Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prilagođavanje vode za pivarstvo
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
pa nije li kalcijev karbonat zapravo kreda? mislim možda glupo i smješno pitanje, ali može li unutra školska kreda?

dakle gorku sol kupim u apoteci, zatim, mliječnu kiselinu u poljoprivrednoj apoteci i jedina enigma mi je kalcijev klorid i gips za prehranu. gdje nabaviti njih?

ajd još bolje pitanje za struku:
caco3 je zapravo kalcijev karbonat - kreda
caso4 - gips za prehranu
cacl2 - kalcijev klorid (gdje ga uzeti)
mgso4 - gorka sol

napravio sam recimo u ez kalkulatoru profil plzenske vode, ali koji klinac su mi sulfati nula odnosno 6, atreba biti 255 i sodium također. kako njih dodajem?
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Ja sam recimo mislio da sam pogriješio što sam kupio kalcijkarbonat, ali upravo taj kalcijkarbonat mi je pomogao u spravljanju mog prošlog piva jer bez njega nisam mogao dobiti točne vrijednosti. Sa njim sam dizao samo kalcij dok ostale vrijednosti miruju.
CaCo3 - u apoteci se prodaje u tabletama (1 tableta 1 gram).
Kalcijklorid i gips preko ebaya, neznam jel bi mogao ići kirurški gips?
Sodium dobivaš preko sode bikarbone - kupiš u običnoj trgovini.
Javi ako ima mliječne u poljoprivrednoj apoteci!
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
This post was last modified: 23.08.2013, 09:03 by Sile.
planiram nabaviti samo kalcijev klorid, gorku sol i gips. a kalcijev karbonat ako ikad zatreba preko školske krede.

(20.11.2012, 06:48 )pivska mušica Wrote: da sumiramo - za prilagođavanje vode vam trebaju: podaci o mineralnom sastavu vode koju koristite, RO filter, prehrambeni gips CaSO4, prehrambeni kalcij-klorid CaCl2 i prehrambena gorka so MgSO4, mliječna kiselina, precizna mala zlatarska vaga (ima jeftino na ebayu jako dobrih).

da te citiram pivska, kažeš da trebamo podatke o mineralnom sastavu vode koji koristimo, a zatim RO filter. Pa nije li voda koju proteramo kroz RO filter zapravo vrijednosti 0 pa niti nam podaci ne trebaju?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
(22.08.2013, 06:35 )rale Wrote: pa nije li kalcijev karbonat zapravo kreda? mislim možda glupo i smješno pitanje, ali može li unutra školska kreda?

dakle gorku sol kupim u apoteci, zatim, mliječnu kiselinu u poljoprivrednoj apoteci i jedina enigma mi je kalcijev klorid i gips za prehranu. gdje nabaviti njih?

ajd još bolje pitanje za struku:
caco3 je zapravo kalcijev karbonat - kreda
caso4 - gips za prehranu
cacl2 - kalcijev klorid (gdje ga uzeti)
mgso4 - gorka sol

napravio sam recimo u ez kalkulatoru profil plzenske vode, ali koji klinac su mi sulfati nula odnosno 6, atreba biti 255 i sodium također. kako njih dodajem?


rale, da CaCO3 je kreda, ali školska kreda najvjerovatnije sadrži dosta nekih aditiva, tako da mislim da ne bi išlo s njom, mogao bi pokvariti pivo. CaCl2 možeš naručiti online, a gdje ga kupiti stvarno ne znam. samo da znaš postoji i industrijski CaCl2 koji se koristi najčešće za posipanje cesta zimi i to isto izbjegavaj, trebao bi imati prehrambeni.

ne znam odakle ti podatak da plzenska voda mora sadržavati 255 ppm sulfata? to nije istina. plzenska voda vrijednosti svih minerala ne prelaze dvocifreni broj. znači cca. 5-10 ppm svakog minerala, osim karbonata koji su oko 10-15.

sodium ti je natrij. imaš ga u kuhinjskoj soli (NaCl) i sodi bikarboni NaHCO3. Kad dodaješ kuhinjsku so njome dodaješ i natrij i kloride, kada dodaješ sodu bikarbonu njome dodaješ i natrij i bikarbonate.

@Pop
i sodom bikarbonom i kredom dodaješ u vodu bikarbonate, a mi se svi lomimo da ih izbacimo iz vode. znači kredom, kao i sodom bikarbonom povećavaš alkalnost vode. nije istina da se povećava samo kalcij kad dodaš kredu u vodu, nego se povećava i HCO3 koji ti povećava alkalnost vode, a tebi je cilj da smanjiš alkalnost vode.

soda i kreda se dodaju u rijetkim situacijama kad imamo meku vodu, pa želimo povećati alkalnost.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
pogledaj onaj moj post gore zanima me zašto bi trebali imati podatke o našoj vodi ako koristimo RO koji daje vrijednosti 0 pa zato i uzimam RO sustav Smile

ma za plzensku je bila greška u ez water kalkulatoru. računao sam na vertiji 1.3 mjesto na 3.0. Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
za RO vodu ne moraš imati podatke naravno. međutim, često možeš praviti jako dobre kombinacije RO vode i svoje vodovodne vode (ako imaš sastav iste), tako što miješaš određenu količinu RO vode i vodovodne vode.

s obzirom da je vodovodna voda kod nas najčešće bogata bikarbonatima, time izbjegavaš korištenje alkalnih elemenata (krede, sode bikarbone itd.) nego ih dobiješ u željenoj količini jednostavno miješanjem vodovodne vode sa RO vodom. zato je korisno imati podatke o sastavu vode koju imaš na česmi.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
This post was last modified: 23.08.2013, 09:16 by Sile.
Da to je jasno kao dan hvala ti. A kako komentiraš ovo: Carbonate Reducing Solution?

[Image: CRS.jpg]

sorry što sam malo dosadan sa tim svim pitanjima, ali slutim da je ovo oko vode vrlo bitno Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
i ja sam dolazio u napast da ovo nabavim, ali za ovim nemaš nikakve potrebe ako imaš RO filter.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
This post was last modified: 23.08.2013, 09:25 by Sile.
U ovoj zadnjoj verziji EZ calculatora ne postoje varijante odabira gradova i njihovih tipova vode ili ja ne vidim i karbonatnu tvrdoću uopće ne mogu kalkulirati? stalno je u minusu. treba li biti 0 ili?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
nemaš u ez calculatoru, ali evo imaš ovdje http://www.beersmith.com/Water/Waters.htm
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
samo ako ti se da da se izreferiraš na ovo residual alkalinity, malo više o tome, zašto je pozitivno, zašto negativno i tak Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Sa RA se ne moraš puno petljati. residual alkalinity je zapravo samo vrijednost koja ti govori koliki će ti biti pH i odnosi se SAMO na vodu. tebi je najvažnije u cijeloj priči podesiti pH vrijednost komine.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 12 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools