Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Pa ne znam koliko može izaći od ovog slada koliko imam?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
može ti ispasti cca 20-22 l piva u fermentoru. koji ti je %AA kiselina za taj hmelj koji imaš?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Juče je skuvano prvo pivo. Zahvaljujem se svima na pomoći i savjetima, a posebno Mušici i Zisu. U prethodnim postovima su navedeni sastojci koje sam koristio, a pripremio sam po Zisovom receptu i Mušicinim instrukcijama.
Dakle, ukomio sam 4 kg pilsner i 1 kg Munich slada. Mušica mi je rekao da vodu ugrijem na 75 C. Tu sam odmah naletio na nepredviđeni problem, nekom novom može biti od koristi moj problem Smile. Termometar sam uzeo od kolege, zaista dobar termometar, provjeren i sertifikovan u nadležnoj ustanovi ( termometar se vidi na slici, sad je na fermentacionoj komori montiran). Kada sam ga stavio u vodu, počeo je da očitava vriojednost temp. uredno sve do 59.9 C a onda se na displeju pojavilo FF. Tek tada sam pogledao u specifikaciju termometra i vidio da mjeri u opsegu -20 do +60 C. Pošto sam kuvao na selu, nije bilo mogućnosti da idem ganjati drugi, ali smo na sreću našli dobar živin termometar koji sam sterilisao i nastavio sam sa njim mjerenje. Dakle, ugrijao sam 13,5 litara vode na 75 C i stavio u piknik frižider. Dodao sam zatim slad ( postavljam i sliku mljevenog slada da date mišljenje o granulaciji), promiješao i čekao sat vremena. Zatim sam pustio da slad istekne i dodao novih 17 litara vode zagrijane na 85 C. Od prve ture mi je izašlo 9,5 l sladovine a od druge 18,5 l. Sa cijeđenjem nisam imao nikakvih problema iako me je bilo strah da mi ono criejvo za vodu ne zaštopa.
Onda sam to stavio na vatru i kad je bacilo ključ, stavio sam 20 g hmelja, nakon 50 min. sam dodao još 20 g i nakon 55 min još 40 g hmelja. Skinuo sam sladovinu nakon 60 min kuvanja i stavio lonac u veliku posudu sa vodom radi hlađenja (još nemam spiralni bakreni hladnjak ), zatim sam nakon par minuta lonac prebacio u drugu veliku posudu sa vodom a u prvu nasuo novu hladnu vodu i tako nekoliko puta. Svo vrijeme u tim posudama su bile flaše sa ledom. Na 25 C sam ohladio tek za oko 30 min, i zatim sam odradio aeraciju sa bušilicom, dodao kvasac i ponovo bušilicom promiješao da se kvasac bolje pomiješa ( da li je to OK, da li je to pametno bilo da uradim?). Prije dodavanja kvasca sam uzeo uzorak i izmjerio OG i on iznosi 1.050. Dobio sam 21,5 l sladovine.
Sladovinu sam prevezao u stan i smjestio u fermentacionu komoru. Komoru sam napravio tako što sam uzeo veliku stiropornu kutiju u kojoj se prevoze lijekovi u hladnom režimu i koja je doista odličan termoizolator. Ustvari, ova kutija čak nije ni od stiropora napravljena već od neke mase koja podsjeća na pur-pjenu. Unutra sam ubacio par uložaka suvog leda koji dolazi uz te kutije i par flaša sa zaleđenom vodom. Nakon toga sam otišao na Beer fest Smile.
Kada sam se vratio, vidim da mi je temp. pala na 15,6 C pa sam izvadio par flaša i sad mi je temp. oko 19 C. Sondu od termometra sam prema Mušicinim uputstvima zalijepio na vanjski zid fermentacione posude. S vanjske strane je sonda izolovana spužvom za suđe, tako da priljubljena uz vanjski zid posude, treba da mjeri temperaturu sladovine koja se nalazi sa druge stane plastičnog zida. Još nikako ne vidim balončiće u vrenjači, kad god otvorim komoru. Da li voda u vrenjači treba stalno da ima balončiće ili ponekad, ili to tek nakon nekog vremena?
Molim za vaše sugestije vezane za kompletan proces. Posebno me zanima, da li je pogrešno što sam promiješao sladovinu nakon dodavanja kvasca, je li problem što mi je temp. u fermenatacionoj posudi bila par sati na oko 16 C i kada mogu očekivati balončiće u vrenjači?
                   
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
dobro si sve uradio. nisi samo napisao da ti je OG bio 1.050 što si meni rekao na telefon, a to je odlična efikasnost za prvo pivo (oko 80%). u principu nisi puno pogriješio što si promiješao nakon dodavanja kvasca, ali se to inače ne radi, posebno ako si samo dodao suh kvasac direktno u pivo, ali nema veze, nije to ništa.

što se tiče mjehurića u vrenjači, ako ti ova kanta pušta na poklopcu, onda ih nećeš nikako ni vidjeti. najbolji i najsigurniji znak fermentacije je da ti se stvorio 'kraeuzen' odnosno pjena na vrhu piva. možeš malo posvijetliti baterijom kroz tu kantu pa bi trebao vidjeti jedan obruč malo iznad same površine piva. samo ne otvaraj poklopac. ako si jučer kuhao danas bi do večeras već trebao imati aktivnu fermentaciju.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Mušice, nisam siguran da li mi kanta pušta na poklopcu, ali bar ću to pokušati da osvijetlim da vidim da li se pojavila pjena. Doduše, ja sam pjenu imao odmah nakon aeracije pošto sam baš dobro vrtio bušilicom sladovinu nakon hlađenja. Pretpostavljam da je ova pjena od fermentacije drugačija? Napisah gore da mi je OG 1,050 i da sam dobio 21,5 l piva nakon kuvanja. Šta znači efikasnost 80%, je li to softver preračunava?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Kanta ti skoro pa sigurno pusta tako da oko toga ne brines. Da, 'pjena' koja se stvori prilikom fermentacije je potpuno drugacija, radi se o kvascu koji se podigne na povrsinu piva. Sto se efikasnosti tice, nju izracunava softver, ali po vrlo jednostavnoj formuli je mozes i sam izracunati. Radi se o kolicini secera koji si uspio isprati iz slada u sladovinu izrazen u % od maksimalne moguce kolicine secera u sladu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
This post was last modified: 24.07.2013, 03:00 by Vuk.
Mušice,
sad je 4 dana od kuvanja piva. Gledao sam nakon 24 sata pomoću baterije i vidio krauzen na vrhu. Da li danas smijem malo otvoriti nakratko poklopac i pogledati šta se dešava ili je bolje da ništa ne diram? Termometar mi je, kako sam rekao, pričvršćen na spoljni zid posude za fermentaciju i izolovan spužvicom i prikazuje uglavnom od 17.5 do 18.5 C. Je li raspon temperature OK?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
ništa ne diraj sve je ok, a otvaranjem samo povećavaš rizik da će ti se pivo pokvariti. nema ništa zanimljivo unutra Smile temperatura ti je ok. pričekaj i na 19 dan uzmi prvi uzorak i provjeri koliki je FG.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Za moju pivu se malo-pomalo primiče i flaširanje. Pročitao sam postove vezano za flaširanje, i ovdje i na www.pivarstvo.info.
Od opreme koja mi fali, nešto ću zasad improvizovati a nešto kupiti. Valja li ova procedura koju sam planirao:
- kuvao sam pivu 22.7. i planiram izvaditi uzorak 5.9. i 8.9. i ako FG miruje, 8.9. bih i flaširao. Podiću fermentor na sto ujutro i sačekati sat-dva da se opet smiri (mada mislim da neće biti talasanja pošto mi se komora nalazi odmah do stola). Zatim pretačem u posudu iz koje ću pretakati u flaše. Pretakanje iz fermentora u tu posudu ću pomoću crijeva i slobodnog pada. Na crijevo ću naštiklati komad drugog crijeva i kad pivo krene, skinuti taj naštiklani dio. Koliko duboko da gurnem crijevo u pivo, a da ne dođem do taloga, je li to na osjećaj ili vizuelno, onoliko koliko se vidi kroz kantu?
Malo me muči ova druga posuda, to bi morala biti posuda sa pipom, a nigdje ne mogu da nađem plastičnu pipu. Ima li gdje da se kupi takva kanta sa pipom?
Nisam baš skontao šta su bottling-stick i vinator koji se spominju ovdje? Kako izgledaju i koja im je funkcija?
Pivo ću flaširati u flašice od nektar pive 0,33 - zelene. Nema smeđih. Čepilicu ću nabaviti ili pozajmiti.
Nakon toga ostavljam u podrum još 7 dana. Koja temperatura je poželjna za odležavajne u flašama. U podrumu mi je konstantna temp. oko 23 C. Treba li da stavljam u komoru i da smanjujem na 18-19 C ili može na 23?
Kako izgleda proces, fali li nešto?
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Ako si kuhao 22.07. onda možeš flaširati 12.08. komotno.
Botling stick ti je komad tvrdog plastičnog crijeva koji natakneš na pipu. Kad odvrneš pipu pivo dođe do dna tog sticka zatim uzmeš flašu i gurneš je do kraja BlushBig Grin i pivo počne teči a da ne pravi pjenu, pošto to nemaš. Kupi neko plastično bure sa pipom od 50l koje možeš na raznim mjestima kupiti, zatim kupi 20 cm silikonskog crijeva i prilikom punjenja ćeš morati non stop odrtat i zavrtat.

Vinator ti služi za ispiranje flaša, pošto i to nemaš. Kupi izosan, naspi u flaše koje češ koristiti vodu, dodaj u svaku flašu malo izosana, ostavi 20 minuta i isperi flaše.
za odležavanje ti je potrebno 15 dana a dva tri dana na 22 C. Ostalo niže.

Pozdrav Zivjeli
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
This post was last modified: 30.07.2013, 01:29 by Vuk.
(30.07.2013, 01:02 )djulba Wrote: Ako si kuhao 22.07. onda možeš flaširati 12.08. komotno.
Botling stick ti je komad tvrdog plastičnog crijeva koji natakneš na pipu. Kad odvrneš pipu pivo dođe do dna tog sticka zatim uzmeš flašu i gurneš je do kraja BlushBig Grin i pivo počne teči a da ne pravi pjenu, pošto to nemaš. Kupi neko plastično bure sa pipom od 50l koje možeš na raznim mjestima kupiti, zatim kupi 20 cm silikonskog crijeva i prilikom punjenja ćeš morati non stop odrtat i zavrtat.
Ako sam te dobro shvatio, sa bottling-stickom ne treba za svaku flašu odvrtati i zavrtati slavinu? Kako onda prekidaš točenje u flašu?
Što se tiče datuma, je li prerano 08.08.?
Je li ovo vinator? http://www.majstorzapivo.com/shop/steril...-za-flase/
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Uzvrnd bottling stick ima na dnu jedan mehanizam koji otvara dotok piva čim pritisneš dnom flaše, a čim otpustiš pritisak flašom mehanizam zatvara dotok piva tako da ne moraš odvrtati i zavrtati svaki put. Ovo s ovog linka nije pravi vinator, ali vjerujem da bi poslužilo solidno...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools