danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
|
RE: U vezi tocionika
(26.04.2017, 08:37 )zlimfur Wrote: što bi rekli, da ne otvaram novu temu u vezi točionika, a moglo bi biti korisno i za ostale koji se bave sličnim pitanjima.
kontamo da nabavimo jedan točionik, da nas trojica imamo svoj. s obzirom da tu imam nula iskustva, na šta bi trebalo paziti i kakav da uzmemo? jedina osobina koju mora imati je da se može prevući običnim autom, znači da nije nešto glomazno, da svaki put kad ga mičemo, moramo imati kombi..
Najbolje bi bilo kada bi mogli nabaviti one sa suhim hladjenjem, kao što imaju rafter i gogi. Lagani su, komapaktni a jednako efikasni. Naravno nešto su i skuplji nego oni sa vodenim hladjenjem.
Što se tiče dimentizija nisu oni sami po sebi nešto preveliki, nego im obično raja napravi takva postolja da nisu za micanja. Naravno i za to postoji rješenje, mogao si vidjeti kod mangea, beerokrate i kod mene kako smo to riješili.
|
|
|
Beerokrata
1.040 OG, 3,92% ABV
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
|
This post was last modified: 26.04.2017, 03:39 by danny_boy.
(26.04.2017, 03:05 )mange_tout! Wrote: Iskreni, ja nešto nisam oduševljen ovim točionikom na suho hlađenje. imam osjećaj da pive više pjene na njemu nego na ovome klasičnome. to sam upratio u visokom, splitu i sada na festivalu. to je moj neki dojam. prednost mu je što ga možeš lako prenijeti, i što odmah hladi pivu. kod @dasbiera je odličan točionik bio. mali na vodeno hlađenje.
Ne pjeni sigurno radi točionika. Imaš spirale unutra, na ulazu i izlazu i to je to. Princip je isti kao i kod onoga na vodeno hlađenje, jedina je razlika što se kod jednih spirala hladi vodom, a kod drugih zrakom.
Pjeni radi toga što zrak ulazi u sistem na spoju crijeva i spirale. Loši i stari john guest fittinzi su vjerovatni razlog.
Ipak je to Cornelius, i nema fule.
|
|
|
mange_tout!
Admin
|
(26.04.2017, 03:38 )danny_boy Wrote: (26.04.2017, 03:05 )mange_tout! Wrote: Iskreni, ja nešto nisam oduševljen ovim točionikom na suho hlađenje. imam osjećaj da pive više pjene na njemu nego na ovome klasičnome. to sam upratio u visokom, splitu i sada na festivalu. to je moj neki dojam. prednost mu je što ga možeš lako prenijeti, i što odmah hladi pivu. kod @dasbiera je odličan točionik bio. mali na vodeno hlađenje.
Ne pjeni sigurno radi točionika. Imaš spirale unutra, na ulazu i izlazu i to je to. Princip je isti kao i kod onoga na vodeno hlađenje, jedina je razlika što se kod jednih spirala hladi vodom, a kod drugih zrakom.
Pjeni radi toga što zrak ulazi u sistem na spoju crijeva i spirale. Loši i stari john guest fittinzi su vjerovatni razlog.
Ipak je to Cornelius, i nema fule.
Da, na to nisam pomislio. ali bez obzira kakvi su fitinzi kod nas nikada ne pjeni šalim se, ali učinilo mi se da bi moglo biti i do točionika. osjećaj me sigurno vara
U svakom slučaju onaj mi se svidio kod @das bier. ne znam kako je on radio
|
|
|
adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
|
(26.04.2017, 07:57 )zlimfur Wrote: Ima to i jednostavnije, gajbu pive u potok i dok se pozabavimo mezom, ono hladno ko punicin pogled..
Gledo sam ove sto drugari preporucuju, stvarno je dobra stvar. Jes da je malo skuplje. Valja trazit sponzora..
Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk
nEce pik slikE da mi učita,,pA cu viditi poSlijE kako izgleda.
-a nA Svu sreću imAmo mi u Srebreniku tih potoka, a i humanista, sponzora
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
|
MOže se naći ok aparat za 300-400km kompletan
Ili ako visiš svaki dan na piku onda ima i za 250
Ali generalno je priča, koliko para toliko i muzike.
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|