Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dezinfekcija plasticnih bacvi
Digifotko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Dezinfekcija plasticnih bacvi
Možda zbog toka što u Carlsbergu upotrebljavaju malo bolju tehnologiju od kučnih pivara?
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 20.12.2013, 11:21 by AleksandarV.
Dakle, koristim plastičnu kantu kao fermentator. Poslije prvog piva sam je fino oprao u toploj vodi, rukom. Polagano, nisam koristi ništa što bi moglo da izgrebe plastiku. Poslije toga, sačekao da se osuši i poklopio. Kanim koristiti jedino star san. To je sasvim dovoljno za kućnog pivara. Crijeva su 1 KM/m, nije skupo, pa za autosifon mogu da mijenjam za svako pretakanje. A treba mi maksimalno 2m.
S obzirom da star san može dugo da traje, izdaci za kvalitetnu dezinfekciju su stvarno mali. Jedino još fali avinator pa da dezinfekcija boca iznutra bude na nivou.
dakle, star san se pokazao više nego dovoljan. I ne treba da se ispire.
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(20.12.2013, 10:28 )Digifotko Wrote: Možda zbog toka što u Carlsbergu upotrebljavaju malo bolju tehnologiju od kučnih pivara?

Velika većina svetski poznatih pivara poput Carlsberga koriste, najjeftinije hemikalije poput hlora, perisirćetne kiseline, vodonik - peroksida, joda, formalina, fosforne kiseline i jedinjenja kao što su kvaternarne amonijumske soli. Do svega ovoga možeš i sam doći, sem formalina, koji su mislim izbacili iz upotrebe.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
Find Odgovori
Digifotko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 20.12.2013, 11:06 by Digifotko.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=...7178,d.Yms

stranica 269...

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=...7178,d.Yms

stranica 46...
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 22.12.2013, 12:15 by Shone.
@Digifotko
Na ovim mestima imaš samo o dezinfekciji vode, i to nije nikakva mudrost skuplji RO filteri u svom sastavu imaju UV lampu, ali šta sa tim? Trebao si da postaviš link ka stranici 55 gde se opisuje upotreba natrium-hidroksida tj kaustične sode i delom gde se opisuje postupak dezinfekcije staklo,PET i aluminijumske ambalaže. Mada i na stranici 269 lepo piše;

Nepoželjni efekti na ostale medije

Vode tretirane sa UV zračenjem su sklone ponovnoj infekciji, tako da je potrebno uraditi brz i higijenski tretman.

Od kada se bavim ovim stvarima, nailazio sam na svakave predloge i mišljenja. Ljudima svašta pada na pamet, posebno su mi zanimljivi ispirači. to je nešto tipa: Ispečeš flaše u rerni 60min IPA na 120C, a potom za svaki slučaj ispereš ( kontaminiraš ).
Find Odgovori
Digifotko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ako se može dezinficirati voda, zašto ne bi mogle i bačve??? Uostalom, ja sam pitao ima li nekih iskustava pa ako nema onda ću možda ja biti prvi koji je pokušao dezinficirati bačvu sa UV umjesto hemikalija.

I sasvim normalno je da je voda sklona novim infekcijama - razlog je logičan, voda tretirana UV lampom ne sadrži hemikalija pa makar u jako malim koncentracijama. Iako male koncentracije otrova možda se skupljaju u organizmima i prouzrukuju neke bolesti?
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 21.12.2013, 03:02 by Shone.
Quote:Ako se može dezinficirati voda, zašto ne bi mogle i bačve??? Uostalom, ja sam pitao ima li nekih iskustava pa ako nema onda ću možda ja biti prvi koji je pokušao dezinficirati bačvu sa UV umjesto hemikalija.

Čim kažeš pokušaću, znači da ni sam nisi siguran u to što želiš uradiš. Sa druge strane mi izgleda da ipak sve pomalo shvataš, obzirom da će se raditi o pokušaju.

Quote:I sasvim normalno je da je voda sklona novim infekcijama - razlog je logičan, voda tretirana UV lampom ne sadrži hemikalija pa makar u jako malim koncentracijama
.

Zavisi o kojoj se vodi radi, ako je česmovača u pitanju onda iskaz nije tačan, obzirom da ta voda sadrži hlor. U koliko koristiš RO vodu, ona je prošla taj tretman u koliko se proizvođači drže propisa, pa ti UV lampa nije ni potrebna.
Quote:Iako male koncentracije otrova možda se skupljaju u organizmima i prouzrukuju neke bolesti?

Na žalost ovo je tačno i sa tim živimo. Ali u koliko hemikalije koristiš propisno, onako kako su to stručnjaci izračunali stvari stoje otprilike ovako. Uzmimo za primer balon 25l, tretiran sa 5g hlornog granulata, dobićeš oko 100 ppm aktivnog hlora po 1l. Kada balon ispraziš i ocediš ( sušenjem tj ceđenjem u određenom vremenskom roku hlor isparava ) na njemu će ostati dovoljno hlora, da ga zaštiti do pretakanja piva. Nakon pretakanja piva u balon, količina tečnosti koja je u njemu će do te mere razrediti količlinu hlora, da će ga u njemu bit manje nego što ga ima u čaši vode koju natočiš sa česme ( 0.2 - 1ppm negde i do 4ppm po litri).

P:S

U koliko neko primeti grešku ili ima neke druge podatke obavezno neka me ispravi.

1ppm aktivnog hlora razređen u vodi pH 7.5 na temperaturi 25C ubija bakteriju E.coli za manje od 1min, hepatitis A viirus za 16 min, ali mu za neke u toj koncentraciji treba i do 7 dana.

Na kraju, ne tvrdim da UV lampa ne može pomoći, verovatno da se može smisliti proces u kome se ona da koristiti, ali to uopšte nije jednostavno kao što misliš. Niti će se iz tvog eksperimenta izvesti neki zaključak, čak i u slučaju da dobijeno pivo ne bude pokvareno. Takav vid dokaza u korist UV lampe kao sredstva za dezinfekciju mora proći strogu kontrolu, a uporedu moraš imati i neke kontrolne metode koje će se testirati u isto vreme, na istom pivu. Primera radi to može biti bačva koju si dobro oprao, a nakon toga isprao česmovačom i u nju natočio isto pivo. Bačva u oba slučaja mora proći potpuno identičan proces sa jednom promenjivom ( u svim segmentima poizvodnje piva uključujući i fermentaciju ), a to je u ovom slučaju UV lampa i voda sa česme ili RO voda. Proces se mora ponoviti određeni broj puta, a zgodno bi bilo da imaš još jednu kontrolnu tačku, a to je bačva tretirana hlornim granulatom ili starsanom.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Re: Dezinfekcija plasticnih bacvi
Star san je sasvim dovoljan. U bure za flaširanje sam naveče usuo malo sode bikarbone da eliminiše strane mirise, ujutro nasuo vode, sve fino promućkao, saprao česmovačom (2-5 ppm-a slobodnog hlora). Zatim oprao deterdžentom za suđe. Fino isprao, ostavio da se osuši i sve na kraju jednom kroz StarSan.
Apsolutno je dovoljno.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Ispravno, nadam se da nisi isprao Starsan, jer se on prilikom promene pH ( 3pH kiselina ) kada se pivo natoči u balon ili kantu, raspada na nešto što se inače kvascima daje kao hrana.
Find Odgovori
Digifotko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(21.12.2013, 02:31 )Shone Wrote: Čim kažeš pokušaću, znači da ni sam nisi siguran u to što želiš uradiš. Sa druge strane mi izgleda da ipak sve pomalo shvataš, obzirom da će se raditi o pokušaju.

Pa naravno da nisam siguran inače ne bih pitao imali netko iskustva. UV ima puno dobrih osobina pa bi bilo zanimljivo umjesto hemikalija upotrebiti nešto što nema (teoretski) nikakvih nepoželjnih efekata.
Moje pitanje stoji još uvjek: Ima li netko iskustava sa upotrebom UV lampe za dezinfekciju bačvi i drugih stvari u vezi piva?
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Ja malo vise od godinu dana koristim dva fermentora (plasticne bacve) koja posle fermentacije isperem, natocim tople vode da se plastika i pore malo rasire, operem deterdzentom, osusim, naspricam starsanom, i ostavim na cisto mjesto. Prije ponovne fermentacije opet naspricam starsan i to je to. Godinu dana bez ikakvih problema.
Ne znam zasto se baviti raznim poluprovjerenim hemikalijama ili drugim metodama potpune sterilizacije jer mislim da je to previse odnosi vremena u odnosu da benefit koji donosi. Primarni cilj mi je sad u procesu smanjiti vrijeme koje provedem na ciscenje i pranje jer tu vidim prostora za unaprijedjenje.
Planiram radi predostroznosti zamijeniti burad i kupiti nova.

P.S. Moram napisati ovakav jedan post, posto kad neko novi procita ovu diskusiju o pranju mislice da nece znati kako oprati obicnu kantu, kao sto je meni bilo kad sam prvi put trebao oprati Keg Wink
Find Odgovori
berabera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(26.12.2013, 01:16 )gajba Wrote: Ja malo vise od godinu dana koristim dva fermentora (plasticne bacve) koja posle fermentacije isperem, natocim tople vode da se plastika i pore malo rasire, operem deterdzentom, osusim, naspricam starsanom, i ostavim na cisto mjesto. Prije ponovne fermentacije opet naspricam starsan i to je to. Godinu dana bez ikakvih problema.
Ne znam zasto se baviti raznim poluprovjerenim hemikalijama ili drugim metodama potpune sterilizacije jer mislim da je to previse odnosi vremena u odnosu da benefit koji donosi. Primarni cilj mi je sad u procesu smanjiti vrijeme koje provedem na ciscenje i pranje jer tu vidim prostora za unaprijedjenje.
Planiram radi predostroznosti zamijeniti burad i kupiti nova.

P.S. Moram napisati ovakav jedan post, posto kad neko novi procita ovu diskusiju o pranju mislice da nece znati kako oprati obicnu kantu, kao sto je meni bilo kad sam prvi put trebao oprati Keg Wink

posto radis kegiranje a on je otprilike 20 litara a ubacio si 10 litara piva, prazan prostor popunis malim flasama od koka kole tako smanjis potrosnju co2 ali naravno ih izvadis iz rastvora za dezinfekciju,,,,,,,jel u protivnom se puno trosi co2
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools