Zombie dust je vremenom postao pravi klasik među kućnim pivarima. Iako je vrhunsko pivo, recept nije zahtjevan i pogodan je za početnike, a poslije ovog piva znaćete prepoznati hmelj citru u svakom sljedećem pivu u kojem je ima. Stilom je (undead) pale ale, ali skoro na granici da postane solidna IPA.
Za ovo pivo sladna osnova je poprilično jednostavna:
Pale ale slad 95% (u nedostatku može i pilsner)
Crystal 120 5% (može i neki “slabiji” kristal, npr 60)
Radi se o single hop pivu, tako da je hmeljenje citrom sa sljedećim rasporedom:
Citra – Boil 60,0 min ca. 13 IBUs
Citra – Boil 15,0 min ca. 17 IBUs
Citra – Boil 5,0 min ca. 10 IBUs
Citra – Boil 1,0 min ca. 3 IBUs
Kvasac US-05
Suho hmeljenje:
Citra, ca. 2g po litri.
OG: 1.055
FG: 1.012
Boja: 25
ABV: 5.2%
IBU: 45
Autor ovih redaka je umjesto kristal slada koristio karamelizaciju sladovine, kako to rade npr. kod škotskih ale piva.
Trik je u tome da se lonac za karamelizaciju prvo dooobro zagrije, a onda se nalije sladovina u njega i mora da šišti i pišti i pjeni i dimi. Nakon toga reduciranje na jakoj vatri (bez da kipi). Znači da fino kuha nekih 35 minuta, ali vrijeme zavisi od količine sladovine, jačine kuhanja itd.
Prvo će se stvoriti pjena na sladovini, a nakon nekog vremena počet će se stvarati mjehurići koji će postajati sve veći i veći dok ne počne ponovo da kipi. Uglavnom kad se počnu stvarati ti mjehurići, tu je počela karamelizacija i stvar počinje da tamni. Ja sam prestao za ovo pivo kuhati kad je isparilo otprilike pola količine, ali za škotski ale se puno duže kuha, da jako potamni i dobije baš jak karamel okus.
Profil vode za naprednije pivare:
Ca 117
Mg 15
Na 0
Cl 25
SO4 264
HCO3 61
ph komine 5,4 uz 2 mL mliječne kiseline
Pivili!