Guiness like Extra Dry Stout – clone recept

0

Po netu se može nađi jako mnogo recepata i varijacija na temu, tako da se ne usuđujem napisati da je to to, ali u svakom slučaju, pivo u konačnici jako slično ovom iz naslova.

Nakon par kuhanja, dobio sam savjet od jednog iskusnog pivara, da povećam udio pahuljica (na prvu bi se reklo) na ogromnih 20%. I to je bilo to. Jako pitko pivo, sa karakterom, sa gustom pjenom, a koje sa svakim danom odležavanja biva bolje i bolje, ko se uspije strpiti.

Orginalni Guiness Extra Dry Stout je na oko 4% ABV, i tu bi ciljali OG na nekih 1.040. Većini kućnih pivara je kuhanje “slabijeg” piva gubljenje vremena, tako da je ovaj recept orijentisan na nekih 4,8% ABV, OG 1.050. Ukomljavanje na 66° za nešto suhlji efekat.

Maris Otter 70%
Ječmene pahuljice 11%
Zobene pahuljice 11%
Prženi ječam 5%
Čokoladni slad (900 EBC) 3%

Hmeljiti možete sa nekom od britanskih sorti (EKG, Fuggles, ..) i ciljani IBU je između 35 i 45, u zavisnosti od vaših preferencija, ja sam u ovom receptu ciljao 40 IBU, a u nedostatku britanskih sorti možete se poslužiti i npr. magnumom koji daje poprilično čist profil gorčine. Hmeljenje samo na boil 60 minuta.

Što se izbora kvasca tiče, optimalno je Wyeast 1084 (Irish Ale) ili White Labs WLP004 (Irish Ale), a u nedostatku i S-04 će odraditi posao.

Ako imate opciju da gazirate sa nitrom, izgleda mnogo bolje, ali ne mijenja značajnije percepciju samog piva. Pustite da odleži barem 2-3 mjeseca. I uživajte.

Share.

About Author

Leave A Reply