Jack Daniels Barbicue sos
evo da malo oživimo ovaj forum
- Pola glavice bijelog luka ispasirano
- Pola glavice crvenog luka
- 40-50 g putera
- 200-220 grama blagog kečapa (birajte dobar kečap, na primjer Heinz)
- 1 kašika senfa
- 3 kašike melase ili drugog nerafiniranog šećera (npr demerara ili turbinado)
- 1 kašika slatke paprike
- 1 kašika čilija u prahu
- 1 kašika timjana
- pola kašike soli
- pola kašike bibera
- 2-3 suhe šljive što sitnije isjeckane
- cayene po želji i mogućnostima (više od dvije kašike hemeroidi zagarantovani
)
- 2 kašike worcestershira (može i malo više ako volite tamniji sos)
- 1 dcl jabukovog sirćeta
- 0,6 dcl vode
- 0,6 dcl Jack Danielsa + 0,2 dcl
procedura:
na puteru dinstati oba luka dok ne omekšaju. dodati kečap pa kuhati 5 minuta na laganoj vatri, nakon toga dodavati sve ostale sastojke redosljedom kojim je napisano. sve kuhati 30 minuta na laganoj vatri da se reducira sos.
nakon toga skloniti s vatre i ohladiti ispod 70°C, pa onih 0,2 dcl džeka s kraja recepta. dobro promiješati i sipati u flaše ili tegle ili šta već imate.
moram vam reći da je sos stvarno odličan i isplati se probati ovo napraviti. najbolji je nakon par dana. donosim jednu teglu na druženje 26.10. da probate...