danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Infekcija?
(27.05.2018, 08:57 )zlimfur Wrote: hajd dacu mu jos jednu sansu, prije nego ga proslijedim ocu za rakiju.
kako umotavas poklopac? da bude deblji, pa da malo teze nalegne na ivicu ili nesto drugo? on jeste labav kod mene. na ovom manjem fermentoru (od 35 litara) bolje dihtuje. na vecem se vrlo lako otvara. Ne umotavam poklopac nego preko cijelog fermentora prebacim vrecu za smece (novu naravno ). Ovo uradim odmah i to prije nego sve stavim na fermentaciju i to se ne dira nikako do pranja fermentora. Kada krene fermentacija, svakako se iznad piva formira sloj co2 i pivo je zasticeno.
Jos sta radim, preko pipe mora ici ona plasticna vrecica za zamrzivac (i ona nova naravno) a iza pipe je stegnem sa gumicom. Ovo je bitno da se ne bi uvuklo sta unutra, jer je zona osjetljiva. Naravno sve prethodno dobro poprskam starsanom. Kada uzimam uzorak, promijenom vrecicu, poprskam, natocim pivo, opet poprskam i vrecicu.
Sanjin je govorio da je imao neke infekcije kada je presao na inox ali sam ga pokusavao razuvjeriti da to nema nikave veze sa fementorom .
Ja sam u takvim fermentorima ofermentirao na desetine tura bez i najmanjeg problema. Kazem, samo jedna infekcija i to samo radi inficiranog startera.
|
|
|
bhgr1
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation:
2
Location: Gračanica
|
RE: Infekcija?
This post was last modified: 27.05.2018, 09:19 by bhgr1.
Ja sam poceo koristiti ovo cudo za pranje fermentora, crijeva, slavina, bottling sticka i slicnih stvari koje je tesko izribati.
Dobro skida prljavstinu i usput dezifikuje, a nije bas zeznuto kao NaOH. Napunim fermentor i dodam ovo cudo, ostavim 24 sata, i nema problema. Isto i sa slavinama, crijevima..
Moze se kupiti u poljoprivrednim apotekama.
Mana je da ga treba dobro isprati, smrdi na izosan.
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
|
|
|