RE: Dezinfekcija plasticnih bacvi
This post was last modified: 18.12.2013, 02:03 by Shone.
@danny_boy
Quote:Moje pitanje je bilo koje sredstvo je najefikasnije da se uklone bakterije koje mogu nastetiti pivu, a ne protiv virusa ebole. Sto, priznaces, znatno suzava krug opasnih bakterija
Ne priznajem napisao si ;
Quote:Pitanje za @Musicu u vezi dezinficiranja
plasticnih buradi kako bi bili sigurni da su
100% cista.
U tome i jeste caka, protiv većine tih bakterija se moraš ponašati potpuno isto. Hemikalije i doze koje upotrebljavaš, da bi pokrio određeni spektar potencijalno "opasnih" mikro organizama se nimalo ne razlikuju od onih tipa polio virusa ili ebole. Ne znam da li ti je poznato da je u Marburgu prilikom prve epidemije ebole ( marburg virus - jedan od sojeva ebole ) korišten samo jedan preparat Varikina. Većina tih nazovi opasnih bakterija napravi od piva splačinu, neugodnog mirisa i ukusa, tako da ga sve jedno nećeš piti, pa se nećeš ni razboleti.
Protiv jednog se boriš uporno, i jedan je od ljutih neprijatelja svakog kućnog pivara, posebno onog ko u isto vreme radi sireve. Pogađaš radi se o
laktobakcilusu , kefir kulturi, pediokokusu, a zatim slede divlji kvasci, britanomajcis, elipsoidus, pastorianus... Sa druge strane postoje pivare koje prave piva baš sa tim mikro organizmima. Ne znam da li si pažljivo pročitao ono što sam napisao, USAMRIID koristi kao kontrolnu tačku bakteriju koja
nije opasna po čoveka . Tako što je postavi na najudaljeniji deo zgrade koji je teško dostupan, a zatim zagreju hemikaliju koja ispušta gas dok je unište. Samo u slučaju da ona ne preživi, mogu biti sigurni da sem njih u zgradi nema ničeg živog. Znači koriste najjače moguće sredstvo da bi uništili bakteriju koja uopšte nije opasna po čoveka.
Naravno nama takav vid sanitizacije nije potreban niti je moguć zato i pišem sve ovo, protiv većine tih bakterija i sam kvasac ima strategiju pa pomažući sebi u stvari pomogne i nama. U pivu može ostati neki od tih organizama u maloj količini ( laktobakcilus, pediokokus ), ali to ne znači da će pivo biti pokvareno. Jedna od bakterija koje sve svi boje je recimo ešerihija koli, ona se pojavljuje u sladovini, ali potpuno nestane prilikom glavne fermentacije. Čak i da se desi da prevlada kvasac ( zaboraviš da ga ubaciš), pivo nećeš piti jer će imati miris fenola. Postoje bakterije štapićastog oblika gram negativne, ali se pivo njime može zarazitii i u njemu razmnožavati, samo ako pivo ima jako nizak nivo alkohola.Zašto je to tako, zato što je alkohol u koncentraciji od 8% jak bakterio statik i potpuno zaustavlja razmnožavanje bakterija, ali ih pritom ne ubija...
Da ne razvodnjavam baš mnogo priču, poenta je u tome, da dezinfekciji i čišćenju uvek moraš posvetiti maksimalnu pažnju. Ako ne zbog sebe onda zbog prijatelja kojima pivo daješ, u isto vreme moraš voditi i računa, o dozama i preparatima koje upotrebljavaš. A koliko god se trudio, u kućnim uslovima nikada nećeš dobiti potpuno sterilnu površinu fermentora, boca, creva i ostale opreme. Izuzetak može biti, razvijanje tj umnožavanje kulture kvasca u koliko poseduješ ekspres lonac i neke hemikalije, koje se dodaju prilikom kuvanja na 120C pod određenim pritiskom i određenom vremenskom roku. Znači, termin 100% izbaci, dezinfekcija,čišćenje i sterilizacija su tri različite stvari.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.