Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prvo pivo i dileme
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Temerin, RS
Prvo pivo i dileme
Evo, napokon mi se prvo pivo nalazi u fermentoru. Nemojte mi zameriti ako nisam dobro okarakterisao stil. Radio sam od sirovina koje sam imao pa sam na kraju u Beertargetu namestio stil tako da mi vrednosti budu unutar granicnih vrednosti po programu. Ali pre svega vam stavljam recept, pa onda o dilemama.

Lockys APA - American Pale Ale
Batch Size: 22,821 L
Boil Size: 25,660 L
Boil Time: 60,000 min
Efficiency: 70%
OG: 1,064
FG: 1,016
ABV: 6,3%
Bitterness: 43,1 IBUs (Tinseth)
Color: 9 SRM (Morey)

Fermentables
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Pilsner (2 Row) Ger Grain 5,000 kg Yes No 81% 2 L
Caramel/Crystal Malt - 60L Grain 250,000 g Yes No 74% 76 L
Munich Malt - 10L Grain 500,000 g Yes No 77% 8 L
Barley, Flaked Grain 500,000 g Yes No 70% 2 L
Total grain: 6,250 kg

Hops
Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Northern Brewer 5,0% 50,000 g Boil 60,000 min Plug 23,3
Perle 7,0% 30,000 g Boil 15,000 min Pellet 10,5
Golding 5,0% 26,000 g Boil 30,000 min Plug 9,3

Yeast
Name Type Form Amount Stage
Safale S-04 Ale Dry 11,500 kg Primary

Mash
Name Type Amount Temp Target Time
Conversion Infusion 16,561 L 71,902 C 65,000 C 90,000 min
Final Batch Sparge Infusion 15,880 L 84,095 C 74,000 C 15,000 min

Moje dileme su sledece:
Moguce li je da od ukupne kolicine vode od 35,5 na kraju u fermentoru bude jedva 17l? Naime, ukomljavanje je islo sa 17l sve po ps, pa vec nakon cedjenja umesto ocekivanih 10,28l dobio oko 6l sladovine. Ispiranje sam vrsio u dve faze sa ostatkom vode od 18,5l (pola-pola) i dobio neku kolicinu sto nisam izmerio. Pa kuvanje 60min, cedjenje (masa je bila gusta da mi je cedjenje sa cediljkom za testo i 1 red pamučne pelena trajalo oko pola sata) pa tek onda hladjenje (jos oko pola sata). I eto danas je treci dan fermentacije i vidi se ozbiljan talog oko 4-5 cm na dnu i tanak svetli sloj na povrsini. Airlock nemam ali se jos cuje po neko pucketanje.
Znaci, od planiranih 23l piva cu dobiti jedva 15l?
Jesam li sve dobro odradio? I generalno sta mislite koji bi stil piva mogao biti, naravno ako uopste bude pivo od ovoga Smile Hvala unapred!
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Prvo pivo i dileme
Pivo ce bit, sigurno. Ja sam se isto "plaho" brinuo imao i fulanja, pa evo, ipak imam odlicno pivo.
Find Odgovori
Atomik Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Mostar
RE: Prvo pivo i dileme
I sam početnik, za početak da sve pozdravim prvim postom.
Pokušavam skontati stvari.
S obzirom na korišteni kvasac i gorčinu ovo najviše naginje na neki engleski bitter. Ali u biti svejedno je, ako ne dođe do infekcije sve drugo je stvar ukusa.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvo pivo i dileme
nije mi jasno kad kazes da si prvo kuhao 60 minuta pa onda cijedio? ne razumijem to.... što se gubitaka tiče, teoretski je moguce. da li si u softveru podesio sve gubitke i unio svoju opremu? ako nisi, onda je to vrlo moguce....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Temerin, RS
RE: Prvo pivo i dileme
Izvinjavam se ako nisam bio jasan. Za hmelj nisam koristio vrecu pa sam nakon kuvanja, a pre hladjenja procedio sladovinu da bih odstranio hmelj, pa tek nakon toga sam stavio da se hladi.
U softveru sam podesio samo sirovine, opremu i proracun gubitaka
nisam podesavao. Ne snalazim se jos toliko oko tih stvari. Lonac mi je od 40l sa sirokim donjim delom koji se suzava ka gore.
Nadam se da je sada jasnije.

(02.02.2014, 05:11 )pivska mušica Wrote: nije mi jasno kad kazes da si prvo kuhao 60 minuta pa onda cijedio? ne razumijem to.... što se gubitaka tiče, teoretski je moguce. da li si u softveru podesio sve gubitke i unio svoju opremu? ako nisi, onda je to vrlo moguce....
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
Prvo pivo i dileme
Pa nista cudno nije da si imao toliki gubitak jer nisi predvidio ni osnovne gubitke. To je mislim ok. Jedino mislim da si mogao kod cijedjenja izvuci jos sladovine, ali nema veze...


Sent from my iPad using Tapatalk
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Temerin, RS
RE: Prvo pivo i dileme
Ok, hvala!
Naravno javljam utiske nakon prve probe...
Inace, hmelj Northern Brewer nije bas ta vrsta nego hmelj iz Backog Petrovca tj. mesavina Arome i Robuste (berba 2011.god sa 7%AA). Iz razloga da te vrste nigde u softveru nisam nasao a znajuci da vode poreklo od Northern Brewer vrste u recept sam stavio to, ali sa 5%AA. Da li je to u redu?

(03.02.2014, 12:57 )pivska mušica Wrote: Pa nista cudno nije da si imao toliki gubitak jer nisi predvidio ni osnovne gubitke. To je mislim ok. Jedino mislim da si mogao kod cijedjenja izvuci jos sladovine, ali nema veze...


Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvo pivo i dileme
Pa berba 2011 je prije tri godine. Nadam se da je bio u vakumu i u ledu cijelo vrijeme. Ako nije onda je taj hmelj izgubio jako puno svojih osobina. Kako gorcine, tako i arome...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Temerin, RS
RE: Prvo pivo i dileme
Nije, bas me zbog toga i interesuje kakvo ce pivo biti. No naravno dadati su i neki drugi "dobri" hmeljevi...

(03.02.2014, 01:29 )pivska mušica Wrote: Pa berba 2011 je prije tri godine. Nadam se da je bio u vakumu i u ledu cijelo vrijeme. Ako nije onda je taj hmelj izgubio jako puno svojih osobina. Kako gorcine, tako i arome...
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Prvo pivo i dileme
Pobacaj to sve. Jebiga, ne mozes od govneta napraviti pitu. Da bi dobio dobro pivo moras koristiti svjeze sastojke. Isto kao kod kuhanja. Zamisli neki zacin koji ti je stajao otvoren 3 godine i ides raditi neko jelo...
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Temerin, RS
RE: Prvo pivo i dileme
Da, mozda si u pravu, ali mislim da vredi jednu probu... ne bih bas prvo da bacim...

(03.02.2014, 04:20 )Svarrogh Wrote: Pobacaj to sve. Jebiga, ne mozes od govneta napraviti pitu. Da bi dobio dobro pivo moras koristiti svjeze sastojke. Isto kao kod kuhanja. Zamisli neki zacin koji ti je stajao otvoren 3 godine i ides raditi neko jelo...
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Temerin, RS
RE: Prvo pivo i dileme
E pa dobro sto nisam poslusao savet i bacio pivo. Dobio sam ipak pivo i to po meni veoma dobrog ukusa. I sam sam se iznenadio Smile Ima vocni, citrusni karakter. Gorcina prilicno jaka i najintenzivnija nakon par sekundi. Pomalo podseca na ukus meda. Sve u svemu sam prezadovoljan sto se ukusa tice. Nego imam problem da je slabo gazirana i nema penu. Karbonizirano sa 4g belog secera po pola litara piva. Interesantno je da kod prve flase sto sam otvorio nakon tri dana od flasiranja bilo pene oko 2 cm i osecala se gaziranost a nakon 12 dana a ni nakon 14 vise nista od pene i jedva gazirana. Takodje mi nije jasno zasto ne vidim talog kvasca na dnu flase
Da, znam, mozda je jos rano probati ali me jako interesuje da li je to normalno da za skoro 2 nedelje pivo nije gazirano. Ako je do zastarelog hmelja to lako mogu ispraviti kod sledeceg piva sto planiram za par dana...

(03.02.2014, 09:49 )locky Wrote: Da, mozda si u pravu, ali mislim da vredi jednu probu... ne bih bas prvo da bacim...

(03.02.2014, 04:20 )Svarrogh Wrote: Pobacaj to sve. Jebiga, ne mozes od govneta napraviti pitu. Da bi dobio dobro pivo moras koristiti svjeze sastojke. Isto kao kod kuhanja. Zamisli neki zacin koji ti je stajao otvoren 3 godine i ides raditi neko jelo...
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools