Predstavljamo: www.craftpivo.ba

0

Internet prodavnica craftpivo.ba je entuzijastički projekat koji je pokrenuo craft pivar za craft pivare. To je prvi online shop ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Zovem se Aleksandar Antić, profesionalni sam prevodilac još od relativno davnih studentskih dana, a kraft pivarstvom kao hobijem se bavim od 2017. zajedno sa još dva bliska prijatelja, dva Mladena.

Iako sebe smatram još početnikom u ovom hobiju – naročito kada se uporedim sa veteranima koji već dugi niz godina kuvaju, nesebično i sa puno entuzijazma pomažu širenju ovog divnog hobija dijeleći svoje iskustvo i znanje sa svakim ko izrazi interesovanje za kraft pivarstvo – mislim da i te kako mogu na ovaj način doprinijeti daljem rastu zanatskog pivarstva kod nas.

Vjerujem da onlajn prodavnica za mnoge kraftere i nije neko bog zna kakvo iznenađenje i da se više ljudi iz ove zajednice čudi kako to da ranije BiH nije dobila prvu onlajn prodavnicu koja bi bila posvećena prvenstveno njihovim potrebama. Ali ipak ćemo, najviše zbog onih koji tek namjeravaju da kroče u svijet pivarstva, pojasniti zašto je to tako.

Moji prvi koraci u ovom hobiju, zajedno sa svoja dva pomenuta pivarska saborca, obilježeni su popriličnim mukama u nabavci bilo čega što je potrebno za kuvanje. I već tada mi je prolazila kroz glavu pomisao kako bi bilo sjajno da čovjek može u nekoliko klikova naručiti šta mu treba, a ne da se mora dovijati i iz inostranstva naručivati kojekakvu opremu. Što se pak tiče nabavke sirovina, tu situacija i nije toliko loša (na ovom mjestu bih htio odati priznanje kolegama iz Oldbridža koji su odradili pionirski posao kod nas i time zasigurno pomogli razvoju kraft scene). Međutim, činilo mi se da je i na polju sirovina postojao izvjestan prostor za napredak. To iskustvo je uticalo na odluku da pokušam dati svoj doprinos. So, here we are

Ono što predstavlja novitet u odnosu na dosadašnju ponudu za pivare jeste što po prvi put krafteri mogu da kupe i opremu za pivarstvo.

Politika koju craftpivo.ba prati u pogledu sirovina vrlo prosta – kvalitetne sirovine po fer cijenama. To je ujedno i jedini način poslovanja koji ovom projektu može da donese uspjeh.

Pored toga, i u pogledu kvantitativne ponude je načinjen iskorak. Pivari sada mogu da naruče, po skaliranim cijenama, hmelj od 100 grama pa do nekoliko kilograma, specijalne i bazne sladove poznatog brenda BestMalz, a ponuda kvasaca obuhvata i male vrećice i velika pakovanja od 500 grama. Dodatni novitet je premijerna dostupnost Lallemand kvasaca u zemlji.

Ukratko: zadatak sajta craftpivo.ba vidim i u tome da međ pivski neprosvijetljeni plebs donesemo radost i spoznaju dobrog piva – da misioniramo i konvertiramo nepca. Uz malo truda i sreće, vjerujem da i mi možemo biti sredina gdje postoji bar pristojna pivska kultura.

Share.

About Author

Leave A Reply