RE: All Grain vs. Ekstrakt
This post was last modified: 03.02.2015, 07:09 by Rodney.
(03.02.2015, 06:17 )pivska mušica Wrote: Pa ti da ovo ne vidiš kao frakcije ne bi ni otvorio temu Ja ovo prvi put čujem, pa se zato zajebavam s tim frakcijama, ne znam šta bih ti napisao. Nikad na forumu nije pokrenuta tema u vezi toga, niti je iko vidio to kao problem. Posebno ja. Nigdje veze da neko mrzi nešto, al baš. Posebno pivo. Pa taman bio to i Heineken (kad bolje nema) a kamoli bilo kakvo domaće pivo. A posebno nigdje veze da sam ja pobornik nekih frakcija
Koliko se ti zajebaješ, toliko i ja.
Naravno da nije nikada pokrenuta, pa je zato i pokrenuh, da se raspravi šta se ima raspraviti i da se donese konačni zaključak da je riječ o dvije metode, a ne dva različita svijeta.
Quote:Problem je zapravo u perspektivama. Ti imas jednu skroz drugu perspektivu i iz drugog ugla posmatras stvari.
Pa naravno da je uvijek stvar u perspektivama. Ja svoju drage volje razjasnih.
Quote:Ja cu i dalje svakom pocetniku u BiH preporuciti da ne poČinje sa ekstraktom. Zasto? Zato sto tačno znam sta u Bosni moze ocekivati neko ko udje u pivarenje kao hobi. Tacno znam sva mjesta gdje se mogu kupiti sirovine, oprema, znam cijene, znam jednostavno taj cijeli put od pocetka do kraja na pamet i pratim ga od samog pocetka. Sigurno pola aktivnih ljudi s ovog foruma je sa mnom skuhalo prvo pivo, odnosno ja sam se ponudio da budem tu i da malo objasnim za pocetak sta i kako. Hocu da kazem da poznajem u srž cijelu tu, ajde, mozemo je vec nazvati scenom u BiH. Prije svega, ekstrakt nije dostupan u Bosni, a sve i da je dostupan, cijena 23 litre piva iz gotovog kita je jednaka cca 70-100l piva napravljenog all grainom. Ljudi nemaju love. To je jedna jako bitna stvar u cijeloj priči.
Ja sam ponovio par puta da ekstrakt košta više, puno više, ali sam i ponovio da su se javljali ljudi koji već imaju ekstrakt pa se mnogi postaviše prema njima kao da su s Marsa pali.
Ja prvi kada sam se javio tek na forum, u to vrijeme sam radio isključivo ekstrakt i reakcija je bila "pih čuj ekstrakt".
Quote:Niko nikada nije rekao da je ekstrakt puno lošiji od all graina niti je nipodaštavao ekstrakt kao takav, nego jednostavno neisplativost i odnos uloženog i dobijenog sa ekstraktom u suprotnosti sa uloženim i dobijenim sa all grainom.
Nažalost jeste, više puta je ponovljeno da je prava piva ona koja je rađena all grainom. Za cijenu se slažem, ali cijena materijala koja je veća u odnosu na all grain se nadomjesti cijenom opreme. Oprema za all grain košta više. I ne vidim ništa sporno da neko krene sa ekstraktom.
Quote:Druga stvar, meni lično pivo kao takvo ne predstavlja cilj u ovom hobiju. Pivo je samo (jako dobar) rezultat. Cilj je konstantno usavršavanje i jednostavno bavljenje i proučavanje ovoga svega. Meni je zadovoljstvo baviti se stvarima detaljno i imati hobi koji mi omogućava da ti nikad ne moze dosaditi, i meni je zadovoljstvo biti maksimalno posvećen ovome svemu. Dakle, početi od kreiranja recepta koje nerijetko traje danima unaprijed, odabira sladova, mljevenja sladova, ukomljavanja koje je jedan od najbitnijih dijelova procesa i tako dalje, sve do kraja. Pa nisam ja nikoga vukao za rukav i govorio nemojte ljudi ekstrakt. Mene pitali, ja odgovorio šta mislim na osnovu svog iskustva, a internet je ogroman. Nije ovo jedini izvor informacija. Uostalom, evo lijepo da i ti dajes svoje argumente za korištenje ekstrakta koje niko nikad nije ni pokusao da pobije. Jer evo šta sam ja napisao u FAQ sekciji u vezi toga:
Naravno Mušice, ali tvoj način nije ispravan, kao što nije ni ekstrakt. Ne postoji ispravno, nego samo način.
Ja nigdje nisam rekao šta bi ti trebao govoriti, već samo velim da se ne osuđuje one koji rade ekstrakt.
Quote:Ja sam sveukupno skuhao nekih 7 piva od ekstrakta. Plaćao sam dostavu duplo više nego same konzerve. I jednostavno nikakvog zadovoljstva nemam u tome da pomijesam kit sa vodom i ubacim kvasac, a posebno ne tolike pare trošiti. To je moj stav. A ko voli neka izvoli i neka plaća toliko i pravi piva od ekstrakta.
Poštujem, ali svako raspolaže svojim novcem kako umije i hoće. Ako neko hoće da potroši 500 maraka na ekstrakte, neka troši.
Quote:Što se tiče toga je li bolji ili lošiji, to nikada niko nije ni spomenuo. Radi se o tome da si sa ekstraktom ograničen na par stilova koji mogu dobro ispasti, a to su APA, IPA, a i sam si ih dodatno zahmeljavao - zašto? Osim toga jos eventualno stout.
Stout nisam probao sa ekstraktom, ali sam probao od ljudi koji su pravili i dobro je. Što se tiče stilova, širenjem globalne pivovizacije, i ekstrakt je u široj i boljoj ponudi. Samo Coopers nudi 19 različitih stilova. Od IPA, APA, preko ESB-a, Lagera, Stouta, WiesBiera, Dark Ale, Gingera i čega sve ne.
Quote:Evo napravi dobar altbier, napravi dobar roggen, napravi dobar hefeweizen ili dunkel, napravi dobar witbier, napravi dobar BPA, quad, kolsch, češke pilsnere itd...piva koja najčešće zahtjevaju step mash ili dekokciju i sl... Nema šanse bez minimalno partial masha.
Već sam ranije pomenuo da određene stilove je najbolje raditi all grainom. Nigdje nisam naveo da je ekstrakt potpuna zamjena, jer da je tako - all grain onda ne bi ni postojao. Ne znam da li navedeni imaju u ekstraktu, ali ako ih i nema, pojavit će se sigurno.
Quote:Osim toga meni je pola piva eksperimentalnih i volim da isprobavam i mijenjam tehnike, da mijenjam temperature ukomljavanja i sastojke, volim da eksperimentiram sa razlicitim sladovima i proizvođačima sladova i jednostavno da se zajebavam s tim svim. U konačnici to vodi do sticanja vise iskustva, a samim tim i puno boljih piva. To ništa ne mogu s ekstraktom.
...isto tako sam rekao da ne postoji osoba koja zaglavi u ekstraktu potpuno. Svi pređu ili rade all grain uporedo. Tako da svi koji rade pivo vole eksperimentišu. Tebi jasno uvijek uspije, ali mi te ostali, ako ništa pratimo korak iza
Quote:Uostalom jesi li nekada pokušao skuhati nešto drugo osim APA, IPA i Stouta sa ekstraktom?
Jesam Weiss i bio je dobar.
Quote:Ako odes u bilo koju pivarsku zemlju (Belgiju, Njemačku, Češku, Englesku) i sjedneš sa home brewerima, svi će ti ovo isto reći i svugdje se preferira (vise cijeni) all grain, pa čak i u SAD-u u zadnjih 5-6 godina. Ne misli se da se više cijeni pivo napravljeno all grainom, nego se cijeni više kad neko upozna detaljno proces i u stanju je razumijeti sta se desava u komini i kako da to iskoristi da bi unaprijedio ili usmjerio pivo u odredjenom smjeru.
Ja te dileme nemam. Svakako da je all grain prvi, ali ja homebrewera što znam, slabo ko ima problem sa ekstraktom. Svi gledaju da naprave što bolja piva, ovako ili onako.
Quote:Niko ne kaže da je on lošiji ili bolji, nego da imaš puno više mogućnosti i cijela stvar je puno zanimljivija.
Jebemu sad, pa ti sad meni ko početniku. Naravno da imaš više mogućnosti i da je zanimljivije imati kontrolu nad cijelim procesom, ali nije pogrešno imati i manjak kontrole.
Quote: Može se pricati i o tome zašto je sladovina iz komine od svježeg slada bolja od one iz ekstrakta u pogledu fermentabilnosti i okusa. Proces dehidracije sladovine prilikom proizvodnje ekstrakta se odvija uz ukuhavanje sladovine u vakumu, a tu je, bez obzira na to sto je tačka ključanja u vakumu dosta niža od one u normalnim okolnostima, neminovna dodatna karamelizacija i dekstrinizacija što stvara manje fermentabilne sladovine. Jesi li ikada dobio APA ili IPA od ekstrakta sa 83-85% atenuacije? Teško da to mozes dobiti sa ekstraktom bez dodavanja dekstroze ili saharoze, pa tu dolazimo do jos jedne jako loše stvari, a to je da se dosta tih kitova prodaje sa par kila saharoze koja se kao treba dodati u pivo da se napuca OG i početnik misli da je to normalno.
Dekstroza rijetko dolazi pored konzervi, ali je preporučuju da je uzmeš. Dakle ne moraš. Možeš drugačije da eksperimentiraš, bez dekstroze.
Quote:A to da neko drvlje i kamenje baca na ekstrakt to jednostavno nije istina. Ja ljudima dajem savjet na osnovu svog iskustva zato jer smatram da će puno bolje napredovati i biti zadovoljniji ako se odluce na all grain metodu. Ko hoće da prihvati može, ko neće ne mora. Tto ja iz svog iskustva, ali na kraju krajeva, ne znam zasto bih ja bio bitan. Ima izvora koliko hoces po internetu.
Niko nije rekao da neće, ali da će se zajebati jer će raditi ekstrakt, nije istina. Nije loše ni drugima prepustiti da steknu iskustvo. Ti meni možeš crtati 80x stvari o kvascu ili ph vrijednostima, ali ja ću ih najbolje naučiti sam, na svojim greškama. Vjerujem da se tu slažemo, i zato velim da ne vidim ništa pogrešno u ekstraktu. Neka ljudi probaju.
(03.02.2015, 07:03 )Pivdzija Wrote: iskali ste i psihologa i frojda, evo vam ga:
svi vi imate sindrom malih čuna pa skrećete pažnju na druge stvari, zato: RDWHAHB
To Junže!