danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Infekcija?
(23.08.2016, 10:16 )galabl Wrote: Vratih se sa odmora jedva cekajuci da probam abbey ale po novom receptu kad ono corak. Probao ali totalno mi je cudno. Zapravo dvije ture su u pitanju. Obe imaju slican karakter - blago kisi, uz neki opor ukus, blago neugodan kiselkast miris, pjena je tu kako treba.. E sad, u prvoj sam koristio Munich i CaraRed a u drugoj Munich i CaraAmber koji je prilicno nekog intenzivnog ukusa i pitam se je li moguce da sam ga ili previse stavio (isao je do 25% cini mi se, malo vise od preporucenog maksimuma) ili je mozda sam slad ustajao. Dakle, obe ture imaju taj neki slican karakter.
Ova prva tura je malo kiselija od ove druge i ne moze se piti. Druga se moze piti ali je opet neprijatnog ukusa i mirisa.
Moguce je da su obe fermentirale u istom buretu. Kod flasiranja nisam primijetio nista neobicno ni kod jedne ni kod druge ture.
Samo da napomenem da sam nakon ove dvije ture napravio i ove koje sam nosio u Mostar i sve su bile OK, bez problema. Siguran sam da ove ture koje su isle u Mostar na festival nisu odlezavale u buretu u kom je odlezavala prva od ove dve kiselkaste ture. Vrlo je moguce da je i druga tura bila u tom jednom istom problematicnom buretu.
Da li se javila prekarbonizacija u bocama, tj. gejzir pri otvaranju? Ono što mi pada na pamet jeste da probaš provjeriti kakav je sada FG. Pusti da izlapi CO2 iz čaše i onda vidi. Znatno niži OG od onog koji si dobio bi trebao biti potvrda infekcije, po mom mišljenju.
Okus zna nekada i prevariti, kod mladih piva se to mijenja u prvom periodu dok se ne stabilizuje sve.
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Infekcija?
(23.08.2016, 10:30 )galabl Wrote: Ni kod jedne ture nije bilo gejzira niti je pivo prekarbonizirano. Probacu to sa provjerom FG. Ako jeste infekcija, da li da bacam i ove flase i burad ili samo burad?
Staklo nije porozno kao plastika i nema potrebe da bacaš flaše, osim što ih treba dobro oprati.
Plastika je već upitnija, jer se bakterija infiltrira u mikropore. Ono što ja uvijek savjetujem jeste da se baci sve plastično što je došlo u kontakt sa pivom. U početku je možda "preskupo", ali ništa gore od nove inficirane ture.
Mada, ne bih žurio sa otpisivanjem ove ture. Pusti ti to još da odstoji pa ćeš vidjeti šta se dešava. Kada se desi infekcija, tu jednostavno nema nikakve sumnje jasno se može prepoznati jer jednostavno to više liči na sirće nego na pivo.
|
|
|
AleksandarV
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Sarajevo
|
|
|
Vuk
1.010 OG, 1,95% ABV
Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation:
1
Location: Bijeljina
|
RE: Infekcija?
Ima li neko da iz iskustva zna uzrok ovome. Znači, piva je gazirana, međutim pjena jednostavno nestane nakon par sekundi. Balončići CO2 se i dalje osjete dok se pije (pecka u grlu taman kako treba) ali ni traga od pjene.
Prehodna tura koju sam nosio u Srebrenik je baš imala ekstra pjenu koja se držala u čaši i po par minuta.
U samom procesu je bila jedna razlika. Ovo sa dobrom pjenom sam aerirao bušilicom par minuta. Ovo bez pjene sam kuvao na selu i nisam ponio nastavak za bušilicu koji koristim samo za pivu pa tako nisam ni radio aeraciju. Može li to biti jedan od uzroka problema sa pjenom?
Mene to gubljenje pjene asocira na infekciju ali ovaj put pivo nije ni najmanje kiselo ali bez pjene to nije to.
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Infekcija?
This post was last modified: 27.05.2018, 04:37 by danny_boy.
(27.05.2018, 12:26 )zlimfur Wrote: desava mi se infeckija drugi put u kratko vrijeme sa istim fermentorom (inoksni onaj od 45 litara sa pipom) i premotavam oba kuhanja, pokusavam skontati sta sam radio drugacije.
medjutim, danas perem i kontam da ta pipa na fermentoru drzi vodu, ali ne drzi hajvancice podalje od moje pive? valja mi sad kuhati brzinski novo pivo, jer je sjeverna raza otisla u kurac, odnosno kanalizaciju. To ti nije do inoxnog fermentora nego vjerovatno radi te pipe, odnosno njene sanitacije. Ja imam isti femrentor i samo sam jednom imao infekciju i to radi skroz drugog razloga (inficiran starter). Sve cistim kao i obicno, deterdzent, ispiranje u sto voda, pa onda dodajem prokljucalu vodu unutra tako da prekrije i pipu poklopim i ostavim min 20min. Onda ispiranje sa starsanom i ko lampa. Uzorke uzimam preko te pipe vise puta, samo je nasprcam iznutra prije i poslije otvaranja i nikada nikakvih problema.
Fermentor ima samo onaj provizorni poklopac koji ne dihtuje. Njega nakon kuhanja umotam u plasticnu vrecu.
|
|
|