Rexar
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 30
Joined: May 2015
Reputation:
0
Location: Krusevac
|
Priming
Koristim fermentor sa konusnim dnom,pa me interesuje kad je najbolje vreme dodavanja secera za karbonizaciju??Kad se zavrsi prva fermentacija ili dodati neposredno pred flasiranje,posle odlezavanja???
|
|
|
Rexar
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 30
Joined: May 2015
Reputation:
0
Location: Krusevac
|
RE: Priming
This post was last modified: 21.03.2016, 01:35 by Rexar.
(21.03.2016, 08:16 )pivska mušica Wrote: Kako misliš kad završi prva fermentacija? Prije svega, ne postoji nešto tako kao prva i druga, primarna i sekundarna fermentacija. Fermentacija je samo jedna.
A šećer za priming se uvijek, bez izuzetaka, dodaje neposredno prije samog flasiranja.
pa ja svuda u stranoj literaturi nalazim termine primary and secondary,ali u svakom slucaju razumemo se sto je najbitnije,hvala na odgovoru
samo jos jedno pitanje,kad je to neposredno,par sati ili ceo dan??
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Priming
Jeste, to je zapravo velika greska, jer fermentacija je samo jedna, a ta cinjenica da se u literaturi spominje primarna i sekundarna fermentacija je zapravo zbunjujuca za dosta ljudi.
Ti kad ispustis kvasac iz fermentora posto koristis konusni, ostavljas pivo na onome sto se cesto zove sekundarna fermentacija, a to je zapravo jednostavno talozenje i bistrenje piva.
Secer za karbonizaciju, cim dodas pocinje fermentirati u roku od manje od sat vremena, tako da ga moras dodati pred samo flasiranje, ni slucajno prije.
Pitao si u svom postu da li se moze dodati secer za karbonizaciju nakon primarne fermentacije, pa zato nisam bio siguran sta podrazumijevas pod primarnom fermentacijom.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|