Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

U vezi tocionika
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: U vezi tocionika
(26.04.2017, 08:37 )zlimfur Wrote: što bi rekli, da ne otvaram novu temu u vezi točionika, a moglo bi biti korisno i za ostale koji se bave sličnim pitanjima.

kontamo da nabavimo jedan točionik, da nas trojica imamo svoj. s obzirom da tu imam nula iskustva, na šta bi trebalo paziti i kakav da uzmemo? jedina osobina koju mora imati je da se može prevući običnim autom, znači da nije nešto glomazno, da svaki put kad ga mičemo, moramo imati kombi..

Najbolje bi bilo kada bi mogli nabaviti one sa suhim hladjenjem, kao što imaju rafter i gogi. Lagani su, komapaktni a jednako efikasni. Naravno nešto su i skuplji nego oni sa vodenim hladjenjem.

Što se tiče dimentizija nisu oni sami po sebi nešto preveliki, nego im obično raja napravi takva postolja da nisu za micanja. Naravno i za to postoji rješenje, mogao si vidjeti kod mangea, beerokrate i kod mene kako smo to riješili.
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

jel ima mozda na piku primjer jednog takvog sa suhim hladjenjem?
WWW Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Ovako nešto...
https://www.olx.ba/artikal/15093814/apar...enje-piva/
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(26.04.2017, 10:04 )Beerokrata Wrote: Ovako nešto...
https://www.olx.ba/artikal/15093814/apar...enje-piva/

Ovi su odlični, nema šta. Ko može, neće pogriješiti. Naravno treba isprobati sve kako radi.
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

Iskreni, ja nešto nisam oduševljen ovim točionikom na suho hlađenje. imam osjećaj da pive više pjene na njemu nego na ovome klasičnome. to sam upratio u visokom, splitu i sada na festivalu. to je moj neki dojam. prednost mu je što ga možeš lako prenijeti, i što odmah hladi pivu. kod @dasbiera je odličan točionik bio. mali na vodeno hlađenje.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 26.04.2017, 03:39 by danny_boy.
(26.04.2017, 03:05 )mange_tout! Wrote: Iskreni, ja nešto nisam oduševljen ovim točionikom na suho hlađenje. imam osjećaj da pive više pjene na njemu nego na ovome klasičnome. to sam upratio u visokom, splitu i sada na festivalu. to je moj neki dojam. prednost mu je što ga možeš lako prenijeti, i što odmah hladi pivu. kod @dasbiera je odličan točionik bio. mali na vodeno hlađenje.

Ne pjeni sigurno radi točionika. Imaš spirale unutra, na ulazu i izlazu i to je to. Princip je isti kao i kod onoga na vodeno hlađenje, jedina je razlika što se kod jednih spirala hladi vodom, a kod drugih zrakom.

Pjeni radi toga što zrak ulazi u sistem na spoju crijeva i spirale. Loši i stari john guest fittinzi su vjerovatni razlog.

Ipak je to Cornelius, i nema fule.
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(26.04.2017, 03:38 )danny_boy Wrote:
(26.04.2017, 03:05 )mange_tout! Wrote: Iskreni, ja nešto nisam oduševljen ovim točionikom na suho hlađenje. imam osjećaj da pive više pjene na njemu nego na ovome klasičnome. to sam upratio u visokom, splitu i sada na festivalu. to je moj neki dojam. prednost mu je što ga možeš lako prenijeti, i što odmah hladi pivu. kod @dasbiera je odličan točionik bio. mali na vodeno hlađenje.

Ne pjeni sigurno radi točionika. Imaš spirale unutra, na ulazu i izlazu i to je to. Princip je isti kao i kod onoga na vodeno hlađenje, jedina je razlika što se kod jednih spirala hladi vodom, a kod drugih zrakom.

Pjeni radi toga što zrak ulazi u sistem na spoju crijeva i spirale. Loši i stari john guest fittinzi su vjerovatni razlog.

Ipak je to Cornelius, i nema fule.

Da, na to nisam pomislio. ali bez obzira kakvi su fitinzi kod nas nikada ne pjeni Big Grin šalim se, ali učinilo mi se da bi moglo biti i do točionika. osjećaj me sigurno vara Big Grin

U svakom slučaju onaj mi se svidio kod @das bier. ne znam kako je on radio
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 26.04.2017, 07:57 by adisrebrenik.
(26.04.2017, 09:20 )zlimfur Wrote: jel ima mozda na piku primjer jednog takvog sa suhim hladjenjem?

Dani ako bude točionik 850-1000 KM (a ne ono oko 300 plus boca)- bit ce nam haman nabAvit kakvog OBODINA starog pa počupat kompresor i isparivač i isparivač u jupolku kantu s jedne strane sa druge crijevo od pive namotat i kakvu česmu polovnu nAc i ožeŽiSmile

heheh
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ima to i jednostavnije, gajbu pive u potok i dok se pozabavimo mezom, ono hladno ko punicin pogled.. Wink

Gledo sam ove sto drugari preporucuju, stvarno je dobra stvar. Jes da je malo skuplje. Valja trazit sponzora.. Smile

Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk
WWW Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(26.04.2017, 07:57 )zlimfur Wrote: Ima to i jednostavnije, gajbu pive u potok i dok se pozabavimo mezom, ono hladno ko punicin pogled.. Wink

Gledo sam ove sto drugari preporucuju, stvarno je dobra stvar. Jes da je malo skuplje. Valja trazit sponzora.. Smile

Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk

nEce pik slikE da mi učita,,pA cu viditi poSlijE kako izgleda.
-a nA Svu sreću imAmo mi u Srebreniku tih potoka, a i humanista, sponzora Zivjeli
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(26.04.2017, 07:55 )adisrebrenik Wrote:
(26.04.2017, 09:20 )zlimfur Wrote: jel ima mozda na piku primjer jednog takvog sa suhim hladjenjem?

Dani ako bude točionik 850-1000 KM (a ne ono oko 300 plus boca)- bit ce nam haman nabAvit kakvog OBODINA starog pa počupat kompresor i isparivač i isparivač u jupolku kantu s jedne strane sa druge crijevo od pive namotat i kakvu česmu polovnu nAc i ožeŽiSmile

heheh
Do vas je koliko cete duboko zavuci ruku u dzep

Taj sa suhim hladjenjem je sminka prava, lako prenosiv sto bi se reklo "plug and play" sistem. Naravno da kosta.

E sad, ima i jeftinijih a dobrih - mislim na one sa vodenim hladjenjem. Samo su takvi sistemi malo "kabasti" i zahtjevniji za odrzavanje. Izmedju ostalog mora se praviti postolje za kobre. Zatim, dodavanje vode u hladnjak i njeno izbacivanje te ciscenje spirala su prica za sebe.
WWW Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

MOže se naći ok aparat za 300-400km kompletan
Ili ako visiš svaki dan na piku onda ima i za 250 Big Grin
Ali generalno je priča, koliko para toliko i muzike.
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools