Craft kafanske greške

0
Showing 1 of 1

Nikada nije bilo lakše doći do piva nego sada. Barovi niču na svakom koraku i upravo su svi najbolja craft kafana sjeverno od Antarktika. Međutim, naći se u baru sa par stotina, a u nekim i hiljada piva napravi od nas često potpune budale kojima se smije cijela smjena konobara. Jasno je već da su takvi barovi specijalizirani isključivo za pivo, pa je neko predznanje o istom i potrebno. Standardne greške koje ljudi čine u takvim barovima su nebrojene, ali navest ću one najveće:

Pristojnost
Ne mislim pri tome da sjedite fino, pozdravljate sve okolo sa osmijehom ili zovete ture cijeloj kafani, već prosto da čitate. Nepristojno je konobara pitati šta imaju na tapu ove sedmice, a iznad tapa imate cijelu jednu listu ispisanu jasno i čitko. Dakle, čitajte.
Dodaci u pivu
Iako su vam neki rekli da bi recimo u pivo bilo dobro dodati limun, narandžu i slično, slagali su vas. Pivo u bocama i na tapu, pogotovo kada je craft u pitanju je upravo onakvo kakvo su vam tvorci istog htjeli servirati. Tako da ne tražite za Alagash White limun, jer pivo je već dovoljno citrusno, a vi ćete napraviti od sebe kompletnog idiota, obzirom da ste u baru gdje ljudi iza šanka znaju sve o istome i samo će vas ismijati ako budete tražili nešto slično.
Lista kao podmetač
U takvim barovima mnoga piva su ispisana na tablama, ali kako je nemoguće toliko piva ispisati postoje i pivske liste. Kako je riječ i nečemu što je namijenjeno za čitanje, vi ga i koristite za čitanje. Apsolutno ne kao podmetač. To je apsolutno pokazivanje nepoštivanja spram personala, a na kraju i ekologije, jer takve liste se promptno bacaju u barovima koji drže do sebe.
Razumijevanje
Nijedan bar na svijetu nema aposlutno sva piva, tako da nije isključeno da vaše omiljeno pivo nije na stanju, ili neki rariteti. Uostalom, svrha posjete takvim barovima i jeste da probate nešto novo, a ne da pijete pivo koje već inače pijete u svakodnevnim kafanama.
Izađite iz komforne zone
Nikada, ali ama baš nikada nemojte prevaliti veliki put da bi posjetili kakav pivski bar i tamo naručili pivo koje pijete kod kuće inače. Ako već ne znate šta bi bilo slično tome, pitajte konobara. U takvim barovima oni znaju sve o pivu i vrlo vjerovatno da će vam po kućnom primjeru, naći sličnu verziju koju nudi bar.
Naći novo pivo
Cijela ideja posjete ovakvim barovima je eksperimentiranje i traženje savršenog piva. Nasumičnim biranjem teško da ćete to postići tako da je konverzacija sa konobarima neizbježna. Svi takvi barovi koje sam posjetio imaju konobare koji tu rade tu mnogo godina i imaju pivo u malom prstu. I uvijek se ispostavi da oni nađu pivo koje sam ja previdio potpuno ili sam prešao preko njega potpuno nezainteresiran.
Lagati
Konobari na ovakvim mjestima su doslovno mamojebači, tako da će vas vjerovatno pitati za omiljeno pivo ili stil. Najgori odgovor koji možete dati je da volite sva piva i da ste jednostavno pivopija. Tako nešto je glupost, pa dobro razmislite, ako ne želite da vas prekriže kao adekvatnog gosta s kojim će rado da razmjene koju zanimljivu.
Redoslijed
Ne naručujte kompleksna piva da bi završili na laganim. Tako da ako naiđete u takvom baru na Westvleteren, nemojte njega prvog, nego nešto lakše, Ukratko, trenirajte nepce prije nego dođete do šampiona.
Share.

About Author

Leave A Reply