Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Flasiranje
FashDeLaFash Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Flasiranje
PROBLEM SA ZATVARACICOM!

Drugari, posto imam neverovatni, twilight zone Huh problem sa dolaskom bottling stick-a iz UK-a, odlucio sam da ipak idem na crevo varijantu, posto mi pivo navrsava mesec dana, sve vreme u primaru.

I kada sam juce isprobao zatvaracicu, uvideo sam da ne zatvara bash najbolje. DOle su fotografije tipa zatvarachice (koja je za 7e skuplja od one crvene dvoruchne) i ilustracija zatvaranja na dva tipa boce.

Glavni mi problem predstavlja (mozda se tripujem) to sto krunica nije potpuno prilegla za bocni deo grlicja...

Razmisljao sam da uzmem pivo, da ga otvorim i odmah zatvorim ovom zatvaracicom i testiram...Znam da cu smanjiti pritisak koji je u originalnoj boci, al jbg.

Inace, ako ne valja planiram da je vratim i uzmem onu jeftiniju dvorucnu koju vidim da vecina koristi. ALI NISTA NE MOGU PRE UTORKA, JER SE U PONEDELJAK NE RADI ZBOG BOZICA.

Angry

Aj dajte neke komentare i eventualno neki predlog za proveru, jer ne bih da karbonizujem, pa da onda krene iskakanje piva iz boca. drunk
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ne izgleda OK - ova krunica od čepa bi trebala biti skroz stisnuta okolo grlića flaše. možda da probaš jače stisnuti. ja samo znam jednu stvar postoje dvije veličine čepova - 23mm i 26mm.

nisam 100% siguran koja je standardna veličina, da li ova od 23 ili 26 mm, ali ako je standard 23mm, a ti si kupio čepilicu za 26, ili si uzeo veće čepove od standardnih. onda bi moglo biti do toga. mada čisto sumnjam da je ovo slučaj, ali eto.... palo mi je na pamet.

da li si siguran da pravilno rukuješ čepilicom? trebao si uzeti onu 'leptir' čepilicu, jebi ga!
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
FashDeLaFash Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

cepilica je napravljena za najveceg retarda na planeti
i funkcionise na najprostijem sistemu poluge.
tako da nema sta da se pogresi.
a pritiskao sam najjace sto mogu.

promer zatvaraca je 26.

nista, cekam do utorka, pa menjam tada...
nadam se da ce do tada pivce izdrzati.
:s

jbg, losha mi je karma pivarska ochigledno.
al ne odustajem!
Big Grindrinking-beer
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Poz,

evo veceras sam flasirao schwartz beer. Ne znam zasto je otisao tako nisko. FG je 1004, kvasac je tokom fermentacije radio kao lud. Probao sam uzorak i cini mi se da nije puno gorak, ali se osjeti suhoca. Nisam siguran kako bi ovo pivo trebalo da izgleda. Jel ovaj recept radjen po uzoru na neko komercijalno pivo?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

stvarno je nisko otišlo.... razlog može biti mnogo toga. temperatura ukomljavanja, vrsta kvasca, aeracija, profil vode itd.... ali to je pre-pre-nisko za schwarzbier.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

evo flaširano danas 70 litara piva. crknut sam Big Grin

Attached Files Thumbnail(s)

Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Sta si flasirao?
Svaka cast. ja crknem sa 50 flasa. Mogu misliti tek 70 litara.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ne pitaj, sav sam se ukočio Smile uglavnom, flaširao sam 50 litara altbiera koji je ispao stvarno iznad svih očekivanja, fantastično pivo, lagerovano, ko med.

a 20 litara je za takmičenje po 10 litara APA i American stout. Sa APA sam prezadovoljan, ali stout ne znam ni da li ću prijaviti. nije mi ispao po volji, prvi put sam koristio cold steeping tehniku iz knjige Gordona Stronga za taj stout i mislim da to više neću ponoviti....
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Interesantno mi je to sto kazes recimo za altbier da ti je ispao iznad ocekivanja, a tek si ga flasirao. Jos na nekim forumima sam nasao da ljudi kazu da im je pivo super ispalo kad su ga probali na dan flasiranja.

Kod mene se desava da mi se do sada ni jedno moje pivo nije svidjelo toliko da bih rekao da je dobro kad bih uzeo uzorak na dan flasiranja. Tek nakon neke 2 sedmice u flasama dobije ono nesto, nakon cega mogu reci da je pivo ispalo super. Zaista se u te dvije sedmice u flasama okus totalno promijeni, dobije na gorcini, gaziranost puno doprinese...

Kako uspijes na pivu sa flat okusom procijeniti kako je ispalo?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pa skuhanih dosta tura, godinama se već bavim ovim i jednostavno mogu po uzorku skontati kakvo će biti pivo. Smile

a na počecima sam dolazio u iskušenje da prospem piva kod flaširanja nakon probavanja tog uzorka.... Smile piva koja su poslije dozrijevala u odlična piva....
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

To je odgovor kojem sam se nadao. Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(06.02.2013, 05:05 )pivska mušica Wrote: evo flaširano danas 70 litara piva. crknut sam Big Grin

svaka čast. pravi posao Big Grin baš ih je dobro vidjeti beer
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools