bosniamaj
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation:
1
Location: Tesanj
|
Čuvanje piva u bocama
Kako je najbolje čuvati pivo u bocama nakon 3 sedmice priminga? Ove 3 sedmice ga čuvam na nekoj sobnoj temperaturi.
Ako želim ostaviti pivo (recimo APA ili IPA) 5 mjeseci da vidim kakvo će biti, kako da ga čuvam?
Sent from my H60-L02 using Tapatalk
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
|
|
|
bosniamaj
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation:
1
Location: Tesanj
|
RE: Čuvanje piva u bocama
Ok to za refermentaciju od neke 3 sedmice, ovo za poslije toga me zanimalo.
Popije se sve brzo, ne dočeka baš dugo, ali razmišljam o čuvanju par boca iz tura da vidim kakve su nakon nekog dužeg vremena.
Ima li smisla uopšte IPA da se čuva onda, radi testiranja nakon, recimo, 5 mjeseci?
Sent from my H60-L02 using Tapatalk
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
|
|
|
ale ale
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Bec
|
RE: Čuvanje piva u bocama
(12.12.2016, 09:43 )bosniamaj Wrote: Ok to za refermentaciju od neke 3 sedmice, ovo za poslije toga me zanimalo.
Popije se sve brzo, ne dočeka baš dugo, ali razmišljam o čuvanju par boca iz tura da vidim kakve su nakon nekog dužeg vremena.
Ima li smisla uopšte IPA da se čuva onda, radi testiranja nakon, recimo, 5 mjeseci?
Sent from my H60-L02 using Tapatalk Zavisi. Hmeljna aroma ce biti slabija, ali ti se pivo moze izbalansirati, neki off flavours nestanu potpuno.
Npr. ja sam imao ipe koje su mjesecima zadrzavale ukus kvasca (iako je kao neutralan) i onda vrijeme lijeci sve rane, postale top ipe...
|
|
|
majoantić
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 6
Joined: Nov 2016
Reputation:
0
Location: Grude || Mostar
|
RE: Čuvanje piva u bocama
Pozdrav ekipa,
Jučer sam flaširao IPA koji sam pravio prije nekih dvadesetak dana.
Temperatura fermentacije mi je većinom bila oko 16 stupnjeva, s tim da je zadnjih par dana znala doći i na 18, ali mislim svakako da je tada stala fermentacija.
Temperatura piva prilikom dodavanja šećera bila je 16 stupnjeva,
E sada. Ovu turu pive sam za razliku od prošle odmah skladištio u podrum a fermentacija mi je bila u drugoj prostoriji koja je mrvicu toplija od podruma. Međutim događa mi se da mi i u podrumu oko podne bude temperatura oko 17.5-18 stupnjeva, dok navečer bude za 2-2.5 stupnja manja.
Sad ne znam da li su te varijacije od tih 2 stupnja veliki problem? Ili da provjerim negdje gdje imam konstantniju temperaturu?
Hvala na savjetu. (još sam početnik )
|
|
|
majoantić
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 6
Joined: Nov 2016
Reputation:
0
Location: Grude || Mostar
|
RE: Čuvanje piva u bocama
Aha, ja sam mislio da treba prvih tjedan-dva držati pivo na temperaturi na kojoj je bila fermentacija, pa sam mislio da je ova varijacija problem.
Nije meni problem nju skladištiti na toplije ali sam mislio da bi od toga bilo više štete, pa sam zato gledao u podrumu dje je oko 15-16 jer mi je na toj temp fermentacija bila nego u ovoj drugoj prostoriji gdje je oko 18-19.
Znači nije problem na većim temperaturama ih čuvati. Tj. sobnima?
|
|
|