zis
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation:
8
Location: Doboj
|
Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
This post was last modified: 11.12.2012, 05:32 by zis.
Dobio sam analizu vode, na cetiri stranice A4:
Parametar:
Zasicenost kiseonikom % 79
Temperatura C 16.6
Slobodan hlor RCl2 (mg/l) 0.4
Kiseonik o2 (mg/l) 7.41
Fizicke i fizicko-hemijske karakteristike
Mutnoca (NTU) 0.2
pH vrijednost 7.5
CaCO3 18,6 stepeni dH
Utrosak KMnO4 (mg/l) 3.4
Suhi ostatak na 105 stepeni C (mg/l) 408
Magnezij Mg 19 mg/l
Kalcij Ca 92 mg/l
Natrij Na 12,2 mg/l
Amonijak NH3 (mg/l) 0.05
Nitriti NO2- (mg/l) 0.006
Nitrati NO3- (mg/l) 12.6
Hloridi CL- (mg/l) 18.8
Sulfati SO4-2 (mg/l) 42.7
Fluoridi F- (mg/l) 0.08
Ima tu jos smjesa organiskih jedinjenja, metali, pesticidi, trihalometani, hlorovani alkani, hlorovani alkenihlorovani benzoli. Ako treba jos sta da pisem. Molio bih te Musice da mi pojasnis ovo sta sam dobio i kako da koristim ove podatke za prilagodjavanje vode.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
nedostaju ovdje neki ključni podaci za pivarstvo. fali ti tvrdoća/alkalnost kao HCO3 ili izraženo kao CaCO3, nedostaje Mg (magnezij), nedostaje, Ca (kalcij), nedostaje Na (natrij).
vidim imaš fine odnos sulfata i klorida za jače zahmeljena piva, kao što su APA, IPA i slična. ako hoćeš piva na sladnoj strani, da je naglašena slatkoća i okus slada, onda bi morao u vodu dodavati malo CaCl2.
međutim, dok ne daš najvažnije podatke a to su ovi bikarbonati (HCO3) ne možemo puno pričati o ovoj vodi.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
evo zis je dodao nove podatke za vodu i sada ima sve podatke koji su bitni za pivarstvo:
Kalcij Ca 92 mg/l
Magnezij Mg 19 mg/l
Natrij Na 12,2 mg/l
Hloridi CL- (mg/l) 18.8
Sulfati SO4-2 (mg/l) 42.7
CaCO3 18,6 stepeni dH
S obzirom da ti je CaCO3 (kalcij-karbonat) izražen u stupnjevima njemačke tvrdoće, to je potrebno pretvoriti u ml/l a 1°dH = 17,8 ml/l CaCO3. To znači da kalcij-karbonat u tvojoj vodi iznosi 331,08 ml/l. Ovo možemo pretvoriti u čiste karbonate jer je poznato koliko se kalcija veže za karbonate i kad to odvojimo, tvoji bikarbonati iznose CaCO3/1,22, a to je jednako 331,08/1,22= 271,4 ml/l HCO3.
Ti imaš fin odnos sulfata i klorida kako sam rekao, međutim s obzirom da ćeš za većinu svijetlih piva morati miješati ovu vodu sa destiliranom, svakako ćeš morati dodavati sulfate i kloride tako što ćeš dodavati gips u vodu i CaCl2.
Znači ako hoćeš da se uhvatiš u koštac s vodom moraš nabaviti sve ono što sam napisao u uvodnom postu. Sad imaš sve podatke koji su bitni i sada možeš s ovim podacima početi raditi neke zahvate i prilagođavati vodu svakom receptu koji radiš.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu
(11.12.2012, 06:41 )zis Wrote: (11.12.2012, 06:14 )Pivska Mušica Wrote: evo ja stavljam 10 KM na opkladu da su ti bikarbonati iznad 200 ppm ako su ispod onda imaš dosta sreće.
Tvoji bikarbonati iznose 0,6*CaCO3, a to je jednako 0,6*331,08= 198,65 ml/l HCO3.
Cini mi se da bi izgubio opkladu, hvala za objasnjenja. Ovo mi je trebalo da prilagodim vodu za SNPA.
joj, nisam izgubio opkladu nego sam podijelio s krivim brojem! znači sad sam ispravio kako pravilno ide. dijeli se CaCO3 sa 1,22 da bi se dobili bikarbonati.
imaš jako tvrdu vodu
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|