Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kuhali smo pivo
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
(24.01.2014, 10:40 )AleksandarV Wrote: Rano ti je sedam dana da oprobaš kakvo ti je pivo. Pošto sumnjaš da se šećer nije ravnomjerno rasporedio, stavi gajbe u veliku vreću za smeće. u slučaju da dođe do pucanja flaša. Uštedićeš sebi puno posla oko čišćenja.
Ja se jos nadam da je rano, da ce da bude bolje. Sto se tice zastite za to nema frke-pokriveno je sve peskirima.
Find Odgovori
borut62 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 4
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Murska Sobota
RE: Kuhali smo pivo
(19.01.2014, 05:53 )sheha Wrote: Konacno je flasirano i prvo pivo. Ispalo je 37 litara od ciljanih 40.
Evo i slika:
[Image: DSC_0888.jpg]
[Image: DSC_0911.jpg]
Sve je proteklo bez nekih vecih problema. Jedino je ovaj moj kolega inzistirao da mu sipam u ovo burence 5l. Ne znam kakava su iskustva sa karbonizacijom u limenci i hoce biti ista od toga?Huh
Pivo je trenutno na odlezavanju na sobnoj temperaturi.
Elem, lakse je bilo cekati dok je bilo u fermentoru, sada kada je u flasi mami...
Pozdrav iz slo,
što vidim na tvojoj slici, ti si otvorio fermentor pre flaširanja, tako doveo kisik i spustio sav co2 u vazduh. Mislim da ti je ovde greška. Za flaširanje upotrebi ono cjevku sa ventilom na glavi i pazi da dođe što manje kisika do piva, jer onda se ti to brzo pokvari. beer
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Re: Kuhali smo pivo
Nije nikakav problem što je otvorio fermentator. Bitno je da ne mućka pivo. Sve dok je površina piva mirna, nema puno izlaganja piva kiseoniku.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
This post was last modified: 25.01.2014, 09:52 by sheha.
Ovo je sada informacija koju prvi put cujem. Otvorio sam fermentor, pretocio pivo u bottling bucket (koji sam poslije zatvorio) i flasirao. Prema svim upustvima ne vidim gdje sam tu pogrijesio. Ako je fermentacija zavrsena kakve veze ima doticaj sa vazduhom (mislim nema teorije da se to ne desi).
Pretakanje je ovako izgledalo:
[Image: DSC_0883.jpg]
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Kuhali smo pivo
Koliko si secera stavio u bottling bucket na koju kolicinu piva i da li si malo ohladio secernu vodicu prije nego sto si pretocio pivo preko nje? Ako si sipao pivo na vrelu masu, to ti moze biti razlog. Ja isto tako uvijek kad pretocim svo pivo,lagaaaano promijesam sterlizovanom kutljacom da se secer ravnomjerno rasporedi.
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
(25.01.2014, 11:09 )ale ale Wrote: Koliko si secera stavio u bottling bucket na koju kolicinu piva i da li si malo ohladio secernu vodicu prije nego sto si pretocio pivo preko nje? Ako si sipao pivo na vrelu masu, to ti moze biti razlog. Ja isto tako uvijek kad pretocim svo pivo,lagaaaano promijesam sterlizovanom kutljacom da se secer ravnomjerno rasporedi.
Kako rekoh stavio sam 210g rastopljenih u 2dl vode na 30l piva. NIsam odmah sipao u bucket, nego nakon nekih 10-tak minuta. Nisam mijesao jer sam kontao da ce taj vrtlog da rasporedi secer.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kuhali smo pivo
@borut nema veze sto je pivo otvoreno. na pivu svakako ima sloj CO2 koji je tezi od zraka i lezi na pivu.

2dcl vode kod pravljenja šećerne otopine se preporučuje za ture od 5galona, odnosno 19 litara. ti si imao 30 litara piva pa si trebao povećati malo tu vodu za šećer.

ja isto uzmem dezinficiranu veliku metalnu kašiku i kad pretočim jednu trećinu piva na šećer, sasvim lagano promiješam u jednom smjeru samo da se pivo zavrti.

nakon nekog vremena, kad se pretoči dvije trećine piva zavrtim u suprotnom smjeru jednom.

nikad nisam imao takvih problema uvijek je pivo ravnomjerno karbonizirano.

moguce je da si zbog malog volumena te šećerne otopine na količinu piva koju si imao, dobio neravnomjerno raspoređen šećer....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
OK, da li je onda ovo pivo "izgubljeno". Kakav je prijedlog: cekanje ili neka akcija?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kuhali smo pivo
pa daj mu vremena pa vidi. kad si zadnji put otvorio jednu flašu?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
Sinoc sam otvorio prvu, nakon 7 dana, cisto da vidim kako se stvari odvijaju.
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: Kuhali smo pivo
I ja sam prve dvije ture koje su solidno uspjele imao problem sa karbonizacijom. Ispostavilo se da mi nije bila dobra ni čepilica (koristio sam onu skuplju, na polugu. Sad koristim dvoručnu, i izgleda da je bolje). Dalje, i ja sam mislio da mi nije bila dobra raspoređenost šećera. Ja danas planiram flaširati svoj pilsner i dobro mi dođe ovaj Mušicin savjet, dakle nasuću šećer u bottling bucket, preko njega pivo, pa malo promiješati pa opet pivo i tako par puta. Ja sam nabavio u Beogradu onaj pivarski šećer. Da li on ide u istom omjeru kao i ovaj konzumni? Ovaj pivarski je sav kristalizovan u komadiće veličine manje kocke šećera pa se teže topi. Takođe, je li greška ako stavim malo više vode prilikom rastopljavanja šećera?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kuhali smo pivo
@sheha: pa? kako se čini?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools