zuzko
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation:
3
Location: sarajevo
|
RE: o bakru
(18.03.2014, 04:07 )mange_tout! Wrote: (18.03.2014, 04:02 )jakovc Wrote: Nabavi bure 50l i sam ga sredi bit će ti slađa piva, evo ti pa kopiraj http://hocupivo.wordpress.com/2012/07/16...ske-bacve/
slažem se u vezi sa buretom od 50 l. za ove pare koje košta inox šerpa od 36 l možeš kupiti pola opreme. a isto tako siguran sam da će ti se apetiti povećati i kada bi kupio šerpu od 36 l morao bih je ubrzo mijenjati
dobro,poučite me.Prvo o veličini kazana.Za ovo malo vremena sam zaključio kako postoji mnoštvo recepata sa 20-tak L. gotovog piva.Ja se ravnam po tome što obavezno prije ručka popijem jednu klipaču(uz jelo, vino),ponekad naveče a rijetko na dužim sjedeljkama sam na pivu.Da ne duljim, već godinama mi je dovoljno 15-20 L. mjesečno.Alzo,čini mi se da bi kuhanje jednom mjesečno bili sasvim OK.Naravno zanemario sam početnu kušalačku euforiju kod raje,tada mogu praviti znatno češće,ako uopšte uspjem u ovome.Drugo, ova ostala lako dostupna oprema pr.frižider,stakleni bidon za fermentaciju itd. kao da je stvoren za ovu mjeru od 20-tak L. Ne znam ,šta vi kažete?
Oko glavne opreme ...košmar,znam da je ova inox šerpa skupa ali na njoj je sve kako treba.Ja se npr.bojim kakva je kvaliteta pipe koju ću kupiti i ugraditi na bure,uopšte ne znam imaju li inoxne pipe, ipak to treba biti na jakoj vatri sat-dva.Hvala na ovom divnom prijedlogu za preradu bureta.Ja ,što se kaže,nisam bez ruku ,naprotiv ali ova burad koju sam ja vidio a da na nešto ipak liče malo su skuplja i ako bi platio rezanje, pipu i valjda ugradnju rosfrajne mufe za pipu približi se cijeni gotove divne šerpe.Ipak za srce me je ujela ova primjedba da mi pivo bilo slađe iz suda koji sam sam pravio.Moguće,jaštaradi.
Da iskoristim i priupitam za mlinove.Meni se čini da bi bez ikakvih problema mogao koristiti ručni mlin pa mi recite zašto je ovaj Brewferm duplo skuplji od Corona mlina(40-tak KM.)
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: o bakru
Vidi druže, inox bure od 50L možeš naći za cirka 75-80KM (mene je izašlo 63KM), majstor da isječe na strugu uzeo mi je 20KM al imam i poklopac. Još nisam ugradio pipu al i to će ubrzo pošto planiram da pravim neki sistem. E da, sistem. Ukoliko uzmeš bure, moći ćeš da radiš i malo napredniji sistem ako budeš imao ambicije, do duše može i sa loncem, al on je tanji i ne znam koliko ga je pametno bušiti. Bure je veoma debelo, otporno i na toplotu i na udarce, možeš kuvati i na vatri al ne možeš na šporetu...
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|
AleksandarV
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Sarajevo
|
o bakru
This post was last modified: 19.03.2014, 05:20 by AleksandarV.
Definitivno stoji tvrdnja da se poslije par kuhanja uvijek želi više . Jer isto vremena treba za 20 litara i za 50 litara. Sat gore dole. No 20-tka je idealan početak. Tačnije 5 galona. Meni su lonci daleko atraktivniji od bureta. Ali razlika u cijeni je drastična. Ne moraš da stavljaš česmu na bure. Dovoljno je da kupiš auto sifon. Radi k'o u pjesmi. Samo pretačeš preko čajetine ili gaze da ode što manje taloga sa dna lonca.
Sent from my iPad using Tapatalk
Nije čajetine no cjediljke.
Sent from my iPad using Tapatalk
|
|
|