RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Juče je skuvano prvo pivo. Zahvaljujem se svima na pomoći i savjetima, a posebno Mušici i Zisu. U prethodnim postovima su navedeni sastojci koje sam koristio, a pripremio sam po Zisovom receptu i Mušicinim instrukcijama.
Dakle, ukomio sam 4 kg pilsner i 1 kg Munich slada. Mušica mi je rekao da vodu ugrijem na 75 C. Tu sam odmah naletio na nepredviđeni problem, nekom novom može biti od koristi moj problem
. Termometar sam uzeo od kolege, zaista dobar termometar, provjeren i sertifikovan u nadležnoj ustanovi ( termometar se vidi na slici, sad je na fermentacionoj komori montiran). Kada sam ga stavio u vodu, počeo je da očitava vriojednost temp. uredno sve do 59.9 C a onda se na displeju pojavilo FF. Tek tada sam pogledao u specifikaciju termometra i vidio da mjeri u opsegu -20 do +60 C. Pošto sam kuvao na selu, nije bilo mogućnosti da idem ganjati drugi, ali smo na sreću našli dobar živin termometar koji sam sterilisao i nastavio sam sa njim mjerenje. Dakle, ugrijao sam 13,5 litara vode na 75 C i stavio u piknik frižider. Dodao sam zatim slad ( postavljam i sliku mljevenog slada da date mišljenje o granulaciji), promiješao i čekao sat vremena. Zatim sam pustio da slad istekne i dodao novih 17 litara vode zagrijane na 85 C. Od prve ture mi je izašlo 9,5 l sladovine a od druge 18,5 l. Sa cijeđenjem nisam imao nikakvih problema iako me je bilo strah da mi ono criejvo za vodu ne zaštopa.
Onda sam to stavio na vatru i kad je bacilo ključ, stavio sam 20 g hmelja, nakon 50 min. sam dodao još 20 g i nakon 55 min još 40 g hmelja. Skinuo sam sladovinu nakon 60 min kuvanja i stavio lonac u veliku posudu sa vodom radi hlađenja (još nemam spiralni bakreni hladnjak ), zatim sam nakon par minuta lonac prebacio u drugu veliku posudu sa vodom a u prvu nasuo novu hladnu vodu i tako nekoliko puta. Svo vrijeme u tim posudama su bile flaše sa ledom. Na 25 C sam ohladio tek za oko 30 min, i zatim sam odradio aeraciju sa bušilicom, dodao kvasac i ponovo bušilicom promiješao da se kvasac bolje pomiješa ( da li je to OK, da li je to pametno bilo da uradim?). Prije dodavanja kvasca sam uzeo uzorak i izmjerio OG i on iznosi 1.050. Dobio sam 21,5 l sladovine.
Sladovinu sam prevezao u stan i smjestio u fermentacionu komoru. Komoru sam napravio tako što sam uzeo veliku stiropornu kutiju u kojoj se prevoze lijekovi u hladnom režimu i koja je doista odličan termoizolator. Ustvari, ova kutija čak nije ni od stiropora napravljena već od neke mase koja podsjeća na pur-pjenu. Unutra sam ubacio par uložaka suvog leda koji dolazi uz te kutije i par flaša sa zaleđenom vodom. Nakon toga sam otišao na Beer fest
.
Kada sam se vratio, vidim da mi je temp. pala na 15,6 C pa sam izvadio par flaša i sad mi je temp. oko 19 C. Sondu od termometra sam prema Mušicinim uputstvima zalijepio na vanjski zid fermentacione posude. S vanjske strane je sonda izolovana spužvom za suđe, tako da priljubljena uz vanjski zid posude, treba da mjeri temperaturu sladovine koja se nalazi sa druge stane plastičnog zida. Još nikako ne vidim balončiće u vrenjači, kad god otvorim komoru. Da li voda u vrenjači treba stalno da ima balončiće ili ponekad, ili to tek nakon nekog vremena?
Molim za vaše sugestije vezane za kompletan proces. Posebno me zanima, da li je pogrešno što sam promiješao sladovinu nakon dodavanja kvasca, je li problem što mi je temp. u fermenatacionoj posudi bila par sati na oko 16 C i kada mogu očekivati balončiće u vrenjači?