Shone
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Mash tun
(15.05.2013, 01:22 )pivska mušica Wrote: (14.05.2013, 10:34 )ale ale Wrote: Bojim se da cu na kraju definitivno znati kad stavim slad i vodu, pa ako prelije, na popravni iz matematike
ja ti mogu reći slijedeće - moj frižider ima zapreminu od 28 litara i u njega stane tačno 20 litara vode i 8 kg slada. kad tako uradim dođe do samog ruba frižidera i malo je nezgodno miješati jer se preljeva. zato ja nalijem nekih 18 litara vode dodam slad, promiješam i onda dodam još ostatak vode.
ali u zadnje vrijeme svakako kuham jedno pivo iz dvije ture tako da mi to nije ni najmanji problem jer jedna tura je cca 25 litara, tako da mi je sasvim dovoljno za takve ture ovaj frižider.
računaj da ti je 1kg slada = 1l volumena u frižideru
20l vode i 8kg slada bi trebalo da ima volumen od 26.4l.
Količina slada namočena u vodi, smanjuje svoj volumen za 0.8 a istovremeno povećava volumen vode za toliko.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|
Shone
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Mash tun
@Musica
Šta koristiš, kao sito tj, filter u njemu. Može li neka slika?
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|
Shone
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Mash tun
This post was last modified: 09.12.2013, 10:36 by Shone.
To što sam napisao je samo teorija, praksa je prakasa, kod pravljenja piva uvek je potrebno vreme.
Jer si u njemu radio ukomljavanje pšeničnog piva sa 50% neslađene pšenice.
Da li si imao zastoja tj problema pri ispiranju ( stuck sparge )? Da li bi menjao to sito za neko drugo ili smatraš da je ok, u toj varijanti,
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|
ale ale
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Bec
|
RE: Mash tun
Ja sam kupio gotov, nisam pravio ( http://www.braupartner.de).
Platio sam 13,- Eur cini mi se...
Na drugoj strani je zica urolovana i ispresana (kao npr. druga strana od pakovanja paste za zube kad je iscjedis).
|
|
|
dalidj
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Mash tun
(13.04.2014, 11:00 )rale Wrote: kako busite rupice na njemu i kako ga zatvarate iza na drugu stranu?
Koristio sam mrezicu od filtera hidraulike (nikad koriscena). Kolega je izrolao na odredjen precnik u mom slucaju 1/2" i uradis, mi ga zovemo "falc". Drugu stranu zatvoris cekicem , iskivis mrezicu, ili kao sto kolega rece kao kraj paste za zube.
Ako hoces mogu da ti slikam pa da okacim ovde.
Kostalo me je par piva za kolegu.
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
RE: Mash tun
prvi konkretan korak (ne racunajuci citanje i zapitkivanje).. u nabavci sam kupio i vise nego sto treba, zlu ne trebalo..
presjeko sam kablo malim listom od bonseka (samo pazljivo da se zica ne odmotava).. iz onog odsjecenog dijela, izvadio sam onaj nastavak tako sto sam sprzio ostatke plasticnog crijeva koristeci plinski brener, i onda se vrlo lako skine.
cjedaljka je zacepljena na drugom kraju, ali se moze po potrebi otcepiti (ciescenje i to).. spirala od bakarne zice debljine 1,5mm je nataknuta ispod inoksnog crijeva kako ne bi "hodala".. nisam nigdje našo podatak - namoto sam oko 4 metra bakarne žice u spiralu kako bi bila što jača..
zanima me da li neko ima iskustva sa kuhanjem na terasi? ja ovdje imam svu infrastrukturu (struja, voda, plin, udobna sećija, stol, saso-mange..)
beta testerka je bila zadovoljna..
|
|
|