u talogu nakon fermentacije.

frižider ti sasvim dobro drži temperaturu i u sat vremena ne bi trebala pasti više od 2°C (bar je tako kod mene), a to nije strašno, najbitnije je zapravo prvih 25 minuta. naravno bilo bi idealno da cijeli sat držiš konstantnu temperaturu što se može recirkulacijom i kontrolerom ali to je već drugi par rukava.

može se direktno točiti iz fermentora, ali nikako to ne preporučujem. jedan krivi potez i ako digneš talog morat ćeš flaširati jako mutno pivo s dosta kvasca. najbolje ti je pretoči u drugu kantu i iz nje flaširaj. ta druga kanta bi trebala imati pipu sa takozvanim bottling stickom, ali dok to ne nabaviš samo na pipu montiraj komad crijeva dovoljno dug da možeš s njime dotaknuti dno flaše kod flaširanja, jer pivo ne smije pjeniti i bućkati za vrijeme flaširanja, kao ni kod pretakanja zbog oksidacije koja se stvarno osjeti poslije u pivu. nastoj da izbjegneš to pjenjenje i mućkanje piva u svim fazama nakon završene fermentacije.

što se onog drvceta tiče, ono ti je najobičnije cjedilo na kojem se flaše nakon tretiranja dezinfekcijskim sredstvom ocijede i spremne su za flaširanje. moguće ga je napraviti u nekim improviziranim varijantama. flaše isto možeš cijediti u obrnutoj gajbi. samo je okreneš naopako i u one rupe s donje strane staviš flaše.

što se tiče rječnika, mislim da imamo na forumu jednu takvu temu, pa koristi pretragu i pokušaj naći (ako ne uspiješ pošalji mi pp) i na njoj postavi sve pojmove koje ne znaš pa ćemo pokušati prevesti.


živio

Evo imam dva pitanja oko termina, naslućujem o čemu je riječ ali može li ko da mi razjasni ove pojmove "fly sparge i batch sparge". Nađoh ovdje na nekoj od diskusija ali mi nije baš najjasnije.

Takođe, nađoh ovdje Zisov komentar na dilemu CFC vs Immersion chiller ali mi nije jasno uopšte o čemu je tu riječ:
" zis Wrote: Kakav sistem koristis za kuhanje. Po mom misljenju to odredjuje kako ces hladiti sladovinu.:idea:


Koristit ću bačvu za pivo od 50l, prerađenu u lonac sa česmom.


I kako ces prebacivati wort, pumpom ili slobodnim padom ? "
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
fly sparge "tusira" slad konstantno, dakle ne dopusta da se ocijedi,
dok istovremeno se cijedi tj kro resetku ili sta god otice ....
Vazno je da je tusiranje lagano da se taj kolac od slada koji se slegao ne rasturi jakim mlazom jer onda moze da voda napravi kanale i da padne iskoristivost.

Batch sparge (tj ispiranje u sarzama) radi tako da da ocijedis slad i onda dodajes lagano novu vodu, ocijedis i dodas novu vodu...i sve dok ne potrosis planiranu vodu za ispiranje.

Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
This post was last modified: 12.07.2013, 07:11 by Vuk.
Gledao sam i ovaj program beersmith 2, ali ne nađoh kako da ja u njega ubacim sastojke koje imam pa da mi na osnovu toga da recept koji može sa tim sirovinama.
Gore sam naveo, imam sledeće sastojke:
-slad: Munich type1 1 kg i Bohemian pilsner 4 kg.
-hmelj: Target (http://www.mojepivo.com/sirovine/hmelj/t...100-g.html)
-kvasac: Brewferm TOP, ali po Zisovoj preporuci, kupiću Safale04 pa ići sa njim.
Molim nekoga kome nije mrsko da mi da recept sa ovim sastojcima ili kako da to ukucam u neki softver pa da mi on sam izbaci.
P.S. Ovo oko 'sparge' koliko vidim nije bitno za prvu pivu, to su cake za iskusnije, pa ću to kasnije proučavati.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja



Evo video. Ako ne bude jasno slozicu ti ja recept.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
(12.07.2013, 07:09 )Uzvrnd Wrote: Gledao sam i ovaj program beersmith 2, ali ne nađoh kako da ja u njega ubacim sastojke koje imam pa da mi na osnovu toga da recept koji može sa tim sirovinama.
Gore sam naveo, imam sledeće sastojke:
-slad: Munich type1 1 kg i Bohemian pilsner 4 kg.
-hmelj: Target (http://www.mojepivo.com/sirovine/hmelj/t...100-g.html)
-kvasac: Brewferm TOP, ali po Zisovoj preporuci, kupiću Safale04 pa ići sa njim.
Molim nekoga kome nije mrsko da mi da recept sa ovim sastojcima ili kako da to ukucam u neki softver pa da mi on sam izbaci.
P.S. Ovo oko 'sparge' koliko vidim nije bitno za prvu pivu, to su cake za iskusnije, pa ću to kasnije proučavati.

Iz iskustva prvih nekoliko tura radi sto jednostavnije, zbog dosta stvari na koje moras paziti. Jednostavnost recepture ti olaksava kuhanje.Evo recepture sa sastojcima koje imas:

Uzvrnd pivo
English Bitter
Type: All Grain Date: 12.7.2013
Batch Size (fermenter): 30.00 l Brewer: Uzvrnd
Boil Size: 37.15 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: My Equipment
End of Boil Volume 35.26 l Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Final Bottling Volume: 30.00 l Est Mash Efficiency 81.4 %
Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30.0
Taste Notes:

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4.00 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC) Grain 1 80.0 %
1.00 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) Grain 2 20.0 %
20.00 g Target [11.00 %] - Boil 60.0 min Hop 3 18.8 IBUs
25.00 g Target [11.00 %] - Boil 20.0 min Hop 4 14.3 IBUs
1.0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23.66 ml] Yeast 5 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1.038 SG Measured Original Gravity: 1.046 SG
Est Final Gravity: 1.011 SG Measured Final Gravity: 1.010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 3.5 % Actual Alcohol by Vol: 4.7 %
Bitterness: 33.1 IBUs Calories: 427.1 kcal/l
Est Color: 6.8 EBC
Mash Profile

Mash Name: Single Infusion, Full Body, Batch Sparge Total Grain Weight: 5.00 kg
Sparge Water: 27.15 l Grain Temperature: 22.2 C
Sparge Temperature: 75.6 C Tun Temperature: 22.2 C
Mash PH: 5.20

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 15.00 l of water at 74.8 C 68.9 C 60 min

Sparge Step: Batch sparge with 2 steps (8.58l, 18.57l) of 75.6 C water

Malo ti boja iskace iz zadanih vrijednosti al' sta je tu je. Ovo sto je oznaceno zutim je prva voda za ukomljavanje, a crvenim ispiranje u 2. koraka. Prvu vodu za ispiranje svu ispustis u lonac u kojem ces kuhati zatim dodas drugu vodu za ispiranje promijesas slad i sacekas 10 minuta, iscijedis vodu i opet ponovis isto sa drugom kolicinom vode za ispiranje. Sta ne bude jasno pitaj.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
evo još jedan odličan video o beersmith-u



prati samo po redu dijelove beer
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
(12.07.2013, 10:36 )illuminated Wrote: Moguce ali prije nego se to desi moze par godina da se kuha sigurno ....vidjecemo. Javicu rezultate.

ako je obicni lanac, vjerovatno ce poceti da oksidira za 2 3 kuvanja, ipak on bude 60minuta u sladovini. To se meni desio sa jednom selnom za koju sam mislio da je inox.
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
This post was last modified: 19.07.2013, 10:06 by Vuk.
Popodne planiram kuvati prvo pivo, pa mi treba pomoć ako ima neko vremena da mi pomogne. Zisa sam cimao ali on danas ide vani pa ne mogu čovjeka da cimam. Gore sam naveo sastojke koje imam:
Bohemian pilsner 4 kg;
Munich type1 1 kg;
Safale S04,
Hmelj Target;
Mash tune (za ukomljavanje) je standardni piknik frižider.
Fermentaciona posuda je kapaciteta 29l.
Za kuvanje - lonac od 40l.

Planirao sam da zagrijem vodu do 72 C i da ukomiljavam slad sa 15 l vode. Nakon sat vremena recirkulišem 2-3 litre i zatim ispiram 2 puta, ali mi je Zis napisao da ispiram sa 8 i 18 litara, je li to OK količina za ovu moju količinu slada, da nije puno vode?
Poslije toga kuvam 60 minuta, 20 grama hmelja dodam odmah i 25 gr. nakon 40 minuta.
Nakon toga hladim, miješam (aeracija) presipam u fermentacionu posudu, dodajem kvasac i vozim kući. ( Kuvanje radim na selu a odmah zatim vozim kući, imam komoru od stiropora i sa bocama leda držim temperatutu oko 18 C).
Je li to OK, ima li šta da treba dodati, i molim da mi neko kaže količinu vode za ispiranje salda, tj, koliko treba da imam sladovine od ovih 5 kg slada?

Pokušao sam da upotrijebim beersmith, ali mi je kao laiku malo prekomplikovan. Odgledao sam par puta ona 3 klipa na YT, mislim da ću to moći koristiti ali tek nakon par kuvanja. Ova moja 2 slada nemaju u bazi a na netu nisam baš našao sve podatke koje treba unijeti kad u bazu dodajem novi slad.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
koliko piva kuhaš, odnosno koliko želiš u fermentoru?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools