Pijana Čaplja 2018

0

I ove godine, već drugi put zaredom, zadnji vikend u aprilu u pivarskom svijetu bio je rezervisan za za homebrew & craft beer party “Pijana čaplja”. “Čaplju” organizuje udruga “Brodski pivari” iz Sl. Broda.

Mjesto zbivanja je Popovića šumica kod planinarskog doma Đuro Pilar na obroncima Dilj Gore. Formalno u gradu, ali dovoljno izvan grada, da pruži maksimalnu opuštenost i ležernost, barem kad je muzički dio u pitanju. Za muziku su se pobrinuli sjajni momci iz lokalnog benda “Plagijat”, koji su do kasno u noć uveseljavali prisutne ljubitelje sladno-hmeljnog napitka.

Od predsjednika udruge brodskih pivara, Dražena Dujaka Popa saznali smo da je osnovao craft pivaru “Popster” i da se nada da će se u najkraćem mogućem roku pojaviti na tržištu. Najrpije lokalno, a poslije ko zna. U planu je da u prodaju krene sa “Popster amber ale” koji će se isključivo flaširati, a saradnja je već dogovorena sa sedam brodskih kafića koji će distribuisati popster.

 

Primijetan je trend konstantnog poboljšanja kvalitete piva na ovom i sličnim događajima. Tokom cijele “čaplje” svih 11 točionika je bilo neprestano u funkciji, a točili su se raznorazni stilovi i sve pivo odličnog kvaliteta.

Pivnica “Medvedgrad” je za ovaj događaj pripremila dva piva, a hvale vrijedan im jeb io pilsner “Cug majstor” sa 6.1% alkohola. Krešo Marić je pripremio odličan stout “Woodoo”, koji bi do zime trebao da postane stalni dio ponude kada je linija “5th element” u pitanju. Ponudu na točionicima još raznovrsnijom su učinili prijatelji iz Zmajske pivovare, pivovare Bošnjak iz Sičica, Slawoner iz Požege.

Odlična homebrew ponuda i mi iz BiH

 

Bilo je dosta dobrih piva i od kućnih pivara. Treba spomenuti odlični irish stout od Dobrog Pantelije, Poljin Wit (Witt – Ass) sa 6.0% alkohola, “Ljeto u Višnjevcu” od Nepar brewery iz Osijeka.

Ono što raduje je da na drugoj čaplji bio veći broj kućnih pivara iz BiH, a autor ovih redaka je dobio komplimente za “MiNeIPA”, pivo izrazito voćnog karaktera trenutno vrlo popularnog stila New England IPA u kojem se naglasak umjesto na gorčinu, stavlja na voćnost hmeljeva.

Share.

About Author

Leave A Reply