Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


pitanja oko nabavke "aparature"
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
pitanja oko nabavke "aparature"
This post was last modified: 31.07.2013, 06:42 by Pivdzija.
dakle, obzirom da krećemo u nabavku aparature za pivarstvo, vjerujem da će biti pitanja, pa da ih objedinimo u jednu temu, da se ne luta Smile


pitanje br.1: za boiling kettle smo mislili uzeti neki lonac od 50l jer obzirom da nam je ekipa poveća manje količine će se prebrzo popiti. e sada, da li se ovo može iskoristiti za boiling kettle

i ukoliko imamo boiling kettle od 50l jel to znači da nam i mash tun mora biti od 50l? jer najveći prijenosni frižider koji sam uspio pronaći je od 28l...
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: pitanja oko nabavke "aparature"
sa piknik frižiderom od 28 l možete praviti ture od 23 l. u tom slučaju ispiranje ćete vršiti u dva navrata. ako ste u mogućnosti uzmite taj lonac od 50 l, jer ćete svakako vrlo brzo preći na veće ture. beer
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: pitanja oko nabavke "aparature"
muči me to za mash tun. nemogu nigdje naći fridž većeg kapaciteta. razmišljam i o onoj opciji da uzmemo ono jedno plastično bure "za kiseliti kupus" i njega obložiti staklenom vunom i na kraju stiroporom. neznam koliko se to uopće isplati i koliko vrijedi takvo nešto raditi
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: pitanja oko nabavke "aparature"
ako niste u mogućnosti nabaviti veći frižider, onda vam je to solidna opcija. bitno ga je samo dobro izolovati.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Re: pitanja oko nabavke "aparature"
Piknik frizider od 28L ce vam biti dovoljan
za ovaj lonac od 50L.

Nikad se ne moze iskoristiti cjelokupni
kapacitet jer treba ostaviti slobodan
prostor u loncu za kuhanje.

Racunajte sa nekih 45L worta za kuhanje,
a to se moze u dvije ture ispiranja odraditi
sa ovim friziderom.
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: pitanja oko nabavke "aparature"
Al ne treba staklena vuna, dovoljno je stiropor ili cak ona izolacija sto ispod laminata ide, samo u nekoliko slojeva, a i puno je lakse s njom raditi...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: pitanja oko nabavke "aparature"
(31.07.2013, 07:27 )danny_boy Wrote: Piknik frizider od 28L ce vam biti dovoljan
za ovaj lonac od 50L.

Nikad se ne moze iskoristiti cjelokupni
kapacitet jer treba ostaviti slobodan
prostor u loncu za kuhanje.

Racunajte sa nekih 45L worta za kuhanje,
a to se moze u dvije ture ispiranja odraditi
sa ovim friziderom.


ako sam dobro skontao, znači u ovome frižideru od 28 litara bi se sa dvostrukim ispiranjem moglo praviti nekih 40tak litara gotovog proizvoda?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Re: pitanja oko nabavke "aparature"
This post was last modified: 31.07.2013, 08:33 by danny_boy.
Upravo tako!

35-40L
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: pitanja oko nabavke "aparature"
samo malo. Smile ne moze s piknik friziderom od 28l izvuci 40 litara sladovine nikako. moze samo ako bi ukomljavao dva puta i dva puta ispirao.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: pitanja oko nabavke "aparature"
(31.07.2013, 10:19 )pivska mušica Wrote: samo malo. Smile ne moze s piknik friziderom od 28l izvuci 40 litara sladovine nikako. moze samo ako bi ukomljavao dva puta i dva puta ispirao.

ja mislim da je ovo za početnike preteško za izvesti. bolje je onda koristiti veći MT ili sa ovim frižiderom praviti manje ture. dakle, u svakom slučaju jedno ukomljavanje i dva ispiranja beer
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Re: RE: pitanja oko nabavke "aparature"
(31.07.2013, 10:19 )pivska mušica Wrote: samo malo. Smile ne moze s piknik friziderom od 28l izvuci 40 litara sladovine nikako. moze samo ako bi ukomljavao dva puta i dva puta ispirao.

Koliko se sjecam moj frizider je oko 23L. Ja izvucem bez problema oko 30-32L sladovine.
Jedno ukomljavanje i jedno ispiranje.
Ako je kod njega 28L po mojoj racunici moze
dobiti 40L.
Sad, ako sta grijesim oko kolicina za ispiranje
onda ok. Mada sam uvijek dobivao skoro
teoretski ocekivane iskoristivosti.

Ja otprilike racunam na sljedeci nacin:

Svaki kg slada zadrzi otprilike isto toliko
litara sladovine.
Za kolicinu od 30L sladovine ide oko 6kg slada.

Kod prvog ukomljavanja naspem cca17L vode,
a isperem sa cca 19L vode. Na kraju dobijem
najmanje 30L sladovine za kuhanje.

Po ovoj analogiji oni bi trebali imati oko 38-40
litara sladovine.

Na kraju krajeva ja bih pokusao sa friziderom
za pocetak. Jer su jako jeftini pa ako bude
premala kolicina onda traziti neke alternative.
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: pitanja oko nabavke "aparature"
sad ste me zbunili. taman pomislim da sam skontao nešto i onda me sjebete Big Grin

dakle da objasnim proces koji se odvija u mojoj glavi: (količine koje ću napisati su iz glave i bubam, bitna je procedura)

dakle u taj fridž od ~30l uspem recimo 20l vode i 5-6 kg slada promiješam i ostavim na ukomljavanje satak. za to vrijeme se na plinu grije druga tura vode (opet 20tak litara?). nakon satak iz fridža ispustim sladovinu i prespem u posudu. vodu koja se grijala uspem u fridž gdje je ostao onaj slad od prošle ture u kojem još ima potencijala za sladovinu. to opet malo promiješati i ostaviti 15tak minuta. nakon 15tak minuta presuti u istu posudu gdje je prva tura. ta posuda bi trebala biti dovoljno velika da primi tih nekih 30 i koji litar sladovine, koja onda ide dalje na kuhanje....

ovako sam ja nekako zamislio proces, ispravite me ako griješim.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools