5 razloga zašto skuhati svoje pivo

0

Iako kuhanje sopstvenog piva za mnoge zvuči kao naučna fantastika, u osnovi radi se o jednostavnom tehnološkom procesu koji je vrlo lako objasniti u četiri glavna koraka: ukomljavanje, kuhanje, fermentacija, odležavanje. Ono što velike, korporativne pivare reklamiraju sa ogromnim inoksnim tankovima i uglačanim fermentorima, moguće je replicirati u vašoj garaži. Kvaliteta domaćeg piva je nemjerljivo bolja od komercijalnog,  a evo još nekih razloga zašto skuhati svoje pivo.

 1. Znaš šta je unutra
  Ječmeni slad, hmelj, kvasac i voda, to su manje-više sastojci svakog dobrog piva. Među rajom kruži mit, da dobra voda jamči visoki kvalitet, ali to nije u potpunosti tačno. Odlično pivo je moguće skuhati i od obične “česmovače”, samo ako se ispoštuju ostali sastojci i procedura. Isto tako, frišak hmelj daje neuporedivo bolje rezultate, od hmelja koji je star ili nepropisno skladišten. Na kraju, kvasac je ono što sladovinu učini pivom, tako da nije moguće izdvojiti nijednu komponentu, bez koje bi pivo opet bilo vrhunsko.
 2. Na kraju se broji uspjeh
  Ima li većeg užitka od otvaranja sopstvenog piva. Prepoznatljivi zvuk čepa. Miris hmelja koji se širi iz friško natočene pive. Lagani “ugrizi” na jeziku prilikom degustiranja. Sve je to čista sreća i nagrada za sate investirane u kuhanje i dane čekanja tokom procesa fermentacije i odležavanja.
  Kućno pivarstvo je trenutno globalni trend u svijetu. Proizvesti nešto sopstvenim zalaganjem, znanjem i na kraju krajeva fizičkim radom ima u sebi nešto zadovoljavajuće, nešto što nas oslobađa stresa i jača samopouzdanje. Onaj ko je bio u prilici da prijatelju pokloni flašu svog piva uz riječi “probaj moje domaće”, odlično zna o čemu govorimo.
 3. Jednostavno je bolje
  Moje prvo kuhanje prošlo skoro bez problema, mada je cijeli dan bio poprilično haotičan. Zaboravljeno meso na roštilju se ugljenisalo (ne planirajte sijelo dok kuhate pivo, to nije kao pečenje rakije, pa da se ima vremena dok se čeka da kazan “baci”), fulao sam recept, pa tako i sve vrijednosti koje je pivo trebalo imati, u frci sam zaboravio rehidrirati suhi kvasac, preskočio sam sterilisati bušilicu, ali je opet kranji rezultat bio nevjerovatno dobro pivo, bolje od svega što je moje društvo do tada probalo.
 4. Pivarska zajednica
  Kuhajući pivo, upoznao sam dosta zabavnih i zanimljivih ljudi koji imaju isti hobi i koji su uvijek voljni pomoći, podijeliti svoje znanje ali i svoje pivo. U BiH u međuvremenu postoji udruženje građana za promociju pivarske kulture i kućnog pivarstva “Humulus lupulus”, a koje je nastalo iz foruma “volimpivo.ba”, na kojem skoro nijedno pitanje – bez obzira radilo se o pitanju profesionalca ili početnika – nije ostalo neodgovoreno.
 5. Prepusti se svojoj kreativnosti
  Kuhanje u kućnom okruženju dozvoljava ti da eksperimentišeš, radiš na “friziranju” tuđih i svojih recepata, isprobavaš nove sastojke i postupke. Granica nema, a rezultat je skoro uvijek odlično pivo. Doduše, svako će od nas reći da nema pravog pivara, da nije prosuo barem jednu turu, bilo zbog infekcije, bilo zbog neuspjelih kombinacija, loših sastojaka i sl.

 

Share.

About Author

Leave A Reply