Kosta Stevanović, Zanatska pivara Laufer / Laufer Craft Brewery

0

Oduvijek sam bio pivopija, sjećam se da sam kao tinejdžer u nekom magazinu pročitao tekst o pravljenju piva u kućnim uslovima početkom 2000-tih, ali tada je još uvijek bilo gotovo nemoguće doći do sirovina i opreme za proizvodnju na nivou hobija.

Pivarstvom sam počeo da se bavim 2015. Otprilike tada je u regionu (Bosna, Srbija, Hrvatska) došlo do velike ekspanzije zanatskog pivarstva. Tada sam još uvijek radio sam kao tehnolog, zamjenik smjenovođe u šećerani Sunoko u Srbiji. Craft u Beogradu je već dobijao na popularnosti.
Prvo pivo koje sam skuvao u podstanarskoj kuhinjici u Rumi je bio neki ekstrakt English Bitter-a. Dovoljno je bilo samo da zapjeni to prvo pivo nakon refermentacije u flaši i rodila se ljubav ka zanatu do kraja života.
Skuvao sam samo par „all grain“ tura po takozvanoj „brew-in-a-bag“ metodi prije nego što sam odlučio da sastavim HERMS pivaru od pivskih kegova od 50l. Htio sam da odmah imam bolju kontrolu nad procesom kako bih mogao usavršavati tehniku proizvodnje.
Vrhunac moje opsesije je bio na godišnjem odmoru u Orebiću. Supruga je zaboravila u Tuzli knjigu „How to Brew“ od Johna Palmera, pa je da se iskupi i spasi odmor od mog gunđanja cijelu knjigu isprintala u lokalnoj kopirnici po turističkim cijenama, naravno. Nakon tog godišnjeg odmora odlučili smo da pokrenemo pivaru u Brčkom, dao sam otkaz u šećerani na iznenađenje svih kolega i rodbine.
Prvih pola godine sam sa ocem uređivao prostor buduće pivare od nule (toplotna izolacija, struja, voda, keramika) i neslavno sam aplicirao za program podsticaja za novoosnovane firme u Brčkom, pri čemu mi je lokalna vlast brzo pokazala kako konkursi funcionišu kod nas.

Uglavnom, nismo se dali obeshrabriti te smo u maju 2018. osnovali pivaru. Znam da sam prvi u UIO Tuzla prijavio proizvodnju piva, volimo istaći da smo prva zanatska pivara u sjeveroistočnoj BiH.
Prvo pivo koje smo uveli na tržište je Laufer APA i to je bio dobar izbor stila za tržište koje se tek upoznaje sa zanatskim pivom.

Početak je bio baš težak jer nismo znali u šta se upuštamo. Kuvao sam duple ture na HERMS-u od 50l, fermentovao u plastičnim fermentorima od 100 l, refermentacija piva se vršila u flašicama. Nakon godinu dana rada nabavili smo Brewiksovu opremu za proizvodnju piva, varionicu sa fermentorima i može se reći da je to pravi početak poslovanja Laufer pivare.


Od tada u jednom danu možemo skuvati 600 l piva. Prije nešto više od godinu dana smo nabavili fermentore pod pritiskom i novu punilicu flaša, pa smo time konačno zaokružili neophodnu opremu za normalan rad pivare. Da smo od samog početka imali predstavu kolika su minimalna ulaganja za pokretanje zanatske pivare vjerovatno se ne bismo upuštali u ovu avanturu. Imali smo sreće jer je tržište bilo upražnjeno, pa smo uspjeli nekako da startujemo uz pomoć „štapa i kanapa“.

Danas je tržište BiH već dovoljno profilisano i ne bi bilo moguće parirati drugim zanatskim pivarama sa nano pivarom. Od početka smo odlučili da polako gradimo brend i paletu proizvoda. Trenutno imamo 4 vrste piva u flašicama. Na etiketi ispod naziva naše pivare i logotipa se nalazi naziv stila piva, možda malo konzervativniji pristup brendiranju za razliku od zanatskih piva u Evropi i SAD-u, ali smatramo da je to najbolji pristup za naše tržište u ovom trenutku. Drago nam je da je naziv „Laufer“ postao prepoznatljiv, od početka dobijamo pozitivne reakcije na vizuelni identitet proizvoda, a što se tiče
recepture uspio sam postići da svaka šarža bude istog kvaliteta i nijednom proizvodu nismo mijenjali recepturu od trenutka uvođenja na tržište. Sva naša piva su dobro prihvaćena kod kupaca i svako Laufer pivo ima svoju nišu. Glavni i najprodavaniji proizvod naše pivare je pomenuta APA, a tu su i WHEAT, STOUT i PILSNER.


Pomenuta piva su uvijek dostupna u flaširanoj ambalaži i pivskim buradima. Često kuvamo i sezonska piva koja su dostupna samo u točenom obliku, na festivalima i slično, ali u narednoj godini planiramo imati i limitiranu seriju IPA-e u flašicama. Najnovije sezonsko pivo koje spremamo je možda i najinteresantniji „projekat“ do sada, a u pitanju je stil Sour odnosno kiselo pivo sa narandžom koje smo ostavili da odležava u vinskom buretu u kojem je prethodno bio Merlot. Mnoga sezonska odnosno eksperimentalna piva koja pravimo ili bismo pravili češće u većim količinama nažalost još uvijek nemaju kritičnu masu kupaca na našem tržitu, što zbog veće cijene proizvoda što zbog navika potrošača koji nisu uvijek spremni da probaju nešto što je potpuno različito od svega što su do tada probali, posve egzotično.

Glavni fokus je promocija crafta širom BiH. Učestvujemo na mnogim festivalima i trudimo se da promijenimo svijest ugostitelja koji su uglavnom uslovljeni ugovorima koje imaju sa industrijskim pivarama i ne usuđuju se da daju šansu zanatskom pivu.
Vjerujem da će se situacija u doglednoj budućnosti promijeniti nabolje, jer smo svjedoci malih pozitivnih promjena u proteklim godinama, ali, nažalost, i dalje smo svjetlosnim godinama udaljeni od zemalja regiona. Početkom ovog ljeta imao sam privilegiju da učestvujem u programu USDA za edukaciju zanatskih pivara u SAD-u. Imao sam prilike da obiđem legendarne zanatske pivare i upoznam neke od najuticajnih zanatskih pivara na svijetu. Najjači utisak na mene je ostavila raprostranjenost zanatskog piva i konstantna želja običnih konzumenata da probaju nešto novo i lokalno.

Zato je mnogo bitno postojanje ovog sajta koji je druga kuća za svakog zanatskog pivara u BiH, gdje se mogu pronaći sve potrebne informacije i pomoć za početak bavljenja ovim lijepim zanatom. Da se kod konzumenata promijeni svijest po pitanju piva, da znaju da postoji nešto više od komercijalnih lagera.

Više o Laufer pivu saznajte na: www.lauferpivo.com

Share.

About Author

Comments are closed.