Kako koristiti StarSan

0

Star San je jedno od najpoznatijih sredstava za sanitaciju opreme u kućnoj proizvodnji piva. Postoje neka pravila u načinu korištenja ovog sredstva, pa postavljam ovdje uputstvo kako ja koristim, a vjerujem da će ovaj način biti zgodan mnogima.

Star san otopina se pravi obavezno sa destiliranom vodom, Znači ni slučajno vodovodna voda. Pošto je star san sterilizator koji radi na principu niske ph vrijednosti (jako je kisel), kad se pomiješa sa vodovodnom vodom koja je puna minerala, dolazi do reakcije kiseline i baze, tako da u tom slučaju vrlo brzo otopina izgubi svojstva i zamuti se, postane kao mliječno bijela.

Ukoliko se destilovana voda sa kojom obično radite, zamuti prilikom dodavanja Star sana, znači da voda nije dovoljno destilovana / demineralizirana i kao takva nije pogodna za kućno pivarstvo – u tom slučaju obavezno promijenite dobavljača.

Dakle, prvi znak da Star san otopina valja je da je potpuno bistra i da izgleda kao obična čista voda.

Pridržavajte se pravilnog omjera

Uzmite 7,93ml Star sana sa ono tankom špricom od 10ml (može se kupiti u svakoj apoteci) i ušpricajte je u 5 litara destilirane vode. Ukoliko vam je destilirana voda u litarskom pakovanju, ušpricajte 1,5ml na litar vode.

Nakon miješanja, bitno je markerom označiti rastvor da se ne radi o vodi za piće, da se neko slučajno ne bi napio ove otopine. U ovom omjeru star san nije potrebno ispirati, ali ga vjerovatno nije zdravo ni piti umjesto vode, tako da opreza nikad dosta.

Na dan kuhanja piva, pretočiti otopinu u onu malu frizersku bočicu sa onim špricem gore i podesiti da raspršuje na maksimum, znači da pravi oblak. Tom špricom špricati i sterilizirati apsolutno sve što dolazi u kontakt s pivom u sterilnoj fazi – fermentor (ne štedite nego slobodno dobro sve našpricajte), vrenjaču, hidrometar, čaše i posude za rehidraciju kvasca, svoje ruke, apsolutno sve što dolazi u kontakt s pivom ili kvascem kod rehidracije.

Ovakve frizerske pumpice možete naći u svakom Bingo marketu.

Bitno je da svaki komadić površine posude ili predmeta koji se steriliziraju dođe u kontakt sa otopinom star sana. Posebno obratite pažnu na česmice, navoje i slične rupičaste površine jer su takva mjesta obično jako dobra za razvoj bakterija. Svaka posuda se obavezno sterilizira neposredno pred korištenje, odnosno kontakt s pivom. potrebno je 30 sekundi od kontakta površine sa otopinom da bi se sterilizirala.

Ako sterilizirate stakleni demižon nećete špricati unutra, nego ćete naliti jedno litar-dva star sana, i onda demižon okretati tako da cijela površina dođe u kontakt sa sredstvom, a onda sredstvo vratiti u 5-litarsku bocu. star san se, u koncentracijama koje sam opisa, ne ispire!

Za jedno kuhanje piva, dovoljna je jedna ova bočica sa špricom od 0,5 l da se sve sterilizira.

Prilikom flaširanja, morat ćete naći način da unutrašnjost boce i grlić s vanjske strane dođu u kontakt s otopinom bez previše pjenjenja (malo pjene unutar boce ne predstavlja apsolutno nikakav problem). Vinator i drvce za flaše uveliko olakšavaju posao.

Share.

About Author

Leave A Reply