Hazy IPA – novo najomiljenije pivo

0

Klon koji polako ali sigurno postaje možda i dominantniji stil od IPA piva, od kojeg je nastao, a koji je definisao craft pivarstvo kakvo danas poznajemo

Kada naručite točeno pivo, prvi dojam je vizualni. Hazy IPA, kao što i samo ime sugerira, ima mutan izgled, i kroz to pivo ne možete vidjeti kao kroz druge stilove piva (poput laganih pilznera ili čak našeg nekih pale ale piva).
Ali Hazy IPA je mnogo više od izgleda. Njegov magloviti izgled nagovještava punoću okusa, koju i isporučuje. Pažljivo planiranje slada i hmelja, zajedno s manje filtriranja prije pakiranja, rezultira pivom s nižom percipiranom gorčinom od drugih IPA i hmeljnim karakterom koji je izrazito voćan. Vrlo često se pri opisu ovog piva može čuti da je “sočno” kao opis okusa, poput ukusnog zalogaja zrelog citrusa. Međutim, koji god voćni da okus osjetite, to uglavnom ne dolazi od voća, nego od različitih sorti hmeljeva koje se koriste pri pripremi ovog piva.
Iako su drugi stilovi craft piva svoju popularnost stekli zahvaljujući pivarima i nekako su se oduvijek smatrali prestižnima – odlučna gorčina West Coast IPA, bogatstvo Imperial Stouta – za popularnost Hazy IPA ima zahvaliti jedino širokim masama, koje su na samu pojavu ovog stila ostale zauvijek kupljene njenom posebnošću. Pivari ovaj stil ne smatraju ni po čemu nadmoćnim stilom piva, ali ga svakako smatraju dobrodošlim među craft piva.
Međutim, koja je razlika između Hazy IPA i IPA stila? India Pale Ale (IPA) stavlja naglasak na jedinstvene arome i okuse koje samo hmelj može postići. Podrijetlo IPA piva datira nekoliko stoljeća unatrag, a engleski pivari tradicionalno su radili IPA pivo s izraženijim karakterom slada i određenom suptilnošću u mirisu i okusu hmelja. S druge strane, američki craft pivari zaista su se usredotočili na intenzitet hmelja.
Danas, IPA ima prilično široko tumačenje, s podstilovima koji guraju granice sadržaja alkohola, koristeći neočekivane sastojke ili eksperimentirajući s procesom.

Kakav okus ima Hazy IPA?

S velikom popularnošću dolazi i veliki izbor Hazy IPA piva, te nije iznenađenje što im se okus može jako razlikovati. Da pojednostavimo, šta očekivati od Hazy IPA piva moguće je objasniti i poređenjem West Coast IPA stila naspram New England IPA stila, koje je drugi naziv za Hazy IPA.
West Coast IPA obično prikazuje arome citrusa i bora, a možda i dodatni voćni karakter, s naglaskom na stvaranje čiste, ali odlučne gorčine. Hmelj je dominantan i u pivo se ubacuje prilikom kuhanja, čime se iz njega izvlači više kvaliteta gorčine. Ovo pivo ima više tijela od slada koje uravnotežuje arome hmelja, ali ukupna pitkost ostaje hrskava.
New England IPA piva veliki naglasak stavljaju na hmelj sa “hladne strane”, odnosno na kvalitete hmelja koje se dobijaju dodavanjem tokom fermentacije kako bi oslobodili više arome i okusa bez dodatne gorčine. Njihove voćne note hmelja obično su više tropske i “sočnije” od zapadnih kolega, dok se također hvale mekanim, svilenkastim osjećajem u ustima zahvaljujući specifičnim zrnima.

Zbog čega je Hazy IPA hazy?

Maglovitost ovog stila piva u mnogome zavisi od toga kako se proizvode Hazy IPA, uključujući obilno suho hmeljenje, ali počinje čak i prije nego što se upali kotao za kuhanje.
Zob i pšenica – i malted i unmalted varijante – ključni su za recepte Hazy IPA, sve do njihovog tačnog sastava proteina, beta-glukana, dijastatičke snage i drugih specifikacija poznatih samo pivarskim geekovima.

Jesu li Hazy IPA manje hmeljaste od standardne IPA?

“Hmeljasto” je širok pojam bez jasne definicije; vi ga možda opisujete na jedan način, dok vaš prijatelj ima nešto drugo na umu. Da li podrazumijevate gorčinu? Da li je to intenzitet aroma? Ili to jednostavno znate tek kada ga okusite?
Pogledajte etiketu na Hazy IPA, ili bilo kojem craft pivu, i vjerovatno ćete vidjeti broj koji predstavlja stvarno mjerenje gorčine, Međunarodne jedinice gorčine (IBU). Ove jedinice su jedna od lako prepoznatljivih karakteristika koje pomažu u odgovoru na pitanje šta je Craft Beer. To je korisna oznaka koja vam daje općeniti osjećaj hmeljnosti, ali može biti zavodljiva statistika. Torpedo, na primjer, je West Coast IPA, pa njegovih 65 IBU zaista odražava uobičajenu hmeljnu gorčinu za taj stil. Ali onda imate nešto poput Narwhal Imperial Stouta sa 60 IBU, što nije prirodno hmeljasto pivo; ima izražen karakter slada, ali hmelj pomaže uravnotežiti slatkoću.
Reći da su Hazy IPA manje hmeljaste je pomalo subjektivno, pa je najbolje sve ih isprobati i odlučiti.

Koliko alkohola sadrži Hazy IPA?

Iako je njihova maglica ispunjena okusom, Hazy IPA nema inherentno veći sadržaj alkohola. Zanatski pivari ciljaju na različite ABV ovisno o svojoj viziji za recept, od lako pijućih session piva do onih koji ruše vaše okusne pupoljke.
Sami odaberite ono što vam odgovara, jer zahvaljujući velikoj popularnosti, prilično je jasno da sad imate mnogo toga za istražiti. Različiti hmeljevi izazivaju različite voćne arome. Tražite li nešto snažno ili želite nešto jednostavnije?
Nema sumnje da ćete pronaći Hazy IPA koju ćete zavoleti.

Share.

About Author

Leave A Reply