Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


o bakru
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: o bakru
potpisujem mangea, nakon samo par kuhanja ćeš tražiti da povećaš kapacitet Smile
najjednostavnije je uzeti pivsko bure od 50l i njega preurediti za kuhanje piva. polovno možeš naći u prosjeku za 70tak km
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation: 3 Location: sarajevo
RE: o bakru
(18.03.2014, 04:07 )mange_tout! Wrote:
(18.03.2014, 04:02 )jakovc Wrote: Nabavi bure 50l i sam ga sredi bit će ti slađa piva, evo ti pa kopiraj http://hocupivo.wordpress.com/2012/07/16...ske-bacve/

slažem se u vezi sa buretom od 50 l. za ove pare koje košta inox šerpa od 36 l možeš kupiti pola opreme. a isto tako siguran sam da će ti se apetiti povećati i kada bi kupio šerpu od 36 l morao bih je ubrzo mijenjati Big Grin

dobro,poučite me.Prvo o veličini kazana.Za ovo malo vremena sam zaključio kako postoji mnoštvo recepata sa 20-tak L. gotovog piva.Ja se ravnam po tome što obavezno prije ručka popijem jednu klipaču(uz jelo, vino),ponekad naveče a rijetko na dužim sjedeljkama sam na pivu.Da ne duljim, već godinama mi je dovoljno 15-20 L. mjesečno.Alzo,čini mi se da bi kuhanje jednom mjesečno bili sasvim OK.Naravno zanemario sam početnu kušalačku euforiju kod raje,tada mogu praviti znatno češće,ako uopšte uspjem u ovome.Drugo, ova ostala lako dostupna oprema pr.frižider,stakleni bidon za fermentaciju itd. kao da je stvoren za ovu mjeru od 20-tak L. Ne znam ,šta vi kažete?
Oko glavne opreme ...košmar,znam da je ova inox šerpa skupa ali na njoj je sve kako treba.Ja se npr.bojim kakva je kvaliteta pipe koju ću kupiti i ugraditi na bure,uopšte ne znam imaju li inoxne pipe, ipak to treba biti na jakoj vatri sat-dva.Hvala na ovom divnom prijedlogu za preradu bureta.Ja ,što se kaže,nisam bez ruku ,naprotiv ali ova burad koju sam ja vidio a da na nešto ipak liče malo su skuplja i ako bi platio rezanje, pipu i valjda ugradnju rosfrajne mufe za pipu približi se cijeni gotove divne šerpe.Ipak za srce me je ujela ova primjedba da mi pivo bilo slađe iz suda koji sam sam pravio.Moguće,jaštaradi.
Da iskoristim i priupitam za mlinove.Meni se čini da bi bez ikakvih problema mogao koristiti ručni mlin pa mi recite zašto je ovaj Brewferm duplo skuplji od Corona mlina(40-tak KM.)
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: o bakru
Vidi druže, inox bure od 50L možeš naći za cirka 75-80KM (mene je izašlo 63KM), majstor da isječe na strugu uzeo mi je 20KM al imam i poklopac. Još nisam ugradio pipu al i to će ubrzo pošto planiram da pravim neki sistem. E da, sistem. Ukoliko uzmeš bure, moći ćeš da radiš i malo napredniji sistem ako budeš imao ambicije, do duše može i sa loncem, al on je tanji i ne znam koliko ga je pametno bušiti. Bure je veoma debelo, otporno i na toplotu i na udarce, možeš kuvati i na vatri al ne možeš na šporetu...
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: o bakru
ja nisam upoznao home brewera da je počeo sa 20l a da poslije nije prešao na veći kapacitet što podrazumijeva da mora ponovo kupovati lonac i fermentore. keg od 50l je savršena varijanta za jeftino a potpuno funkcionalno kuhanje sladovine. ali je problem što ti trebaju najmanje dva, a možda i tri takva da upotpuniš sistem. jer tebi treba i HLT osim mash tun-a jer toliko veliki piknik frizider neces naci da u njemu odjednom radis sladovinu za lonac od 50l...što se tiče improvizacija, isto tako nisam upoznao ni jednog home brewera koji nije pomalo Grunf, a to isto daje poseban šmek ovom hobiju Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
o bakru
This post was last modified: 19.03.2014, 05:20 by AleksandarV.
Definitivno stoji tvrdnja da se poslije par kuhanja uvijek želi više Smile. Jer isto vremena treba za 20 litara i za 50 litara. Sat gore dole. No 20-tka je idealan početak. Tačnije 5 galona. Meni su lonci daleko atraktivniji od bureta. Ali razlika u cijeni je drastična. Ne moraš da stavljaš česmu na bure. Dovoljno je da kupiš auto sifon. Radi k'o u pjesmi. Samo pretačeš preko čajetine ili gaze da ode što manje taloga sa dna lonca.


Sent from my iPad using Tapatalk

Nije čajetine no cjediljke.


Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: o bakru
(19.03.2014, 03:47 )pivska mušica Wrote: ja nisam upoznao home brewera da je počeo sa 20l a da poslije nije prešao na veći kapacitet što podrazumijeva da mora ponovo kupovati lonac i fermentore. keg od 50l je savršena varijanta za jeftino a potpuno funkcionalno kuhanje sladovine. ali je problem što ti trebaju najmanje dva, a možda i tri takva da upotpuniš sistem. jer tebi treba i HLT osim mash tun-a jer toliko veliki piknik frizider neces naci da u njemu odjednom radis sladovinu za lonac od 50l...što se tiče improvizacija, isto tako nisam upoznao ni jednog home brewera koji nije pomalo Grunf, a to isto daje poseban šmek ovom hobiju Smile

koliko smo samo iskemijali i izgrunfovali, red bi bio da jednu turu nazovemo grunfovo pivo
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools