Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Flasiranje
civi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Flasiranje
šta mislite o ovome

http://sedexbrewing.com/

burence
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

malo skupo za čisto kozmetičke efekte Smile ali generalno ok. problem je što ne radi sa svim flašama. što je veće 'koljeno' izmedju grlica i tijela flase tu se vise kvasca zaglavi.... mada whirfloc ili irska mahovina isto rjesavaju stvar za puno manje para.

a u reklami za ovo kazu da se pivo na ovaj nacin moze piti iz flase - iskreno svoje domace pivo nikad ne bi pio iz flase. zamisli neki IPA pijes iz flase.... uzas.... Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Alivio Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(26.04.2013, 08:46 )medo Wrote: Pitanje,

da li je neko koristio pivske boce koje su originalno imale čep koji se odvrće...
znate već one male boce od nekih 0,33 l flašica piva, kod njih je malo drugačiji završetak grlića gore na vrhu gdje dolazi čep....
dakle, da li se one mogu čepirati istim čepovima i na isti način kao ove normalne polovke, da li će začepiti kako treba ? ... Wink

živ... živ... Zivjeli
Malo zakašnjeli odgovor ali za sve one koje zanima ..
Da, mogu se koristiti tvist off boce sa njihovim originalnim čepovima .
Čak sam par puta koristio iste boce i čepove dok ih nisam razdjelio -naravno pune .
Premale su mi bile te boce od 0,33L ..
Ma nisu premale već predugo traje dok isflaširaš dvadesetak litara piva ..
Jedini štos je u tome da čepove morate zavrtati sa krpom u ruci jer golom rukom neide ..Zivjeli
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

(28.11.2013, 08:21 )Alivio Wrote:
(26.04.2013, 08:46 )medo Wrote: Pitanje,

da li je neko koristio pivske boce koje su originalno imale čep koji se odvrće...
znate već one male boce od nekih 0,33 l flašica piva, kod njih je malo drugačiji završetak grlića gore na vrhu gdje dolazi čep....
dakle, da li se one mogu čepirati istim čepovima i na isti način kao ove normalne polovke, da li će začepiti kako treba ? ... Wink

živ... živ... Zivjeli
Malo zakašnjeli odgovor ali za sve one koje zanima ..
Da, mogu se koristiti tvist off boce sa njihovim originalnim čepovima .
Čak sam par puta koristio iste boce i čepove dok ih nisam razdjelio -naravno pune .
Premale su mi bile te boce od 0,33L ..
Ma nisu premale već predugo traje dok isflaširaš dvadesetak litara piva ..
Jedini štos je u tome da čepove morate zavrtati sa krpom u ruci jer golom rukom neide ..Zivjeli

ima ovdje u Mostaru u sjemenarni uzeti twist off čepove koji se isto čepilicom stavljaju na boce...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pivdzija ako mislis na one bijele sa zlatnim slovima, to ti nisu twist off cepovi, to samo pise na njima Smile
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

This post was last modified: 28.11.2013, 10:34 by Pivdzija.
(28.11.2013, 09:57 )pivska mušica Wrote: pivdzija ako mislis na one bijele sa zlatnim slovima, to ti nisu twist off cepovi, to samo pise na njima Smile

sirijusli?
ja uzeo paket ne gledajući, i ostavio ih sa strane. Jadnog Šimu sam slao u nedjelju ujutro da ide tražiti čepove za flaširanje kad sam skontao da na njima piše twist off... Big Grin ae super, imamo još jedan paket čepova Big Grin
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV

(05.01.2013, 02:23 )FashDeLaFash Wrote: PROBLEM SA ZATVARACICOM!

Drugari, posto imam neverovatni, twilight zone Huh problem sa dolaskom bottling stick-a iz UK-a, odlucio sam da ipak idem na crevo varijantu, posto mi pivo navrsava mesec dana, sve vreme u primaru.

I kada sam juce isprobao zatvaracicu, uvideo sam da ne zatvara bash najbolje. DOle su fotografije tipa zatvarachice (koja je za 7e skuplja od one crvene dvoruchne) i ilustracija zatvaranja na dva tipa boce.

Glavni mi problem predstavlja (mozda se tripujem) to sto krunica nije potpuno prilegla za bocni deo grlicja...

Razmisljao sam da uzmem pivo, da ga otvorim i odmah zatvorim ovom zatvaracicom i testiram...Znam da cu smanjiti pritisak koji je u originalnoj boci, al jbg.

Inace, ako ne valja planiram da je vratim i uzmem onu jeftiniju dvorucnu koju vidim da vecina koristi. ALI NISTA NE MOGU PRE UTORKA, JER SE U PONEDELJAK NE RADI ZBOG BOZICA.

Angry

Aj dajte neke komentare i eventualno neki predlog za proveru, jer ne bih da karbonizujem, pa da onda krene iskakanje piva iz boca. drunk
Imao sam potpuno isti problem. Morao sam prečepljavati flašice. Nakon toga sam kupio i leptir čepilicu. Zadnju turu sam čepio sa obje, za svaki slučaj Smile. Znači prvo leptir pa onda u ovu sa polugom da još stisnem. Dupli posao, ali ko se na mlijeko opeče i u jogurt duva.
Find Odgovori
berabera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

odvojis 10 posto sladovine i zamrznes pa sa njom vrsis karbonizaciju i nece ti iskakati pivo iz boca.
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV

Ja sam dosad flaširao bez bottling stick-a pa mi je rečeno da to nije dobro zbog oksidacije (direktno sa pipe sam točio u flaše). Nabavio sam bottling stick a danas bih trebao da flaširam onaj pilsner. Takođe sam iz fermentora u ovu drugu posudu pretakao preko pipe, tako da je i tu moglo doći do oksidacije. Sada ću pokušati da to uradim na pravilan način, da iz fermentora u drugu posudu pretočim pomoću crijeva. Da li je OK da fermentor podignem na sto, pa da crijevo nataknem an pipu i spustim ga na dno druge posude. Time ću izbjeći da ručno ( povlačeći vazduh iz crijeva na usta) započnem pretakanje? Poslije sam mislio da to isto crijevo ponovo dezinfikujem u izosanu i da ga nataknem na drugu posudu (bottling filler) na pipu a na njega bottling stick. Da li je ovo sve u redu?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(25.01.2014, 12:33 )Uzvrnd Wrote: Ja sam dosad flaširao bez bottling stick-a pa mi je rečeno da to nije dobro zbog oksidacije (direktno sa pipe sam točio u flaše). Nabavio sam bottling stick a danas bih trebao da flaširam onaj pilsner. Takođe sam iz fermentora u ovu drugu posudu pretakao preko pipe, tako da je i tu moglo doći do oksidacije. Sada ću pokušati da to uradim na pravilan način, da iz fermentora u drugu posudu pretočim pomoću crijeva. Da li je OK da fermentor podignem na sto, pa da crijevo nataknem an pipu i spustim ga na dno druge posude. Time ću izbjeći da ručno ( povlačeći vazduh iz crijeva na usta) započnem pretakanje? Poslije sam mislio da to isto crijevo ponovo dezinfikujem u izosanu i da ga nataknem na drugu posudu (bottling filler) na pipu a na njega bottling stick. Da li je ovo sve u redu?

ako je pipa iznad taloga i ako si siguran da neces povuci talog, onda mozes. ipak, preporucuje se da se to radi odozgo i da se crijevo uroni u pivo i lagano spušta prema dnu kako pivo otiče. ponekad, iako je pipa iznad taloga, jačina protoka kroz pipu počne otkidati komade taloga i to ti sve ide u pivo.

što se tiče povlačenja piva ustima kroz crijevo, objasnili smo na nekoliko mjesta kako se to radi, mislim da je neko i crtao, moguce da sam ja Big Grin

na crijevo nastiklas komadic malo sireg crijeva preko kojeg povlacis, pa ga poslije skines.

sto se tice stavljanja tog istog crijeva na bottling stick, to mozes, ali to ti onda mora biti dosta mal promjer crijeva, pa mislim da ce ti trebati cijela vjecnost dok pretocis pivo s tim....
Find Odgovori
Atomik Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Question  RE: Flasiranje
Bliži se flaširanje našeg prvog piva APA, pa skupljamo boce. Čuo sam da su bolje boce s debljim staklom, dakle povratna ambalaža, ali zanima me jeli to baš tako važno, tj. ako je sve ok s karbonizacijom ni ove nepovratne nadam se ne bi trebale baš pucati?
Konkretno imamo dosta boca od Paulanera 0,33 i danas sam vagao praznu bocu- ima 235 g, a za usporedbu boca od oldbridza 0,33 ima 315 g.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Flasiranje
Mozes flasirati u sve flase u koji a je bilo pivo, osim ako neces pretjerivati s karbonizacijom. (A neces). Jedino su ove povratne puno izdrzljivije i ja ima par gajbi koje vrtim vec 5-6 godina non stop i sve su ok. S druge strane ove nepovratne mi cesto znaju puknuti kod cepiranja, kad zategnem cepilicom....

Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools