Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Flasiranje
paulaner Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Flasiranje
(06.02.2013, 05:05 )pivska mušica Wrote: evo flaširano danas 70 litara piva. crknut sam Big Grin

Golemo...Svaka čast stvarno,koliko ti je trebalo vremena za 70L ?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

trebalo mi je nekih 3,5 sata, ali imao sam tri različita piva pa je najviše vremena oduzelo tri posebna pretakanja, sa pranjem i dezinfekcijom bottling bucketa između svakog. da je bilo u komadu, puno brže bi to bilo....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

Koliko dugo da drzim pivo na 22 stepena, problem mi je sa prostorom u komori. Mislim da prebacim u podrum gdje je temperatura iznad 15
stepeni. Vec je pivo 7 dana na 22 stepena, koliko jos da ga drzim na toj temp. :-/
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

dovoljno je to da ga sad prebaciš, ako je sigurno iznad 15 u podrumu.
Find Odgovori
Fix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Jučer sam flaširao american amber ale, 38 litara. U pivo sam dodao 266g rastopljenog šečera (7g po litri). Pivo sad stoji na 20°C. Evo i par slika:

brew tree
[Image: p3100008.jpg]

auto siphon
[Image: p3100011.jpg]

punjenje sa bottling stickom
[Image: p3100010y.jpg]

čepilica
[Image: p3100012.jpg]

začepljena boca
[Image: p3100013.jpg]

gajbe spremne za odležavanje
[Image: p3100014s.jpg]
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

odlično! kako ti je širok tako taj bottling stick? jesi ti to pravio sam ili original kupio?

e još ti samo fali vinator da ga navrneš gore na ovo drvce i onda to ide jako brzo. javi kakvo je pivo ispalo Smile
Find Odgovori
Fix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

bottling stick sam uzeo na ebayu : link, šitok je 1/2'' kao i auto siphon pa ih spojim istim crijevom i tako punim boce.
Boce sam sanirao tako da stavim star san u ovu prskalicu koja je na slici i onda ju napumpam. Ona je pod tlakom tako da netrebam stalno stiskat da šprica kao onu običnu, nego samo držim i ona šprica. Za 80 boca mi je trebalo oko 30 min. Vinatorom bi to išlo brže ali mislim da je i ovo ok za sada. Sljedeća investicija mi je veći mash tun tako da će vinator morat malo pričekat.
[Image: prskalica_sani_2l.jpg]

pivo ću probat za nekih 7 dana pa javim kako je ispalo, znam da bi trebalo duže odležat ali več sad znam da neču izdržat toliko Big Grin
Find Odgovori
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Prije pet dana sam flaširao Belgian pale ale, FG 1010, kvasac T-58, temperatura komore 20C°, dodao šećer 8g/L
Sinoć vidim 4 flaše pukle. Huh Jutros sa bio odlučio da ispuštam zrak iz njih, ali tom prilikom sam vidio i sjetio se da sam pri punjenju nekoliko zadnjih flaša punio skroz do vrha. Zatekao sam još 3 tako prepunjene flaše i popio ih za svaki slučaj Big Grin.
Moja pretpostavka bit' će da je pucanje zbog tih prekomjernih punjenja bez imalo zraka.
Srećom preostalih 30 flaša je normalno napunjeno i nadam se da će tako istrajati.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ne bi trebalo biti radi toga ako si precizno odmjerio 8g šećera po litru. prazan prostor između čepa i piva djeluje kao amortizer, to je istina, ali sa 8 g po litru svakako ne bi smjelo dolaziti do pucanja.

na koji način si dodao šećer? da li si siguran da je pivo odfermentiralo do kraja? T-58 kao i većina belgijskih kvasaca ima poprilično veću atenuaciju od klasičnih kvasaca tako da je vrlo lako moguće da je to moglo ići još niže ispod 1.010....

najvažnije pitanje je da li si dodavao šećer u receptu prilikom kuhanja piva?
Find Odgovori
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Izvinjavam se, pogriješio sam (u zadnje vrijeme me pamćenje zabrinjava).
U pitanju je Engleski biter sa S-04.
Ostali parametri su kako sam naveo u prethodnom postu.
Ovo mi je bilo treće kuhanje Eng. bit.. Prethodna dva kuhanja pri startovanju kvasca sam prokuhao 1 dL vode i dodao kašiku šećera.
Fg 18d i 21d u oba fermentora su bili 1.010

Razliku koju sam napravio u ovom zadnjem kuhanju ću sada opisati:
Odmah da kažem, kuhao sam sa društvom i bili smo pod dejstvom alkohola i to je prva greška.
Druga greška je da sam uzorak sa kojim sam mjerio Og iskoristio za startanje kvasca, jer nisam imao kuhalo za vodu.
Treća greška je što sam nakon sipanja kvasca u 22C° kuhane sladovine, komoru ostavio otvorenu, čekajući da se spusti na 17C° i tako zaboravio. Ujutro imam šta viditi, temperatura se spustila na 10C°.
Četvrta greška i razlika je što sam tih nekoliko flaša prepunio do vrha.
I peta greška je što sam što sam izmjerio Fg 18d, ali nisam pred flaširanje, jer sam pretpostavljao da nema potrebe, zato što je u prethodna dva kuhanja nije bilo padova.

Tako da je to moje pitanje, šta može biti uzrok od svega ovoga da je došlo do pucanja tih flaša, a javit ću dali će nastaviti.
Sve u svemu 5 dana od flaširanja, zadovoljan sam sa razvojem ukusa.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ovako, sve ovo što si nabrojao ne može biti razlog za pucanje flaša. inače samo su dva moguća razloga - ili si pretjerao sa šećerom, ili pivo nije odfermentiralo do kraja. naravno moguća je i kombinacija ova oba.

kakva je sad situacija, je li još flaša popucalo?

inače, nevezano za temu - kad startaš, kako ti kažeš, kvasac, nemoj dodavati šećer. to ti može samo naškoditi pivu. suhi kvasac se samo rehidrira u sterilnoj vodi na temperaturi od cca. 27°C. stanica kvasca u prvim minutama rehidracije ne može kontrolirati šta prolazi kroz staničnu membranu, tako da šećer ulazi direktno u stanice i oštećuje ih ili potpuno uništava. na taj način gubiš popriličan broj stanica kvasca.
Find Odgovori
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Sada nema problema. Dakle samo su popucale prepune flaše.
Moguće da je jači pritisak nego što bi trebao biti, pa ću provjeriti tačnost vage.

Hvala na savjetu za kvasac, neko je ranije u tutorijalu za kuhanje Eng. bitter naveo da ide kašika šećera, pa otuda taj postupak.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools