RE: Nestašica američkog hmelja.
(28.05.2014, 06:52 )Rodney Wrote: Niš vi niste kidnapovali, samo nastavite Slažem se i sa jednim i sa drugim, tako da je zanimljivo.
U prilog Mangetovoj tezi ide tekst iz NYT. Jednostavno, uz toliki rast populacije, i uz toliku promjenu klime, modifikacije ovog ili onog sjemena su potrebne.
Obzirom da je i u pivarstvu potražnja sve veća i veća logično je i da ta genetska industrija počne raditi sa hmeljom ili kvascima.
ajd uz tvoje dopuštenje onda.
ja lično podržavam sva unaprijeđenja biljnog i životinjskog svijeta koja će doprinositi razvoju čovječanstva, pa tako i selektivni uzgoj kojim će se poboljšati karakteristike, posebno onih vrsta koje nam služe za prehranu, u što spada i ovaj kvasac iz tvog teksta. svakome ko radi naučno i praktično na tome skidam kapu i klanjam se do poda. nigdje nisam rekao da sam protiv toga. s tim da naglašavam da smatram da nijedna država, a kamoli kompanija ili pojedinac smije imati ekskluzivno pravo na uzgoj, manipulaciju i prodaju biljnih i životinjskih vrsta, a posebno onih koje su krucijalne za preživljavanje ljudi - kukuruz, soja, riža itd.
da se mene pita, svaka nova aktivnost na tom polju morala bi ne neki način biti u sprezi sa UN-om kao supervizorom. pravo na sjemenke bih stavio rame uz rame sa pravom čovjeka na pitku vodu, zrak i ostala osnovna ljudska prava.
Imam osjećaj da neki ne razumiju instituciju patenta i kakva prava korisnik patenta ima. Također, da bi se nešto patentiralo, mora se prvo imati izum. Ja selektivno uzgojenu biljku koja je dobila određene karakteristike kroz taj selektivni uzgoj ne smatram izumom. Izum je točak, na primjer, radio prijemnik i odašiljač, cd player i slično
Biljka je uzeta iz prirode i po mom mišljenju niko ne bi smio imati ekskluzivno pravo na uzgoj bilo koje vrste ili sorte jer taj princip se kosi sa zdravim razumom.
Svi koji učestvuju u razvoju sorti treba da budu nagrađeni za svoj rad, ali po mom mišljenju, ne kroz instituciju patenta jer institucija patenta omogućava previše slobode i zakulisne zloupotrebe na primjer na način da onaj koji drži patent lobira kod industrijalaca da na tržištu traže njegovu sortu. Kreiranjem takve lažne potražnje, farmeri su prisiljeni kupovati samo od vlasnika patenta koji ostvaruje ekstra profit i to po cijeni i ostalim uslovima koji njemu odgovaraju. To na kraju krajeva nije ni slobodno tržište kojem (valjda) težimo.
Sinoć sam napisao pa izbrisao: Meni je instinktivno kao čovjeku neshvatljivo, neprihvatljivo, neprirodno i nelogično da se vrsta biljke ili životinje ili određena varijacija te vrste mogu naći u privatnom vlasništvu kompanije ili pojedinca ili instituta i da taj pojedinac može uslovljavati korištenje i uzgoj te biljke ili životinje drugim ljudima. Posebno u uslovima vladavine kapitala, a u socijalističkim sistemima uređenja i nekako bih shvatio.
Znači pitanje je u rangu abortus, eutanazija, gej itd, a priznajem da me bode toliko da se ne mogu suzdržati da ne odgovorim i imam osjećaj pobio bi se u kafani oko ovoga. Vruća tema