Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kiselo pivo
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Kiselo pivo
This post was last modified: 12.03.2013, 11:24 by illuminated.
ja imam kantu sa jakim izosanom i u nju potopim cijelo crijevo.
do sad nije bilo problema.

Iz mog iskustva, trebalo bi imati jedno malo burence sa sredstvom za sterilizaciju. Uvijek se moze ispustiti sredstva u neki veliki lavor/kantu i tu ubaciti sve..slaufe, mjesalicu, kuhacu, pipete...

U takvo burence je lako i vratiti otopinu ako zelimo vise puta da je koristimo.
Ako je ovo nekom izmisljena topla voda, izvinjajem se Smile

Ko kuha bar jednom u 15 dana, trebao bi imati ovakvo burence da ima dovoljno fluida za sterilizaciju.
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Kiselo pivo
(11.03.2013, 10:00 )pivska mušica Wrote: auuuu, nemoj samo BPA da ti se ukiseli..... promijeni crijevo obavezno, @danny_boy je imao nekoliko zaraženih piva za redom dok nije skontao da je do crijeva. ja svoja crijeva mijenjam svako malo. doduše ja koristim PVC ali isto je to.

i UVIJEK imam bočicu alkohola i ukapam deci alkohola u crijevo i malo ga 'provozam' po crijevu da dođe u kontakt sa cijelom površinom prije samog pretakanja. na taj način nisam imao nikakvih problema sa crijevima.

ta crijeva su uvijek sporna po pitanju infekcija jer ih nikad ne možeš osušiti iznutra do kraja i uvijek ostanu kapljice vode, a gdje ima vode tu odmah ima i bakterija.

zato ja nakon korištenja uguram crijevo u fen i pustim par minuta da ga isuši iznutra.

A jebemti, pa ti si stvarno frik za dezinfekciju!Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kiselo pivo
nisam ja frik za dezinfekciju - ja sam frik za pivo.

a jednom kad proliješ 50 litara piva u kanalizaciju, kad osjetiš taj bol Big Grin, onda počneš paziti na sve te sitnice. ali evo da kucnem u drvo ne sjećam se kad mi se to desilo zadnji put. to mi se dešavalo samo na početku kad nisam baš pazio na dezinfekciju....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Kiselo pivo
Ovako mi se nesto pojavilo u fermentoru samo puno manje nego ovdje, na jednom dijelu povrsine. Isflasirao sam 51 litru i sad sta mu bog da'. Bice dobro za Erika on voli kisela piva.



[attachment=151]
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Kiselo pivo
Da nisi dodavao nesto? Recimo visnje?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kiselo pivo
ako ih je pasterizirao onda višnje sigurno nisu uzrok. ali znam da zis nije dodavao višnje, baš smo u vezi toga pričali. nadam se da ovo nije bio altbier zis??
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Kiselo pivo
Nevjerovatna je "ljubav" bakterija prema pivu, možda ga čak više vole
i od nas :-D

Nadam se ipak da nije riječ o infekciji, zna nekad ova kora na površini
i zavarati.
WWW Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Kiselo pivo
E musice gledao sam neke slike fermentacija gdje ljudi dodaju visnje u prije primarne fermentacije, i pojavljivale su im se slicne stvari. Mada kazu da im je pivo ok, ima po homebrewtalku nekoliko slika. Ili mozda ljudi misle da je kiselo zbog visnji Smile
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Kiselo pivo
I ja sam imao ovako isto kao na slici, mozda manje.
To je onaj BPA sto sam radio. Pivo je ekstra, nema naznaka ni kiselosti ni icemu.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Kiselo pivo
Ja se vise i ne osvrcem sta pliva na povrsini. Samo miris odlucuje i proba kojeg gutljaja....ako mi ukus pase, znam da je ok. Nakon 3 dana kad ima alkohola u pivu i mnogo kvasca , teze je za bakterije....

Neki dan mi je ostalo malo sladovine u loncu, uzas kako se ubudjala. Isto tako mi je ostalo malo mladog piva od flasiranja i nista nakon 7 dana otvoreno....

Samo da kvasac stigne da se raskomoti

raja
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Kiselo pivo
Jeste musice altbier, nije mi frka ukus je odlican (mada ga nisam popio Big Grin) ni traga kiselosti a i miris je dobar. Znam sta sam uradio, sonda za mjerenje temperature je na tom mjestu bila uronjena u pivo i oko nje se stvorio krug necega sto lici na ovo na slici. Flasirano i bice probano na iducem druzenju.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Kiselo pivo
Trebao bih savjet sa problemom kiselosti piva u boci. Vec druga tura mi se inficira poslije 4-5 sedmica u boci, sve bude ok i onda pocne lagano kiseliti se. Kad otvorim pivo krene lagano da pjeni i izlazi napolje. Tad se vec pocne osjetiti kiselost, nije velika ali je ima. Sto duze stoji sve je vise kiselo i veci gejzir iz boce. Huh
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools